Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « nurzaniec wypuścił dziwną łodygę - co to może być?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: nurzaniec wypuścił dziwną łodygę - co to może być?  (Przeczytany 2469 razy)
sokrates
Marcin
Zainteresowany
**

« : Grudzień 27, 2009, 14:17:18 »

Z mojego nurzańca od korzenia wyrosła cieńka łodyżka, zakończona  zgrubieniem.  rośnie jak szalona (kilka cm/ dobę, ale co dziwne główny wzrost następuje w nocy) w tej chwili ma to już z 30 - 40cm długości i plącze mi się za przeproszeniem wśród roślin. Nie wiem czy to dobra oznaka, czy mogę/a może powinienem to wyciąć. Ktoś mi coś napisze co to jest?

rybka lubi pływać...
piotrw_78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2009, 14:24:27 »

to dobry znak niedługo będziesz miał małego nurzańca Smiley
sokrates
Marcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 27, 2009, 15:20:43 »

ok, ale w jaki sposób? bo to się wije w akwarium w dość mało zorganizowany i przewidywalny sposób. to zgrubienie ma trafić na dno czy wypuści nową rloślinkę czy jakoś specjalnie mam się tym zajmować? Napisze ktoś coś więcej?

rybka lubi pływać...
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Grudzień 27, 2009, 21:19:51 »

Z tej łodyżki po pewnym czasie wyrosną korzonki, coraż dluższe i dłuzsze, zacznie też wypuszczać liście i będzie rozwijać się nowa roślinka. Po osiągnięciu kilku cm gdy uznasz, że wyrosła w złym miejscu przesadź ją lub usuń.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
sokrates
Marcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2009, 08:34:34 »

ale ta łodyżka wyrosła prosto z korzenia to jak ma puścić nowy korzeń?
ona pnie się w stronę lustra wody, a dokładnie to wije się po powierzchni i ma już jak pisałem z 40cm długości i takie zgrubienie na końcu.

rybka lubi pływać...
Leśny
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 28, 2009, 12:08:23 »

To nie jest łodyga na nową roślinkę,jeśli tak to rosła by przy podłożu i zakorzeniła się po kilku centymetrach,jeśli to pnie się do góry i ma już 40 cm a nie ma korzeni,to jest to po prostu kwiat nurzańca,miałem to samo kiedyś,po jakimś czasie gdy dorosłnie do końca to zmarnieje,to nie jest jakieś spiecjalnie ładne,ale sam fakt,że roślina zakwitła w akwarium dobrze świadczy o panujących tam warunkach  Good !

sokrates
Marcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 28, 2009, 12:19:28 »

no więc właśnie - bo takie co się ukorzeniały to miałem, wyrastało z rośliny i wrastało w podłoże ukorzeniając się, a to faktycznie wygląda mi na kwiat. I pytanie - czy mogę to bezkarnie wyciąć - po powiem szczerze - drażni mnie ten twór - ani to ładne ani praktyczne :-)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2009, 13:18:44 wysłane przez sokrates » Zapisane

rybka lubi pływać...
Leśny
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 28, 2009, 20:00:03 »

I pytanie - czy mogę to bezkarnie wyciąć - po powiem szczerze - drażni mnie ten twór - ani to ładne ani praktyczne :-)

No pewnie że możesz,nic się nie stanie. Tylko jak ktoś przyjdzie oglądać Twoje akwarium,to możesz się pochwalić,że zakwitł nurzaniec.  Wink

sokrates
Marcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Grudzień 28, 2009, 21:08:24 »

z odwiedzających znajomych nie mam nikogo na kim zrobiło by to jakieś wrażenie ;-) zazwyczaj jedyna reakcja to - ooo jakie ładne rybki, i bleeee co to za paskudztwo - na widok kreweci Amano :-) a więc jedynie pole do popisu mam tu - więc uwaga będę się teraz chwalił - ZAKWITŁ MI NURZANIEC!

rybka lubi pływać...
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Grudzień 28, 2009, 21:20:31 »

Zapodaj Foty  Grin
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #10 : Grudzień 28, 2009, 21:32:43 »

na końcu będziesz miał małe białe kwiatki jeden po drugim i tak do póki jej nie wytniesz.
ja tak miałem kilka razy i raz nawet czekałem aż urosła do 250 cm i nic tylko kwiatki i kwiatki
ale się nie kwaliłem bo i po co Wink
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2009, 21:34:58 wysłane przez koper112 » Zapisane

sokrates
Marcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 29, 2009, 14:17:44 »

na foty za puźno - właśnie dziś rano wyciąłem - zmierzyłem - 58cm miało draństwo :-) może następnym razem.

rybka lubi pływać...
sokrates
Marcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Styczeń 09, 2010, 15:41:57 »

no i okazja do fot będzie - "problem" powrócił w potrójnym wydaniu - jeden nurzaniec wypuścił aż 3 pędy z kwiatami - tzn. jeszcze nie ma kwiatu, ale poczekam aż zakwitnie wtedy zrobię foty.

rybka lubi pływać...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: