Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Moje 77l - dominik  (Przeczytany 4307 razy)
Łukasz87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Grudzień 14, 2009, 20:02:35 »

Dałem taki środek ze po 24 godzinach mozna rybki wpuszczac.A o co ci chodzi z tymi problemami?

Jak dajesz bakterie to trzeba i tak ~ tydzień poczekać daj i to szybko do filtra z 2 kapsułki Bactozymu i dokup moczarki,rogatka bo jak wzrośnie poziom NO2 to już nie będzie ciekawie. I popraw obsadę bo np danio odpada bo jest zimnolubne a neonka to stadna rybka i co najmniej 10 szt wzwyż poczytaj to będziesz wiedział o co kaman
dominik523
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Grudzień 14, 2009, 21:39:54 »

dzieki za komentarze i co do roślin to planuje cos dokupic na 1 , 2 plan.a co do zwirku to kanty na okrągłe i nic sie nie stanie rybkom zerującym przy dnie:) I czy w tej sytuacji jak bym włączył napowietrzanie to cos da? i co bym mogł jeszcze zrobic?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2009, 21:42:38 wysłane przez dominik523 » Zapisane
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #17 : Grudzień 15, 2009, 00:46:10 »

Stawiając zbiornik za pierwszym razem byłem zmuszony wpuścić ryby od razu do świeżego baniaka - kupilem akwarium od gościa a jego warunkiem było zabranie akwa razem z rybami. W sklepie skupić nie chcieli więc wyboru nie miałem. Nie było tak tragicznie. Ale dość ważne w takiej sytuacji:
1. uzdatniacz - cudów nie czyli, ale lepiej z nim niż bez niego
2. silne napowietrzanie - oprócz natleniania - wytrąca chlor
3. jeśli chodzi ryzyko zatrucia związkami azotu to niestety w tym pierwszym okresie czeste podmianki wody - ja robilem co 4 dni po 20%. Tyle że ta woda też musi być odstana tzn z ulotnionym chlorem, bo przy tak czestych podmiankach chlor dosć mocno zachamuje rozwój bakterii nitrifikacyjnych w filtrach. Poza tym chlor działa bardzo niekorzystnie na śluz ryb - powodując, że pratktycznie są podatne wszelkie choroby skóry, i oczywiście szkodliwe działanie chloru na skrzela.
4. MOCZARKA - posadz ją pozwalając rosnąć ponad planowo - pierwsze tygodnie  moze nawet 2 miesiace będzie bardzo pomocna - szybko rośnie zużywając duże ilości no3 i wydziela ponoć jakiś naturalny antybiotyk co hamuje rozwoj niektorych szkodliwych bakterii
5. polecam też sól akwarystyczną w początkowym okresie - działa antybakteryjnie i antygrzybicznie
6. w tym trudnym starcie zwróć też uwagę na karmienie ryb. Wiadomo, za dużo dawać nie można ze względu na nieustabilizowany zbiornik więc zadbaj aby to co dajesz było dobrym pokarmem.

Nie ma co gadać, dla ryb to cholernie trudne warunki, ale są do przejścia. U mnie ten start udał się bez ofiar.
dominik523
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Grudzień 15, 2009, 07:14:06 »

Dzięki rodia ,napowietrzanie włączyłem juz i sól akwarystyczna tez dałem i staram sie nie dawac za duzo pokarmu.
Łukasz87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Grudzień 15, 2009, 08:06:22 »

dominik523 jeszcze powiedz że ta sól barwiła wode na niebiesko?Huh Jeśli tak to wielki błąd bo zawiera błękit który zabija pożyteczne bakterie Sad
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #20 : Grudzień 15, 2009, 14:00:05 »

dominik523 niezły jesteś. To jest taka metoda, żeby pytać się kilku osób, a  może ktoś powie tak, jak ja myślę  Grin

Z tą solą do odkażania to jest bardzo zły pomysł.
Można moczyć ryby  w soli przed wpuszczeniem do akwarium (w osobnym zbiorniku!), żeby ewentualne obtarcia odkazić i nie narażać na grzyby. To polecam normalnie, ale nie odkażanie w nowym akwarium w którym nie ma równowagi.
W tym akwarium podmiana 20% co 4 dni to tyle, co  nic.

Sugeruję teraz przestać w ogóle karmić ryby, nawet przez tydzień i podmienić nawet 50% wody, jak będzie odstana.
dominik523
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Grudzień 15, 2009, 15:31:05 »

To sie w koncu zastanowcie bo jeden mowi ze tak a drugi ze nie....Jak na razie to nie widze niepokojacego zachowania u ryb.a co do roślinek to jakie bym mógłbym dac na 1 plan?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #22 : Grudzień 15, 2009, 18:02:49 »

Zrób jak uważasz, możesz też zapytać prywatnie kogoś z ładnym akwarium i zdrowymi rybkami, a jest tutaj takich wielu.

Widzisz, że są ładne rybki, więc testów nie zamierzasz kupić?  Wink
Pożycz chociaż kilka sztuk, poproś kogoś o zrobienie testu, jeśli znasz akwarystę. NH3 i NO2!
dominik523
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Grudzień 16, 2009, 16:12:22 »

Jakie roślinki moge dac na 1 i 2 plan akwaria?
dominik523
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Grudzień 25, 2009, 09:48:30 »

Rybki sa juz 2 tygodnie w wodzie i nic im sie nie stało:)
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: