dominik523
Nowy

|
 |
« : Grudzień 13, 2009, 13:44:50 » |
|
Akwarium: 77l Filtracja: Aquel fan 2 filtr turbinowy 450l/h Oświetlenie: 2x20watt= PiLA LF 20W/54-765 61cm i GLO FLORA-GLO 20W T8 61cm Ogrzewanie: Aquel AQ-150W Nawożenie: Nawóż w płynie tropical , CO2-bimbrownia Podłoże: Filtus aqua grunt , zwirek naturalny 2-4mm w przedniej czesci akwaria 3cm z tyłu około 5,5 Parametry wody: -Temperatura 27 `C -pH 7,0 Rośliny: -Kabomba -Echindorus -Paprotka -Trawka -Gałęzatka -Mech jawajski -Moczarka Obsada: -Mieczyk 3szt. -Molinezja (parka) -Neon inessa 4szt. -Kirysek 4szt. -Gurami dwuplamisty 2szt. -Danio 2szt. -Gupik okolo 10 szt. (wiem obsada jest fatalna może nie piszcie juz tego w komentarzach:)) Pielęgnacja: Co tydzien podmiana wody 20% , odmulanie dna. Foto:  Akwarium 3 dni temu zalane.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2009, 16:44:42 wysłane przez dominik523 »
|
|
|
|
|
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 13, 2009, 14:04:03 » |
|
czy te kamienie nie zatwardzają ci wody? o obsadzie jest prośba, by nie pisać, więc nie piszę dyfuzor CO 2 mógłbyś schować np. za kamieniem lub za roślinkami mało roślin poza tym wyjątkowo mi się podoba, takie "naturalne", tylko te roślinki...ździebko szpecą widoczek, dokup trochę, a pozytywnym komentarzom nie będzie końca. Moja ocena 6/10, nie jest źle. 
|
|
|
|
|
|
Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek... NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
|
|
|
dominik523
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2009, 14:11:17 » |
|
Nie zatwadzaja wody bodajze jest to zwirek kwarcowy lub rzeczny (naturalny). CO2 narazie tak tylko przyczepiłem schowam je gdzies. Roślinki dopiero sie rozrosna ale i tak jeszcze dokupie a jakie byscie polecili?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2009, 14:15:48 wysłane przez dominik523 »
|
|
|
|
|
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 13, 2009, 14:22:52 » |
|
obsada do poprawy nie wiem po co pokazujesz zbiornik jak nie chcesz żeby się tego czepiać
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kowal263
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 13, 2009, 14:27:40 » |
|
Zalane 3 dni temu, a tu już rybki pływają, światło hula na maxa i Co2.. Oj będą problemy...
Dużo szybko rosnących roślin i to szybko...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dominik523
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 13, 2009, 14:38:07 » |
|
Dałem taki środek ze po 24 godzinach mozna rybki wpuszczac.A o co ci chodzi z tymi problemami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 13, 2009, 16:45:26 » |
|
Dałem taki środek ze po 24 godzinach mozna rybki wpuszczac.A o co ci chodzi z tymi problemami?
Glony akwarium sie nie ustabilizowało bilogocznie parametry cały czas się zmieniają.
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
dominik523
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 13, 2009, 18:05:35 » |
|
Czekam na dalsze odpowiedzi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 13, 2009, 18:18:19 » |
|
Zobaczysz!  A. Waligórski Udzielał raz wywiadu kotek, że jest zdrowy, Wtem uszki mu opadły, oczki wyszły z głowy, Pękł mu brzuch, ogon, płuca i głosowa struna, Wreszcie zdębiał, ocipiał, zesrał się i umarł. Amen. I tak będzie z akwarium. Na razie ładnie wygląda. Pojawi się zakwit wody, albo mleczność wody od pierwotniaków. Podskoczą azoty NH3, później NO2, padnie połowa rybek. Potem pojawią się glony w dużych ilościach i to różne. Więc nie ma czego komentować na razie, poczekamy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dominik523
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 13, 2009, 18:47:26 » |
|
a co2 teraz podawac czy nie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 13, 2009, 19:43:34 » |
|
Przede wszystkim kupić testy (NH3/NH4 i NO2 co najmniej). Robić podmiany części wody, jeśli parametry pogorszą się. Nie przekarmiać ryb. Kupić/załatwić roślin pływających na ten trudny czas (nie wymagających ukorzenienia, jak rogatek, moczarka). Najlepiej by było, gdybyś oddał ryby komuś na przechowanie na miesiąc, o ile ten ktoś będzie miał stabilne akwarium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Salomon77
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 14, 2009, 00:05:01 » |
|
niewierz w uzdatniacze typu esklarin czy antychlor staraj się korzystać jak najmniej z chemi noo chyba że chodzi o CFM albo nawozy, niewiem czy warto pisać bo obsady może niebyć za pare dni  ale po 1 zdejmnij to tło akwatapete czy jak to tam się nazywa i załóż czarny brystol. po 2 w samym żwirku mogą być problemy z rozwojem roślin więc zainwestuj w kulki gliniano torfowe, a po dwóch miesiącach zacznij nawozić aquaflorinem ,aquaplantem lub podobnymi po 3 brak mi słow co do obsady ale jak już ktoś napisał "twój cyrk twoje małpki"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dominik523
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 14, 2009, 17:49:34 » |
|
moze wypowiecie sie o aranzacji czy cos zmienic ? a nie bedziecie tylko krytykowac 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 14, 2009, 19:01:14 » |
|
moze wypowiecie sie o aranzacji czy cos zmienic ? a nie bedziecie tylko krytykowac  Porównaj sobie najładniejsze akwaria jakie udało ci się znaleźć w sieci z tym swoim , i co widzisz? no właśnie to co widzisz musisz zmienić , nikt ci nie rozrysuje jak ma wyglądać twoje akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 14, 2009, 19:53:30 » |
|
hmm no jak dla mnie to akwarium zle nie jest, widzialem duzo gorsze i duzo bardziej bezmyslnie zrobione  obsada jednak do poprawy (wybacz, musialem wtracic to;)) niestety wrzuciles obsade za wczesnie, tak z tydzien przynajmniej i bylo zdecydowanie lepiej bo jak juz ktos wspomnial, bakterie glony etc musza sie ustabilizowac. Mniej chemii - wiecej natury wiecej roslinek i bedzie ciekawiej wygladalo, dokup jakies wysokie i niskie roslinki, uloz je sensownie (jak nie wiesz jak to poogladaj kilka innych zbiornikow z tego forum i bedziesz wiedzial niemal ze idealnie co i jak;)) tapeta ... tapeta. Sa gusta a o gustach nie rozmawiam, kazdy ma swoje. Podoba Ci sie - ok i nie mam nic przeciwko! ja osobiscie bym obstawil na tlo i taka jest moja propozycja dla Ciebie  Duzy plus za brak "dziecinnych" zabawek w stylu latajacy pirat - napowietrzacz albo skarb czy zamek ten zwirek byle by nie byl ostry dla kiryskow zeby nie pokaleczyly sobie wasikow (poobserwuj je jesli nie jestes pewny co do ostrosci tego zwirku i reaguj w pore jak co:)) oswietlenie masz dobre dla wymagajacych roslin wiec zastanow sie nad zakupem kilku takich akwarium bedzie fajne, juz jest ciekawe ale jak skorzystasz z jakis rad tutaj przez nas udzielonych to bedzie tylko lepsze 
|
|
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
|