Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ospa pomocy!!!!!  (Przeczytany 1722 razy)
destruction
Nowy
*

« : Listopad 17, 2009, 16:17:14 »

Witam mam pytanie odnosnie u swoich rybek zauważełem białe plamki na ciele, na forum dowiedziałem sie że to rybia ospa.Wysypało mi tymi białymi plamkami neony czarne,neony innesa i samice mieczyka a co mam robić odrazu mowie ze  niemam mozliwosci przenieś tych rybek do osobnego zbiornika POMOCY
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 17, 2009, 17:13:15 »

Ospę leczy się w ogólnym zbiorniku ze względu na cykl rozwojowy kulorzęska.
Metoda bez chemii: w temp około 32-33 stopni - wówczas pasożyt ginie w ciągu 10h; podczas leczenia należy zbiornik bardzo intensywnie naświetlać - niestety nie wszystkie ryby to wytrzymują
Chemia: - MFC (akwarium bez oświetlenia), w kąpieli długotrwałej stosując dawkowanie 10ml/100l wody. Czas trwania: 10 dni, przy czym co 4 dni uzupełnić 1/4 pierwotnej dawki w celu uzupełnienia rozłożonej części leku. Po zakończeniu kuracji wodę filtrujemy przez węgiel.
           - Tropical Ichtiosan - dawkowanie do kąpieli długotrwałej według zaleceń podanych na ulotce, w czasie leczenia intensywnie napowietrzać.

destruction
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 17, 2009, 17:26:30 »

byłem w moim sklepie zoo i polecili mi zoolek zielen preparat do zwalczania ichtioftiriozy (ospy rybnej) w akwariach 30ml na 300l wody
Skład
3mg zieleni brylantowe
12mgzieleni malachitowej

Czy to dobry lek sprzedawca zatwierdzal mnie ze to jeden z lepszych i tak owy stosuje w swocich akwariach
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 17, 2009, 17:28:55 »

Tak, możesz go spokojnie użyć. Zgodnie z zaleceniem na ulotce i pamiętaj o napowietrzaniu.

destruction
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 17, 2009, 17:51:54 »

Napowietrzam za pomoca filtra wewnetrznego 24/24 czy dodatkowo mam podlaczyc brzeczyk???
rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 17, 2009, 17:57:45 »

Ja na wszelki wypadek podłączyłam brzęczyk.

destruction
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 17, 2009, 18:01:47 »

Ok wielkie dzieki za szybką odpowieź więcej takich forumowiczów
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: