Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie dania pręgowanego  (Przeczytany 49269 razy)
Pencala
Stały użytkownik

« Odpowiedz #30 : Styczeń 08, 2004, 21:15:23 »

Powtarzam swoje pytanie ile brzanek różowych, danio i neonków mogę trzymać w akwa o pojemności 50 l  :?:  I ile mchu przyczepić do kokosa czy ten mech będzie się rozrastać na kokosie  :?:

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
Pencala
Stały użytkownik

« Odpowiedz #31 : Styczeń 11, 2004, 15:39:59 »

Kupiłem sobie narazie 4 molinezje 6 danio i 6 neonków chcę jeszcze kupić brzanki różowe i kilka neonków kosiarkę facio w sklepie polecał zbrojnika nienieskiego ale on dorasta do 13 cm więc chyba trochę za duży bo kosiarka chyba do 9 dorasta?? Czy mogę rozmnożyć danio w 13 l akwa tylko z mchem jawajskim?? a po złożeniu ikry odłowić rodziców do dużego akwa. w jakiej temp. powinny dojrzewać larwy?? z góry dziękuję za odpowiedz

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #32 : Styczeń 11, 2004, 16:28:59 »

Danio powinno być w aqua około 50 l i dobrze zaroślinionym. Ja je trzymam w 25l i z mchem jawajskim i dwoma innymi roślinkami i już drugą niedziele z rzędu trą mi około godziny 10 rano i mam je w ytemp 24-25 stopni

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Pencala
Stały użytkownik

« Odpowiedz #33 : Styczeń 11, 2004, 21:34:53 »

a jakie urządzenia masz w tym "kotniku"?? czy potrzebna jest grzałka b omnie szczerze mówiąc nie stać?? i jaki masz filtr (jeśli trzeba)?? Po za tym mam akwa 50l w którym trzymam 6 danio mam w nim kilka roślin ala trawa kożenie mech kamienie kokosa to wystarczy chyba.

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #34 : Styczeń 11, 2004, 22:56:34 »

Cytat: Pencala
bo kosiarka chyba do 9 dorasta

Niestety nie. Kosiarki osiągają 14cm ,a że są to ryby stadne to musiałbyś pomyśleć o ich większej ilości. Do małego akwarium najlepiej nadają się otosy , ale są sporadycznie spotykane w handlu (nie są zbyt płodne więc fermy ich nie produkują). A szkoda bo to fajne ryby.

Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Styczeń 12, 2004, 18:23:17 »

Według mnie to niestety masz już komplet w tej 50 Sad. A co do kosiarek to widziałem sztuki grubo przekraczające 9cm Wink, ok 15 osiągają i nie posowałyby do tego składu.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #36 : Styczeń 12, 2004, 20:57:44 »

Grzałke z termostatem nastawioną na 14-25 stopni. Filtr wewnętrzny dobrze napowietrzający bo one lubią jak im ta woda tak sie dobrze porusza i mam tak kokos i mech jawajski i 2 inne roślinki a raczej ich zaszczepki ale nazw nie pamiętam

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Styczeń 14, 2005, 19:17:37 »

Sobota 08.01.2005r- godzina 6:00, wstałem, zapalałem lampy w akwariach, po paru min. wróciłem i zauwazyłem że bojki leją się i czymś się obżerają. Pozostało pytanie, czym się obżerają ? Patrzę ... małe przeczroczyste kuleczki lecą na dno. Krzyknąłem - Ikra ! Biegiem uratować ikrę, kubeczek i pończocha. Wyłowiłem kilka ale i tak następne przybywało. Drugie pyt. - czyja to ikra ? Patrzę, a tu dania wściekle się ganiają, samice zmeczone z poszarpanymi płetwami. Poczekałem chwikę i żauważyłem że z jednej samicy ikra leci ! Tak, to już TO co czekałem parę miesięcy przy prawidłowej opiece nad żywymi, minaturowymi, paskowanymi samolocikami. Nadeszła chwila, wyjąłem KOTNIK dla ryb żyworodnych, na dno gesta siatka i oplotałem kotnik dookoła gumką żeby ikra wypadła do siatki i żeby inne ryby z ogólnego nie wyżerały ikrę. Do kojca wrzuciłem 2 samce i samiczkę. Już się zaczęło i po tarle. Wyjąłem sitko z kuchni, dno siatka i do akwa, wrzuciłem ikry i pozostało czekać. Ikra była przeczroczysta z ciemniejszym w środku.

Poniedziałek 10.01.2005r. - Wg. czasopisma ,,Nasze akwarium", ikra wylęga się po 2 dniach i mieli rację. Młode w poniedziałku około godz. 15:00 wylęgay się z ikr jak kury z jajek. Osiadły się na ścianie sitka, po 3 dnach narybek zaczyna już pływać swobodnie. Początkowo je karmiłem suchymi zarciami dla narybków firmy Tetra i żółtkiem jaj. Jak młode urosły troszkę, zacząłem podawać ikrę i mniejsze larwy ochotki i oczlik.

Warunki w moim akwa : Dania należą naprawdę do ryb łatwych w rożmnażaniu, Ph wody nieznany ale myślę, że w każdej wodzie trą się, temp. 25C, oświetlenie 2x 18W (ponoć dania tra się w promieniu słonecznym lub bardzo silnym oświetleniu a tu taka niespodzianka ...  , roślin cała gama, ważne są wokrątki. To chyba wszystko, jak macie jeszcze jakieś pytania, walcie smiało. A co do obsady to oprócz dań pływają bojowniki, mieczyki, molly, neony, żałobniczki i sprzątacze czyli glonojady i kiryski. akwa 112l Wink

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #38 : Maj 02, 2005, 20:23:08 »

Od ilu cm. długosci Danio mogą sie mnożyć ??
Czy w kotniku może być kamień napowietrzajacy czy musi być filtr :?:  (mam to i to)

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #39 : Maj 02, 2005, 20:47:46 »

Najprościej to od momentu gdy wyraznie będzie widać samce i samice.Z reguły dania pływające w sklepach już są zdolne do rozrodu lub brakuje im góra dwóch miesięcy.Czytałem tak pobieżnie i zauważyłem opisy rusztów.A o koszu słyszeliście?Kupujecie z castoramy czy gdziekolwiek siatkę(z reguły białe i moga być) i po prostu formujecie prostokąt zszywając boki żyłką tak aby otrzymać konstrukcję jakieś dwa trzy centymetry węższą niż boki akwarium i dno przewlekacie przez górna część dwa pręty i zawieszacie na nich kosz.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Maj 02, 2005, 21:02:43 »

W kotniku moim zdaniem powinno być tylko delikatne napowietrzanie. Narybek jest tak malutki, że filtr by go wciągał (chyba że to zwykła gąbka na powietrze).

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #41 : Maj 03, 2005, 10:10:33 »

wczoraj je kupiłem a dziś mi sie wytarły Cheesy  
widziałem jak samiec ganiał za samicą i jajka sie sypały tio je przesadziłem i mchu jawajsiego do kotnika duzo dałem.
(tak duzo ze nie wiem czy ikra jest)

musze sie zapytać ile muszę czekać by następne tarło było.
kiedy moga następny raz sie trzec :?:

Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #42 : Maj 03, 2005, 10:20:12 »

Za tydzień możesz oczekiwać kolejnego tarła

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #43 : Maj 03, 2005, 14:07:11 »

oooo jak szybko  Cheesy  fajnie
to nie pielęgnice że  kilka tygodni czekać.

Samiec ciągle gania samice po aqa czasami jeszcze ikra sie nawed posypie ale nie chce mi sie odsadzac bo narazie glonojady mnoże i nie mam akwariuim i sprzętu

Meter
Nowy
*

« Odpowiedz #44 : Maj 03, 2005, 16:54:18 »

ale to ze złozyly ikre to nie jest takie wielkie osiągniecie osiagnieciem jest jesli wychowasz mlode do wielkosci 1cm to jest cos ja jak pierwszy raz je dopuscilem to wyklulo sie kolo 150 tez sie cieszylem ale nie dlugo w przeciągu 2 tyg zaden nie zostal ale w koncu czlowiek uczy sie na bledach i teraz wiem co bylo tego powodem:(

malawi interesuja mnie rybki i ogolne ten biotop jak mozecie to piszcie
Strony: 1 2 [3] 4 5 6
  Drukuj  

Skocz do: