Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie dania pręgowanego  (Przeczytany 49302 razy)
ramslind
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Grudzień 31, 2003, 16:37:25 »

ja sobie sam kulam taką siatkę. Metalowa ramka, a kratki z żyłki wędkarskiej i jest dobrze. A tak przy okazji to za ile taki ruszcik można mniej więcej kupić? to akwarium 65 l

65 l - akwarium hodowlane, gupiki, molinezje, danio pręgowane, platki
8 l - kotnik obecnie pusty Cheesy
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Styczeń 01, 2004, 04:37:15 »

A ja mam taką głupią prośbę czy mógłby toś opisać pokolei rozmnażanie danio?? tak etap po etapie ja mam 4 danio 3 samice 1 samiec mam je w jednyk aqua z molly głupiki co mam robić pokolei?? Bardzo prosze

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Styczeń 01, 2004, 16:47:17 »

I teraz moje drugie głupie pytanie.

Czy jak sobie umyślę że np od dziśplanuje tarło to musze je karmić obficie przez te 6 dni i będa jakieśefekty tego czy jak to będzie wyglądac??

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Styczeń 04, 2004, 21:20:36 »

Dziś rano moje Danio złożyło IKRE nastąpiło to koło 10. Bardzo fajny widok jak samiec zapędzał w mech jawajski i tam składała ae bardzo szybko to wszytko następowało nie stety niektóre ziarenka co spadały zostały wcięte przez neonki które potem wyłowiłem. Musiałem wyjść z domu i dopiero wróciłem niedawno i zajżałem do aqua i zauważyłem jeszcze w mchu pare ziarenek onają gdzieśokoło 1mm i sąbiałe czy tak wygląda ikra Danio?? Mam pytanie czy moge te ziarenka przenieść do siatki  do odławiania ryb i zostawić w tym aqua z tymi rybami one chyba jej nei zjedzą.Czy mam  podnieśc temperaturę do tego?? I teraz chciałem zapytaćza jaki czas moge sięspodziewaćkolejnego tarła??

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Styczeń 05, 2004, 10:16:53 »

Ikra jest prawdziwym kąskiem dla wszystkich ryb !
Tylko pielęgnice i parę innych rybek nie zjadają własnej ikry.
Danio na pewno ją zjedzą jeśli będą miały do niej dostęp, a już na pewno zjedzą larwy po wykluciu!

Jeśli ikra jest całkiem biała to znaczy że spleśniała. Powinna być lekko przezroczysta. Ale niemal zawsze część spleśnieje, a w gęstym mchu widać tylko niektóre jajeczka.

U mnie gdy danio malabarskie złożyły ikrę to dojrzałem tylko kilkanaście sztuk, a potem larw było kilkaset Smiley

Poza tym woda musi być dość sterylna i bardzo dobrze natleniona żeby ikra się utrzymała.

Całkiem inna sprawa to wykarmienie larw, nie jest to taki proste jak w przypadku np. niektórych pielęgnic Sad

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Styczeń 05, 2004, 16:54:06 »

Napowietrzenie wody jest dobre.Czy musze wlać jakiś preparat przeciw pleśnieniu ikry?? Kiedy można teraz się spodziewać kolejnego miotu??

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Styczeń 06, 2004, 10:16:06 »

O ile pamiętam to następne tarło może odbyć się nawet po miesiącu, ale wszystko zależy od kondycji samicy i jej wykarmienia.

Można wlać niewielką ilość jakiegoś akwarystycznego odkażalnika, ale bez przesady. Nie musi być aż tak sterylnie jak np. dla skalarów. Poza tym po wykluciu trzeba wodę co jakiś czas podmieniać częściowo, i już nie dodawać żadnego odkażalnika. Istotne jest, aby nie zabrudzić wody resztkami jedzenia.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Styczeń 06, 2004, 17:04:27 »

Faceyt w sklepie powiedział że następne tatrło może się odbyć nawet po tygodniu:) wlałem do wody preparat na odkażanie karmione są dobrze nie narzekają więc jest chyba OK

Pencala
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Styczeń 06, 2004, 20:04:21 »

Czy mogę chodować brzanki różowe z danio pręgowanymi? I jaka rybka zrzerająca glony była by najlepsza(nie mam dużego akwa)?
Pozdrawiam

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
Pencala
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Styczeń 06, 2004, 20:08:27 »

acha do brzanek i danio chciałbym dorzucić jakieś szybkie ruchliwe kolorowe rybki np neonki czerwone. czy mogą te 3 gatunki przebywać razem?

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Styczeń 06, 2004, 21:38:38 »

Cytat: Pencala
Czy mogę chodować brzanki różowe z danio pręgowanymi? I jaka rybka zrzerająca glony była by najlepsza(nie mam dużego akwa)?
Pozdrawiam

Możesz trzymać te rybki razem. A na te glony możesz kupić kosiarkę lub zbrojnika.

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Styczeń 07, 2004, 16:42:29 »

ale tylko wykluty narybek zbrojnika będzie jadł glony bo te starsze już ni.Polecam kosiarke do tego.

Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Styczeń 07, 2004, 21:42:18 »

Pencala byłbym ostrożny z połączniem brzanek i danio. Nie wiem jak różowe, ale moje 5szt brzanek sumatrzańskich zrobiło z danio rybę przydenną zamiast przypowierzchniową, podejrzewam ze różowe zrobią to samo, danio są zbyt wolne i podatne na ataki brzanek. Za to brzanki z moimi neonami czerwonymi "dogadują" się swietnie Smiley

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #28 : Styczeń 07, 2004, 23:05:33 »

Brzanki różowe są łagodne. "Sumatry" za to agresywne. Nie nadają się do hodowania ze "słabszymi" rybami np. danio. Brzanki różowe spokojnie można trzymać z danio. Mam taki zestaw już ho ho ho i nic się nie dzieje. Brzanki różowe są jednymi z najłagodniejszych brzanek Smiley Z sumatrzańskimi jednak radziłabym uważać... :?

" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
Pencala
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Styczeń 08, 2004, 14:04:28 »

a mogę trzymać brzanki różowe danio i neonki czewone bądż inesa? Mam zbiornik 50 l i niewiem ile ryb z poszczególnych gatunków mogę trzymać? będe wdzięczny z odpowiedź

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6
  Drukuj  

Skocz do: