Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie dania pręgowanego  (Przeczytany 49432 razy)
Toporek
Nowy
*

Daniomanka ;)

« Odpowiedz #60 : Styczeń 19, 2007, 19:20:34 »

Mam problem. Posiadam dwa dania pręgowane -  samiec i samica. Bardzo się lubia. Gonią się cały czas i robią wszystko wspólnie. Chciałabym je rozmnożyć. Jednak jedna z nich zachorowała na rybią ospę (taką ja kupiłam). Boję się ze ikra się zarazi. Jeszcze jedno pytanie: Czy mam je odłowić do kuli czy trzymać w akwarium głównym. Jeśli odłowić to czy wystarczy kamień napowietrzający i grzałka? Czy trzeba zakładać ruszt? Co to za mech dobry dla ikry? Dzięki z góry Cheesy

Danio na śniadanio Wink
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #61 : Styczeń 19, 2007, 19:52:28 »

skoro ryba jest chora to nie nadaje się do rozmnażania. Pomyśl raczej o leczeniu a nie rozmnażaniu.

Toporek
Nowy
*

Daniomanka ;)

« Odpowiedz #62 : Styczeń 19, 2007, 20:40:31 »

Ale ta samica dania jest już chyba w ciąży... Bo się zrobiła gruba i pływa inaczej niż zwykle. Odłowiłam ją do kuli na noc i zobacze co się będzie działo. A tamtego dania leczę od początku. Jednak gdy odłowiłam samice zobaczyłam na jej ogonie i płetwie odbytowej takie jakby eliptyczne, małe bąbelki. Boje się ze to są pasożyty. Czy to jest możliwe? Undecided

Danio na śniadanio Wink
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #63 : Styczeń 19, 2007, 21:40:16 »

Toporek - twoja rybka jest chora i nie złoży żadnej ikry, musisz ją leczyć.

PS: nie pisz posta pod postem - w ten sposób łamiesz regulamin forum

Toporek
Nowy
*

Daniomanka ;)

« Odpowiedz #64 : Styczeń 19, 2007, 21:48:59 »

Ale jak mam ją leczyć? Wydaje mi się ze to bąbelki powietrza. Wtedy tego nie dopatrzyłam. Ale ona naprawdę ostatnio zgrubiała. Co do postów to ok, nie będę pisała jednego pod drugim. Aha i jeszcze mam pytanie czy mam ją odłowić czy może poczekać jakiś czas. Szkoda ze mam takiego pecha. naprawdę sie staram. Z tego co czytałam w Waszych postach, rybki rodzą Wam się łatwo i nie macie z nimi problemów...  Embarrassed

Danio na śniadanio Wink
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #65 : Styczeń 19, 2007, 23:04:54 »

przeczytaj ten wątek - dowiesz się jak rozmnaża się danio, bo to co piszesz świadczy, że nie masz o tym zielonego pojęcia.
na ospę jest mnóstwo leków, np. Costapur (producent: Sera)

Toporek
Nowy
*

Daniomanka ;)

« Odpowiedz #66 : Styczeń 20, 2007, 11:10:43 »

Leczę to rybkę ichtiosanem Tropicala od jakichś 3 dni. Powoli widać rezultaty. Ale to samiec jest chory, nie samica. Z nią wszystko dobrze. Tyle ze nie wiem jak rozpoznać ze będzie składać ikrę. Ma ciemny brzuszek w okolicach odbytu i jest gruba. Czy ona będzie się chować kiedy będzie składac ikrę? Mam sztuczne rośliny w akwarium ale niedługo jadę by kupić moczarkę kanadyjską. Czy to jej wystarczy? Samica jest na razie w akwarium ogólnym, czy moze tam złożyć ikrę? Czy narybek rozwinie sie w sąsiedztwie innych ryb? Proszę o odpowiedź! Huh

Danio na śniadanio Wink
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #67 : Styczeń 20, 2007, 11:47:31 »

odpowiedzi na twoje pytania są już w tym topiku; powielanie tych samych pytań jest łamaniem regulaminu forum (punkt 2).

Toporek
Nowy
*

Daniomanka ;)

« Odpowiedz #68 : Styczeń 20, 2007, 13:38:19 »

Mam jeszcze jedno głupie pytanie:
Czy ikra a potem narybek dania może być trzymany w ogólnym aqua? Bo mam kulę zajęta przez zimującego motylka... Wink
Jaki kotnik jest lepszy? Siatkowy czy plastikowy? Czy można taki wstawić do aqua o pojemności 25l?
Moje danio pręgowane rozpoczęły tarło o 2 i nadal to trwa... Jak rozpoznac ze już koniec tarła i ile zazwyczaj trwa? Czy potem można odłowić ikrę siatką czy trzeba jakoś specjalnie?
Odpowiedzcie Huh
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2007, 15:20:03 wysłane przez Toporek » Zapisane

Danio na śniadanio Wink
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #69 : Styczeń 21, 2007, 19:20:05 »

ja jak rozmnażałem danio to trzymalem je w osobnym akwarium. Moje danio (2 samce i 1 samica) a nie jak tam jakis kolega pisal ze 2-3 samice na 1 samca. on chyba nie mial danio ale wracajac do tematu tarlo trwa kilka godzin i zalezy od kondycji ryb. Jezeli czesto przystepuja do tarla to bedzie krutsze a jezeli beda mialy dluzsza przerwe to bedzie trwalo dluzej i beda lepsze rezultaty. Poznalem ze koniec tarla po tym ze samce juz nie gonily samicy. A podczas tarla robily to co kilka minut. ja nie odlawialem ikry tylko tarlaki i to jest skuteczniejsze sposob. Jezeli chodzi Ci o siatke do odlawiania ryb to nie wróże sukcesow. Swego czasu odlawialem ikre welonow. Podnosiłem ją zyletka i wrzucalem ja do kubka lub poprostu wgarnywalem ja ostroznie zyletka do kubka.

Toporek
Nowy
*

Daniomanka ;)

« Odpowiedz #70 : Luty 07, 2007, 15:24:35 »

Grrr. Już minęło dużo czasu od ostatniego tarło (głupio je przerwałam wyławiając rybki do innego zbiornika) i nic! Nie chcą się trzeć chociaż mają takie warunki jak to je w książce! Ach te danio. Proszę powiedzcie jak mogę skutecznie stymulować tarło!

Danio na śniadanio Wink
dami
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #71 : Marzec 16, 2007, 18:27:14 »

jak rożroznic plec u danio??

didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #72 : Marzec 16, 2007, 18:29:17 »

samiczki mają większe brzuszki i są słabiej wybarwione od samczyków
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #73 : Marzec 16, 2007, 19:38:14 »

tak samiczki sa wyrażnie zaokrąglone w cześci brzusznej. Samce są "płaskie" w części brzusznej Cheesy

Grand
Nowy
*

Zdrowa ryba to glodna ryba

« Odpowiedz #74 : Maj 16, 2007, 20:07:27 »

Dostosuj im odpowiednie warunki Smiley podnies o 2 stopnie temp. wody gdzies do 27'C  Odpowiedni pokarm Smiley Mozesz mi podac larwe ochotki i przyjdzie na to czas ... jesli rybki nabiora barwnych kolorow to moze oznaczac tarBo Smiley poczytaj troszke w necie o tym  Grin zycze powodzenia  papa
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6
  Drukuj  

Skocz do: