Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rada odnośnie dyfuzorów CO2  (Przeczytany 2372 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« : Wrzesień 27, 2009, 03:59:52 »

Witam
Po kilku latach przerwy z powodu malego mieszkania stawiam w końcu akwarium i tak sobie czytuje. Akurat czytałem o CO2 i zauważyłem, że o jednej kwestii nikt nie pisał, a przynajmniej ja nie natknąłem się na taką informację.
Otóż chodzi o wysokość montowania dyfuzora. Im głębiej w akwarium go umieścimy tym szybciej CO2 będzie się rozpuszczać - jest to spowodowane faktem, że wraz ze wzrostem głębokości wzrasta ciśnienie - a to wpływa na zwiększenie rozpuszczalności.
Informacja ta nie wynika z mojego doświadczenia w akwarystyce lecz wiedzy jaką zdobyłem studiując mechanikę płynów kilka lat temu.
Pozdrawiam, LT.
elgritone
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 27, 2009, 09:29:44 »

witam. nie wiem jak bardzo zmieni się ciśnienie przy różnicy 10cm głębokości, chodzi głównie o to, że bąbelki mają dłuższą drogę do powierzchni więc więcej co2 się rozpuści.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 28, 2009, 19:12:09 »

Przecież idea dyfuzora jest taka, że bąbelki się nie wydostają tylko tkwią w nim i się rozpuszczają.
Mając dyfuzor w kwadracie o boku 10 cm to każde 10cm głębokości daje dodatkowy kilkogram "dociskający" CO2 do 100cm2 powierzchni wody. To policzmy:
10 Newtonów (na każde  10cm glebokosci) przy powierzchni 100cm2 czyli 0,01 m2. 10N/0,01m2 = 1000 Pa
Czyli niezależnie od powierzchni dyfuzora cisnienie wzrasta o 1000 Pascali na każde 10cm głębokości.
Trzeba by dotrzeć do danych jak duży wpływ ma wzrost ciśnienia tego rzędu. Pewne jest jedno, że rozpuszczalność na pewno wzrasta ze wzrostem ciśnienia.
damcio151
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2009, 19:22:02 »

Przecież idea dyfuzora jest taka, że bąbelki się nie wydostają tylko tkwią w nim i się rozpuszczają.
Mając dyfuzor w kwadracie o boku 10 cm to każde 10cm głębokości daje dodatkowy kilkogram "dociskający" CO2 do 100cm2 powierzchni wody. To policzmy:
10 Newtonów (na każde  10cm glebokosci) przy powierzchni 100cm2 czyli 0,01 m2. 10N/0,01m2 = 1000 Pa
Czyli niezależnie od powierzchni dyfuzora cisnienie wzrasta o 1000 Pascali na każde 10cm głębokości.
Trzeba by dotrzeć do danych jak duży wpływ ma wzrost ciśnienia tego rzędu. Pewne jest jedno, że rozpuszczalność na pewno wzrasta ze wzrostem ciśnienia.
Ty mówisz o dzwonie , kolega wyżej o np. spieku ceramicznym , który to wypuszcza "mgiełkę" , małe bąbelki do wody

Pozdrawiam
Damian
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 28, 2009, 19:22:25 »

@rodia
Jest kilka rodzajów dyfuzorów. Ty myślisz o dzwonie z co2. A np.  moze być dyfuzor ze spiekiem ceramicznym, który rozpuszcza gaz uwalniając go do wody w formie bardzo małych bąbelków... i chodzi o to aby gaz nie leciał od razu do powierzchni a był rozpuszczany jak najbardziej w toni wodnej.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: