Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Malawi 200 l.  (Przeczytany 2140 razy)
Goldenfish
Nowy
*

« : Wrzesień 24, 2009, 19:20:54 »

Drodzy znawcy pyszczaków z Malawi i oczywiście nie tylko 

Posidam zbiornik 200 l. (100x40x50), który został już napełniony wodą 2 tyg. temu. Parametry wody pozwalają na zaproszenie lokatorów, jednak mam problem. Nie mogę się zdecydować jakie pyszczaki wybrać. Nie chcę podjąć złej decyzji i doprowadzić do masowej zagłady. Chciałabym aby akwarium było dekoracyjne, czyli żeby moje rybki były widoczne, a nie ukryte za dekoracjami. Do tej pory robiłam wszystko co mi powiedział sprzedawca, ale zaczęłam podejrzewać, że mnie naciąga. Zaproponował mi do tego zbiornika 40 rybek (żółtą, pomarańczową, niebieską w pionowe czarne paski oraz niebieską w poziome czarne paski). Po wydaniu u niego znacznej kwoty za cały sprzęt, postanowiłam troszkę poczytać i wydaje mi się, że 40 rybek to znacznie za dużo. Proszę powiedzcie czy mam rację. Proszę również o propozycję obsady.

Napiszę tylko, że do filtracji wody zastosowałam filtr zewnętrzny (JBL CristalProfi e1500) z wkładem JBL MicroMec i JBL SintoMec oraz filtr wewnętrzny (JBL CristalProfi i100).

A bym zapomniała. Bardzo mi się podobają pielęgnice Meeka oraz Pseudotropheus saulosi. Nie chciałabym aby ryby były za duże (do ok. 10 cm).

Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 24, 2009, 19:38:00 »

sprzedawcy to z reguły naciągacze ,ale zdarzają się też akwaryści,a co do rybek to pewnie uzyskasz odp. na tym forum cierpliwości
  ps: przejdz do Malawi-tam na dole na stronce

rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 24, 2009, 19:51:58 »

Pielegnica Meeka to o ile mi wiadomo nie Malawi tylko Ameryka. Poza tym wodę lubi pH 7,0 a saulosi wolą 8-8,7. Więc te ryby razem być nie powinny.
Korzystając z wiedzy pozyskanej od znajomego fanatyka Malawi powiem, że saulosi dobrze żyją w zbiorniku z labidochromis caeruleus i iodotropheus sprengerae. Znam też zbiornik gdzie żyją z maingano.
Młode saulosi są żółte i nie można rozróżnić płci więc można wprowadzić do akwa powiedzmy 10-12 sztuk i pozostawić 2 samce i samice kiedy już samce będą się wybarwiać na niebieski kolor.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2009, 19:54:35 wysłane przez rumaki » Zapisane

Goldenfish
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 01, 2009, 21:57:38 »

A gdybym zdecydowała się na Tanganikę? Co proponujecie? Jakie i ile?
Śnieżynka16
Hobby-->PAsja-->Obsesja...
Nowy
*

Moje ulubione rybki.Może kiedyś będe je miała?. ;)

« Odpowiedz #4 : Październik 04, 2009, 21:15:03 »

Jeśli chodzi o Tanganikę, to mnie osobiście podobają się A.Calvusy oraz muszlowce (z tym dodam,że calvusy to tez muszlowce).
Smiley

Uwielbiam również księżniczki oraz frontosy, ale na frontosy masz o duzo za maly zbiornik.  jesli chodzi o księżniczki z burundi, to są to bardzo terytorialne i agresywne ryby, oraz twożą one wielopokoleniową ''rodzinę'' takze bronią je, co wyklucza inne ryby w zbiorniku z nimi. jakie?.. musisz juz sama zdecydować. Smiley Wink Wink

''Akwarystyka to nieuleczalna choroba.''    przez tą chorobę umrę!!!

^^...  Nie Kupujcie Kuli!!!  Żadne stworzenie nie chce być trzymane w ciasnocie, ty również nie chciałbyś... ^^
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: