jamnik_sst
Bądź jak woda przyjacielu...
Zainteresowany

For You
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 28, 2009, 22:14:50 » |
|
No nic, dzięki za rady w takim bądź razie akwa zostanie typowo roślinne... nie będę męczył żyjątek  jeśli istnieje jakieś zwierzątko które mogło by w nim żyć to prosił bym o podanie jego nazwy
|
|
|
|
|
|
Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 28, 2009, 22:19:59 » |
|
Piękne ślimaczki neritina  No i np. dafnie jeśli nie będzie filtra, bardzo ciekawy widok.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 28, 2009, 22:41:52 » |
|
dwight: nie podoba mi się znów Twój przesadny i fałszujący obraz faktyczny ton typu "Misquś trzyma błazenka w szklance a krewetki w naparstku" Można dawać rady w bardziej kulturalny sposób a czy naparstek i szklanka to jakieś nie kulturalne słowa? to tylko porównanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 28, 2009, 23:12:33 » |
|
dwight 18 nie zamierzam się z Tobą spierać szanuję zdanie każdego ok  nie wiem kto się zna lepiej kto gorzej, sam fachowcem nie jestem ani nawet "średnio zaawansowanym" więc nie wiem jak ocenić mądrzejszych od siebie  pozdrawiam i no offence Marcin, Marcin... Ja tu chyba jestem krócej na tym forum, ale już zdążyłem się nauczyć, że "dwight wie najlepiej"  I zawsze ma wszystko wyliczone co do litra dla każdego gatunku  A Więc mogę w nim trzymać jakieś krewetki  Myślałem ze wcale nie można w takim małym Pewnie, że możesz. W końcu to krewetki, wysokość zbiornika nie ma tu kluczowego znaczenia, a 25 x 15/17cm daje przyzwoitą powierzchnię dna dla paru red cherry. Ponieważ jednak zbiornik jest faktycznie malutki jest jeden prosty warunek (wg dwighta niemożliwy do spełnienia): zanim wpuścisz w coś takiego, powiedzmy 10 red cherry, musisz sobie najpierw załatwić kogoś pewnego, kto odbierze od Ciebie nadmiar, gdy zaczną się mnożyć (co jest nieuniknione). Oczywiście bezwzględnie powinieneś zadbać o idealny aranż takiego mikro-krewetkarium: mchy, roślinki o drobnych gęstych, listkach, jakiś mały fajnie 'wydrążony' korzonek, żeby było się gdzie schować na czas linienia, żadnych kamoli, skałek, czy innych historii 'zabierających' objętość.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2009, 23:20:03 wysłane przez shogun4 »
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 29, 2009, 09:52:07 » |
|
Pewnie, że możesz. W końcu to krewetki, wysokość zbiornika nie ma tu kluczowego znaczenia, a 25 x 15/17cm daje przyzwoitą powierzchnię dna dla paru red cherry. Ponieważ jednak zbiornik jest faktycznie malutki jest jeden prosty warunek (wg dwighta niemożliwy do spełnienia): zanim wpuścisz w coś takiego, powiedzmy 10 red cherry, musisz sobie najpierw załatwić kogoś pewnego, kto odbierze od Ciebie nadmiar, gdy zaczną się mnożyć (co jest nieuniknione). Oczywiście bezwzględnie powinieneś zadbać o idealny aranż takiego mikro-krewetkarium: mchy, roślinki o drobnych gęstych, listkach, jakiś mały fajnie 'wydrążony' korzonek, żeby było się gdzie schować na czas linienia, żadnych kamoli, skałek, czy innych historii 'zabierających' objętość.  dobre , a skąd ty wiesz co to jest dla krewetki ''przyzwoita powierzchnia dna''? a może przyzwoita to jest 25x20? a może 25x25? dlatego nie filozuj tylko słuchaj się fachowców takich jak ci: http://www.akwaria.pl/krewetki/neocaridina_white_pearl.html dla White pearl minimalny baniak to 12 litrów , a że red cherry jest mimo wszystko troche większa to 15 litrów będzie dla dla niej minimalnym litrażem , on chce je włożyć do 7 litrów czyli do dwa razy mniejszego zbiornika. ale już zdążyłem się nauczyć, że "dwight wie najlepiej" I zawsze ma wszystko wyliczone co do litra dla każdego gatunku to dobrze , widze że szybko sie uczysz 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2009, 09:55:35 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 29, 2009, 13:56:01 » |
|
ale już zdążyłem się nauczyć, że "dwight wie najlepiej" I zawsze ma wszystko wyliczone co do litra dla każdego gatunku to dobrze , widze że szybko sie uczysz  Jak dla mnie to była ironia  Ja nie bałbm się wsadzać krewetek do 7l. Przecie mchy mają dużą powierzchnię, którą krewetki chętnie wykorzystają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 29, 2009, 14:10:57 » |
|
Jak dla mnie to była ironia moja odpowiedź to też była ironia  Ja nie bałbm się wsadzać krewetek do 7l. Przecie mchy mają dużą powierzchnię, którą krewetki chętnie wykorzystają Ale idiotyczne zdanie , uargumentuj to jeśli możesz  jak to nie bał byś się wsadzać? a czego tu się trzeba bać? albo stwarzasz krewetkom godziwe warunki albo męczysz je w 7 litrowej szklance , twój wybór.Jeżeli uważasz że wiesz lepiej od fachowców to już nic nie mówię.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2009, 14:13:01 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 29, 2009, 14:15:04 » |
|
Krewetki nie mają takich wymagań jak paletki  Gałązki mchu mają dużą powierzchnię zewnętrzną. A krewetki potrzebują powierzchni, a nie objętości 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 29, 2009, 14:30:28 » |
|
Krewetki nie mają takich wymagań jak paletki  Gałązki mchu mają dużą powierzchnię zewnętrzną. A krewetki potrzebują powierzchni, a nie objętości  Jeżeli uważasz że wiesz lepiej od fachowców to już nic nie mówię. a ta powierzchnia dna nie jest wcale taka genialna , szerokość jest malutka. uargumentuj swoje wypowiedzi bo jak narazie to piszesz tak jak byś stwierdzał fakty które są sprzeczne ze zdaniem ludzi którzy się na tym znają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zibi
Bywalec

kocham to ;]
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 29, 2009, 14:35:53 » |
|
Skończcie wreszcie te spory. I nie spierajcie się z Dwightem bo on ma rację. Sam mam 10L akwarium i jak dowiedziałem się że nie mogę nic do niego wpuszczać to po prostu tak zrobiłem. Nie i już. Są w końcu ładne ślimaczki i żabki  I Jamnik nie pytaj się już więcej bo to nie ma sensu...Ślimaki albo żabki...żadnych ryb.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 29, 2009, 19:15:05 » |
|
Krewetki nie siedza ciegle na dnie, one lubia sobie czasem duzo poplywac, szczególnie samce. Czasami mam wrazenie ze im w 53l przycisno jak robia sobie maratony. Pozatym gdyby nie bojowniki to bym juz teraz miala 200 krewetek, a nie 20. Szczerze to ja bym nawet zabki nie dała, bo jednej bedzie smutno. Helenki sie nadaja raczej tylko. To bardzo ciekawe w obserwacji drapiezniki. Moge ci tez za free wysłac hydry. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jamnik_sst
Bądź jak woda przyjacielu...
Zainteresowany

For You
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 29, 2009, 20:37:02 » |
|
przecież ja już nie pytam  To po pierwsze a po drugie nie chciałem tam wpuszczać zadnej ryby  Zapytałem czy mogę otrzymałem odpowiedź że nie więc nie no i co tu się sprzeczać:P Bo się pozabijacie panowie przez moje akwa:P Bądźcie spokojni zostanie nano holendrem
|
|
|
|
|
|
Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
|
|
|
|