jamnik_sst
Bądź jak woda przyjacielu...
Zainteresowany

For You
|
 |
« : Sierpień 28, 2009, 17:50:44 » |
|
Mam akwarium o podanych wyżej wymiarach  Urządzone na nano akwarium holenderskie. Chciał bym tam jednak wpuścić jakieś krewecie nie wiem jednak czy będą się tam dobrze czuły oraz ile takich mógł bym wsadzić do takiego małego zbiorniczka?
|
|
|
|
|
|
Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2009, 18:00:30 » |
|
tak, z 10 redek lub innych podobnych albo jeśli masz troszkę więcej funduszy może Yellowki? cudnie wyglądają na zielonym tle ale krzyżują się z redkami więc razem z nimi nie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jamnik_sst
Zainteresowany

For You
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 28, 2009, 18:09:58 » |
|
A Więc mogę w nim trzymać jakieś krewetki  Myślałem ze wcale nie można w takim małym
|
|
|
|
|
|
Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 28, 2009, 18:19:13 » |
|
może mi się oberwie ale sądzę że możesz  tylko filtracja jest konieczna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 28, 2009, 18:25:26 » |
|
Nie całe 7 l i krewecie typu red cherry?? No i powinno Ci się Marcinl oberwać  , bo jednak przyjęte jest że 25l to minimum.. no więc nie zawężajmy zanadto przestrzeni życiowej tym stworzonkom. Może ewentualnie krewecie z gatunków dorastających do 1cm mogły by zamieszkać w takim litrażu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 28, 2009, 18:26:25 » |
|
A Więc mogę w nim trzymać jakieś krewetki  Myślałem ze wcale nie można w takim małym no i miałeś racje w takim baniaku nie powinno się trzymać krewetek , trzeba też brać pod uwage że takie redki będą się mnożyły na potęge i po paru miesiącach będziesz ich miał 200 i co wtedy z nimi zrobisz? spuścisz w toalecie? jak znam zoologi to nikt ich nie przyjmie  poza tym krewetka też lubi sobie popływać , i 25 litrów to dla karłowatych raczej minimum dla filtrujących i wielko ramiennych baniak powinien zaczynać się od 100 litrów w góre. jak można w 7 litrach trzymać krewetki? Marcin chyba się dzisiaj źle czuje(piłeś coś?  ) , po twoich postach widać że jesteś fanem krewetek a więc doradzaj tak aby te stworzenia miały godny żywot a nie tak aby męczyły się w 7 litrowym słoiku.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2009, 18:29:04 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 28, 2009, 18:50:12 » |
|
Fajnego sobie znalazłeś fachowca  Misquś to dla ciebie autorytet?  he he słuchaj się go dalej to dojdziesz do trzymania błazenka w 25 litrach , fachowców to masz tutaj: http://www.akwaria.pl/krewetki/ ci ludzie zjedli zęby na krewetkach ni porównuj ich do Misquamacusa.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2009, 18:52:20 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 28, 2009, 18:52:10 » |
|
autorytet to już troszkę przesadziłeś a zna sie na akwarystyce na pewno ale nie upieram się wiadomo im większy zbiornik tym lepiej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 28, 2009, 19:01:01 » |
|
a zna sie na akwarystyce na pewno co to znaczy że się ''zna''? większość ludzi na tym forum zna się na akwarystyce ale nie każdy musi robić wszystko idealnie np. Misquś trzyma błazenka w szklance a krewetki w naparstku  ale cóż zrobić , Ala też bardzo dobrze się zna pamiętam że miała 2.5 litrowe krewetkarium w którym trzymała Crystal Redy , popierasz to?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2009, 19:02:34 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 28, 2009, 19:04:32 » |
|
dwight 18 nie zamierzam się z Tobą spierać szanuję zdanie każdego ok  nie wiem kto się zna lepiej kto gorzej, sam fachowcem nie jestem ani nawet "średnio zaawansowanym" więc nie wiem jak ocenić mądrzejszych od siebie  pozdrawiam i no offence
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jamnik_sst
Zainteresowany

For You
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 28, 2009, 19:23:03 » |
|
A gdybym wpuścił kilka redek do małego a gdy się rozmnożą te mniejsze będę przerzucał do 200L. Czy tak można??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 28, 2009, 19:30:35 » |
|
A gdybym wpuścił kilka redek do małego a gdy się rozmnożą te mniejsze będę przerzucał do 200L. Czy tak można??
mimo wszystko masz za małe akwarium , krewetka to stworzenie które tak jak mówiłem lubi popływać i będzie się męczyło w takiej szklance , masz już 200 litrów to się ciesz i nie kombinuj  dokup sobie krewetek do tego baniaka a jak chcesz następne akwarium to kup chociaż 25 litrów .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jamnik_sst
Zainteresowany

For You
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 28, 2009, 21:51:50 » |
|
hymm no rozumiem zastanawiam się jednak czy jest coś co mógł bym tam wpuścić? A marcinl to chyba miał namyśli że tamten pan trzyma Krewetki white pearl w akwa 3,5 l i nikt na to nie zareagował
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2009, 21:57:16 wysłane przez jamnik_sst »
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 28, 2009, 22:05:47 » |
|
Dla większości krewetek karłowatych autorytet - Chris Lukhaup zaleca min. 20l, choć teraz jest moda na nano - akwaria, które nawet od 10l się zaczynają, jednak do takich to raczej tylko najmniejsze gatunki.
dwight: nie podoba mi się znów Twój przesadny i fałszujący obraz faktyczny ton typu "Misquś trzyma błazenka w szklance a krewetki w naparstku" Można dawać rady w bardziej kulturalny sposób.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
|