akwarysta88mp
Zainteresowany

|
 |
« : Sierpień 21, 2009, 10:42:06 » |
|
Witam,kupiłem łącznie z 11 otosków i bardzo proszę mi powiedzieć co jest powodem że na dzień dobry 4 nie przeżyły transportu a po wsadzeniu do akwarium co 2 dni pada jeden otosek ?  Obecnie zostało mi już ich 5 albo 6  Jak można zaradzić tym delikatnym rybkom ? Dodam że wszystkie inne rybcie mają się super Temperatura w nocy 25 c w dzień 27 Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karol987
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 21, 2009, 10:50:15 » |
|
Jaki masz litraż i inną obsadę? Czy są jakieś objawy przed śmiercią?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czapka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 21, 2009, 11:03:31 » |
|
Nie ma co szukać w litrażu i obsadzie. Otoski są po prostu bardzo delikatne i szczególnie źle znoszą przeprowadzki. Poszukaj na forum bo jest o tym sporo, wielu się cieszy jeżeli przeżyje 50% kupionych. Ja też mam od dawna z tym problem. Jedyne co udało mi się zauważyć to, że podczas wpuszczania do wody o temp. wyższej niż 25 są apatyczne, "zasypiają" i w końcu padają, przy niższej są żywe i od razu zaczynają pracować. Niezależnie oczywiście od czasu aklimatyzacji worka w akwarium i mieszania wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwarysta88mp
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 21, 2009, 12:34:59 » |
|
litraż i obsada jak w podpisie ... Objaw żadnych nie ma,po prostu rano się budzę i w rogu leży martwy otosek już do połowy zjedzony przez krewetki,co ciekawe to zawsze w tym samym miejscu znajduje martwego otoska .... Podejrzewam że jutro padnie następny bo jeden z otosków jak mu się przyjrzałem to bardzo szybko rusza skrzelami i ma nastroszone łuski ale tylko niektóre,tak jak by się o coś otarł itp. Pożyjemy zobaczymy,narazie zostało na oko 6 otosków, za 2 tygodnie będę w sklepie zoologicznym po gurami to najwyżej dokupię z 5 otosków i trudno się mówi  ps. ile max. otosków mogę kupić na mój litraż ?? Ew. czy wymieszać je np. z kosiarkami albo zbrojnikami ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 21, 2009, 12:46:27 » |
|
Jakie masz azotany, bo one najbardziej nie lubią wysokiego poziomu azotanów. Ja mam otoski od lutego 6.sztuk i trzymam je w temp.od 26-28 stopni i żyją. Przeszły już przeprowadzkę do nowego akwarium, nic złego im się nie dzieje. Może twoje od razu były chore, dobrze obserwuj w sklepie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czapka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 21, 2009, 12:51:51 » |
|
Mój błąd, chodzilo mi o temperaturę niższą ni z 25. Specjalnie na okres przejściowy podniosłem na 28.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1975maniek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 21, 2009, 12:54:15 » |
|
Ja mam otoski od 2 tygodni i jest wszystko OK. Ryby kupuję w sklepie gdzie zawsze po wprowadzeniu do mojego zbiornika wszystkie żyją. Ale gdy kupiłem ryby w innym sklepie to ryby padają. Musisz spróbować kupić ostoski w innym sklepie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwarysta88mp
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 21, 2009, 22:01:31 » |
|
Właśnie znalazłem 2 kolejne okazy martwe  ,wyglądały normalnie poza tym że już miały oczy wydłubane przez ryby/krewetki  Na chwile obecną mam tylko 4 otoski więc teraz pytanie,co kupić ?? dokupić 5 otosków czy kupić np. kosiarki albo zbrojniki ?? Co ciekawe to te 4 co teraz zostały to są baaardzo żwawe,zamiatają szyby z góry na dół,wszystkie obok siebie,nagle wszystkie się odczepiają i robią rajd w koło akwarium i potem wracają znowu,a tamte od początku były jakieś takie apatyczne ..może tylko te 4 się zaaklimatyzują  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czapka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 21, 2009, 22:10:17 » |
|
Poczekaj, jak przeżyją 2-3 tygodnie to wtedy dokup.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwarysta88mp
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 21, 2009, 23:34:43 » |
|
jutro podmienie 30 litrów wody w akwarium na odstaną i będe tak robił co 2 dni przez tydzień bo może za szybko ryby wpuściłem do akwarium po restarcie ?
Bo wpuściłem po 2 tygodniach ale myślałem że tyle wystarczy bo piasek był stary nie płukany i filtr tak samo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwarysta88mp
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 14, 2009, 22:00:07 » |
|
No i opanowałem sprawę Otoski żyją i mają się dobrze  Dokupiłem jeszcze jednego i jest 5  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Martin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 14, 2009, 22:29:17 » |
|
skąd jesteś - jeśli z Warszawy i kupiłeś rybki w zoologu w złotych tarasach to nie dziwię się - kupiłem tam 5 otosków i wszystkie padły... W ogóle jakiś lewy ten sklep jest. Teraz zmieniłem źródło i jest ok 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1975maniek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 15, 2009, 06:38:10 » |
|
To tak jak wcześniej napisałem. Ryby należy kupować w sprawdzonym sklepie. Czasami lepiej dać więcej za sztukę ale mieć pewność że przeżyją. Ja mam ich 7 i jest wszystko OK od około 1,5 miesiąca (4szt.) i około 3 tyg. (dodoatkowe 3 sztuki).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwarysta88mp
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 15, 2009, 23:45:16 » |
|
Ja jestem z powiatu suskiego hehe,a rybki kupowalem w tukanie w suchej b. 6 zl sztuka,dzis bylem na starych smieciach czyli w krakowie i na gieldzie 6 otoskow kosztuje 18 zlotych,az zaluje ze nie kupilem,ale z drugiej strony...11 otoskow na moj obecny litraz to chyba za duzo by bylo.ile powinno byc otoskow na 160 l?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|