Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Trinectes maculatus - ciekawostka akwarystyczna
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Trinectes maculatus - ciekawostka akwarystyczna  (Przeczytany 13205 razy)
sekan
Gość
« : Sierpień 04, 2009, 22:20:46 »

------------
Niestety Sekan poprosił o usunięcie jego wszystkich wiadomości, także wątek o Trinectes maculatus pozostaje bez treści wpisanych przez niego.
Przemek
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2009, 08:59:24 wysłane przez Przemek » Zapisane
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 04, 2009, 23:25:44 »

Jesteś pewien, że to ten gatunek ? Jeśli tak, to tu piszą, że to wcale nie słodkowodna ryba, tylko w młodości słonawowodna, a dorosłe słonowodne.
http://www.aquaticcommunity.com/fish/hogchoker.php

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Sierpień 05, 2009, 06:38:32 »

W sumie wypada Ci współczuć. Przychodzą znajomi a tu akwarium puste i nie ma się czym pochwalić  Wink
dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 05, 2009, 15:59:56 »

Wygląda troszki jak płaszczka bardzo ładna  rybeńka Grin

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #4 : Sierpień 05, 2009, 16:39:17 »

Jaka zazdrość?! Po prostu mnie to bawi, gdyż z reguły większość osób chce się pochwalić pływającymi grupami kolorowych ryb, a tutaj tylko oczy widać spod piasku, więc akwarium może się wydawać na początku niezamieszkałe. Fakt, ciekawie to wygląda, gdy piasek pożera ochotkę.
dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 05, 2009, 16:51:50 »

Fakt, ciekawie to wygląda, gdy piasek pożera ochotkę.
No rzeczywiście może to wywołać całkiem duże zaskoczenie Cheesy

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 05, 2009, 21:33:28 »

Sekan, ale o co Ci chodzi?

To chyba niemożliwe, żeby człowiek był tak wyprany z poczucia humoru...

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 05, 2009, 21:49:31 »

Piękne, bardzo oryginalne rybki i do tego jak świetnie  się kamuflują..
A nie chorują Ci po takiej ilości ochotki?? Moje by pewnie padły..a wogóle to bała bym się dawać ochotkę, ze względu na ich zanieczyszczenie.
Gratuluję dobrej ręki w hodowli tych rybek. Ja nawet z najzwyklejszymi miewam problemy Smiley

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #8 : Sierpień 06, 2009, 04:21:25 »

Tak ja byłem zaskoczony że tak długo u ciebie żyją bo podałeś zdjęcie na którym siedziały na żwirze, a te ryby nie cierpią takiego podłoża , dlatego napisałem że potrzebują piasku w którym się zakopują.I teraz się zastanawiam czy przeniosłeś je na piasek po tym jak to napisałem czy zdjęcie było robione dużo wcześniej . Ale sądząc po tym że nawet nie wiedziałeś co to za ryby , to nie znałeś ich potrzeb, więc nie wiem dlaczego piszesz że się dziwiłem.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #9 : Sierpień 06, 2009, 07:10:41 »

dla mnie takie rybki to totalna porażka, puste akwarium ze żwirem śmiać się chce z czegoś takiego, a jeszcze nikt nie napisał ile kosztują, bo to jest bardzo ciekawe.... tyle kasy po to żeby widzieć pusty baniak hehe najlepiej odrazu foto tapete pustego baniaka walnąć na ścianę wychodzi dużo taniej a efekt ten sam...

A może ktoś kiedyś zahoduje sobie w akwarium bakterie lub mikroogrganizmy przecież to też wspaniałe stworzenia, a to że ich nie widać no to przecież szczegół, dla "profesjonalistów" to drobnostka HAHAHAHA Good !

margin
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Sierpień 06, 2009, 07:57:35 »

dla mnie takie rybki to totalna porażka, puste akwarium ze żwirem śmiać się chce z czegoś takiego, a jeszcze nikt nie napisał ile kosztują, bo to jest bardzo ciekawe.... tyle kasy po to żeby widzieć pusty baniak hehe najlepiej odrazu foto tapete pustego baniaka walnąć na ścianę wychodzi dużo taniej a efekt ten sam...

A może ktoś kiedyś zahoduje sobie w akwarium bakterie lub mikroogrganizmy przecież to też wspaniałe stworzenia, a to że ich nie widać no to przecież szczegół, dla "profesjonalistów" to drobnostka HAHAHAHA Good !
Czasem brak poczucia humoru i złosliwość objawiają się łącznie. Akwarium ma się nie tylko po to, zeby się chwalić przed innymi, ale przede wszystkim dla siebie. Każdemu co innego sprawia radość i dziwią mnie niektóre odzywki na tym forum. Dawno już słyszałam zdanie, że: jeden zbiera znaczki pocztowe, a drugi płyty chodnikowe.
Dla mnie ten temat jest super, bo gdyby mi Sekan nie pokazał tych rybek, to nawet bym nie wiedziała, że takie istnieją. Bardzo lubię takie ciekawostki. Dziękuję za już
i proszę o jeszcze  Wink
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2009, 16:44:41 wysłane przez margin » Zapisane

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #11 : Sierpień 06, 2009, 15:40:52 »

z reguły większość osób chce się pochwalić pływającymi grupami kolorowych ryb
Z reguły tak. Ale poza tymi którzy chca sie pochwalić barwnością swego akwarium są też tacy którzy wolą trzymać rybę którą nie każdy może się pochwalić.

dla mnie takie rybki to totalna porażka, puste akwarium ze żwirem śmiać się chce z czegoś takiego
Może takie akwarium nie jest dekoracyjne co nie znaczy, że nie jest estetyczne.
Wiadomo holendry z cała paleta barw wśród roślin, kolorowe kąsacze przemykające między liśćmi itp...a tu  zupełnie odmienne akwarium z gatunkami ryb o których wielu nawet nie słyszało.
Większość wybiera wszędobylskie neony, razbory, gupiki a częśc jednak woli popatrzeć na ten pożerający ochotkę "piach" Smiley
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2009, 15:54:31 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #12 : Sierpień 06, 2009, 16:12:27 »

jasne każdy robi co chce, ja chciałem uzmysłowić ludziom ze tak naprawdę nie ma się czym zachwycać i naprawdę taniej wychodzi zdjęcie pustego baniaka na ścianie....

może w końcu ktoś pokusi się o ceny tych ryb niech widzą szczególnie Ci co tak zachwalają czy jest warta "skórka za wyprawkę" - czy cena jednej super ryby jest warta tego pustego baniaka Smiley

warto się zastanowić nad jednym ... czy naprawdę ma się wiedzę to trzymania takich ryb bo jak wynika z wątku sekan jej nie ma, gdyż jak słusznie Przemek zwrócił uwagę są to słonowodne ryby a nie słodkowodne chyba że (sekan) nawet nie wie jak się nazywają te ryby co są na filmie, a wtedy ta cała rozmowa jest o niczym

tak naprawdę czytając to forum a w szczególności NASZE AKWARIA jakoś nie widać wielu słonowodnych zbiorników a słonawo wodne można na palcach jednej reki policzyć, więc może jednak zejść na ziemię z marsa  Grin

w sumie to ja chciałbym mieć rekina w akwarium ... a potem zazwyczaj kończy się to tak

http://www.obrazky.pl/rekin-w-akwarium 

p.s.
w ogóle bym się nie rozpisywał na temat tego wątku ale przypadkowo przeczytałem reakcje sekana na żart muchomorka, więc czekamy na prezentację TWOJEGO ZBIORNIKA w dziale NASZE AKWARIA - SEKAN!!
wszyscy znamy już kamyka który też w Inowrocławiu ma laboratorium i rozmnaża niemożliwe nawet z dwóch samców coś wyciśnie hehehe
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2009, 16:17:53 wysłane przez Mirmil » Zapisane

margin
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Sierpień 06, 2009, 16:42:43 »

Mirmil, są różne szkoły na temat tej rybki i nie znaczy, że ten kto mówi o jej preferencjach do słonej wody ma rację, np.:
http://akwa-mania.mud.pl/ryby/ryby/rybyt/Trinectes%20maculatus.html

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #14 : Sierpień 06, 2009, 18:28:29 »

40 l
?? Huh ??
 w sumie to zmienia trochę postać rzeczy bo prawdę mówiąc miałam podobne odczucia co Mirmil - może nie tak radykalne - rozumiem że komuś może sprawiac satysfakcje trzymanie takich ryb choćby ze względu że sa jakąś żadkoscią w akwariach ale osobiście wżyciu bym nie chciała czegoś takiego mieć własnie dlatego że to ''puste akwarium'' . No ale jesli 40 l to troche inaczej na to patrze bo w sumie to 40l można poswiecic na to bo to ani nakład finansowy nie ejst duży ani miejsca specjalnie nie zajmuje i obok mozna sobie postawić ''ładne'' akwarium Wink 
No ale sorry nie wydaje Ci się ze te ryby potrzebują znacznie więcej niż 40l? mam wrażenie że taka ryba to oprucz lezenia w piachu lubi sobie popływac lubi przestrzenie i na dokładkę spora rośnie - więc trzymanie jej przez 8 miesięcy w 40l wydaje mi się nie tylko pomyłką ale i okrucieństwem , pozatym co za przyjemnośc patrzeć na skarłowaciałego mutanta ? to może i lepiej że ich nie widać - sumienie spokojniejsze masz...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2009, 18:38:03 wysłane przez ala » Zapisane

Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: