Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Podstawa pod akwarium  (Przeczytany 10686 razy)
boggi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Lipiec 12, 2009, 10:32:31 »

dokladniej = Szklo 19,6 kg + woda okolo 100 (128 litrow brutto = 118L Netto - 10-15% ozdoby zwir) + podloze (i tu zalezy jakie podloze), wiec
119,6 + podloze
dobrze ci to liczenie wychodzi, zrobisz jeszcze jedno dzialanie i wyjdzie ponizej 100 kg  Tongue

z matematyka problemow nie mam ... wszystkie egzaminy na 5 zaliczone ! Wink wiec popelnilem gdzies blad? ?

He he przypomniał mi się kawał o kolesiu co wiózł 3 tony gołębi samochodem o ładowności 2 tony . Co kilka kilometrów stawał i uderzał w plandekę , żeby połowa fruwała , wtedy nie przekraczał tonażu Smiley

Jakim sposobem 128 l ma ważyć 119,6 + podłoże ?
Wnioskuje , że ozdoby i żwir są lżejsze od wody , według mnie to waga całości będzie wynosić lekko ok. 170 kg

Nie żebym się czepiał ale jeśli doradzać , to z głową. Nie wiem , czy kolega weźmie na siebie odpowiedzialność związaną z konsekwencjami . Ja wiem , ze porady na forum nie są wiążące i zobowiązujące  ale jakiś standard powinno się trzymać . Ktoś początkujący ufa temu , co tutaj piszemy lecz później przychodzi rozczarowanie ....
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2009, 11:04:10 wysłane przez boggi » Zapisane

Pantograph
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Lipiec 13, 2009, 09:10:13 »

Co do planowanego akwa 128 litrów to zakładam,że mebel powinien wytrzymać obciążenie 200 kg a i tak nie jestem pewnie czy nie za mało założyłem.
Muszę poszukać gdzieś w zagadnieniach wytrzymałościowych,może uda się to jakoś obliczyć.
Bo wolę jednak dokładnie wszystko sprawdzić niż potem się grubo rozczarować.
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Lipiec 13, 2009, 09:15:50 »

He he przypomniał mi się kawał o kolesiu co wiózł 3 tony gołębi samochodem o ładowności 2 tony . Co kilka kilometrów stawał i uderzał w plandekę , żeby połowa fruwała , wtedy nie przekraczał tonażu Smiley

To niestety tak nie dziala. Ptaki opieraja sie na powietrzu, a nie lewituja. Masa nie spada. Smiley

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Lipiec 13, 2009, 19:40:32 »

Co do planowanego akwa 128 litrów to zakładam,że mebel powinien wytrzymać obciążenie 200 kg a i tak nie jestem pewnie czy nie za mało założyłem.
Muszę poszukać gdzieś w zagadnieniach wytrzymałościowych,może uda się to jakoś obliczyć.

Niech usiądą 3-4 dorosłe osoby to będziesz miał pewność że wytrzyma.Mebel nie powinien trzeszczeć i się uginać pod ich ciężarem Smiley

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Lipiec 14, 2009, 08:27:01 »

Niech usiądą 3-4 dorosłe osoby to będziesz miał pewność że wytrzyma.Mebel nie powinien trzeszczeć i się uginać pod ich ciężarem Smiley
To chyba najlepszy sposób na sprawdzenie. Jak walnie stolik to tylko dupę sobie obiją. Jak walnie pod naciskiem akwarium to nie zbierzesz szybko 120 litrów wody. Gwarantowana wizyta sąsiada z dołu.

SKALAR zaglowiec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Lipiec 15, 2009, 05:52:18 »

By nie bylo przykrych rozczarowan zawsze pojemnosc baniaka mnoze przez 2 czyli 128 l x 2 = ok 250 kg i wtedy jest pewnosc ze wytrzyma
Pantograph
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Lipiec 25, 2009, 15:12:08 »

Witam!

Dopiero teraz powoli zacząłem się brać za wzmacnianie stolika pod akwarium.
Zacząłem od usuwania nóżek.Po po ich wyeliminowaniu pojawił się nowy problem.
Otóż cały stolik się lekko chwije na prawo i lewo... Sad
Tak jakby dolna płyta się wygieła pod ciężarem telewizorni i teraz nie opiera się całą powierzchnią o podłogę.
Ehh  Sad

W związku mam pytanie:
Czy jest sens dalej szykować ten stolik pod zbiornik,czy już sprawa jest przesądzona skoro się stolik buja?
Zastanawiam się jak będzie się zachowywał stolik po wzmocnieniu "pleców" .
Czy może dać pod tą dolną płytę jeszcze jedną albo może wymienić ją na całkiem nową?
SKALAR zaglowiec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Lipiec 25, 2009, 16:34:18 »

Jesli sie szafka odksztalcila pod ciezarem tv, to akwarium moze ja wrecz rozlozyc.
A nie wiem czy jest sens wzmacniania jesli juz nastapily skrzywienia
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #23 : Lipiec 25, 2009, 17:12:20 »

Pantograph
Można dać wzmocnienie w postaci kątowników przykręcanych od spodu do płyty i szkieletu, ja tak mam, ale mam całość z drewna, więc się nie sypie. Płytę też można wzmocnić, ale nie wiem, czy warto, daj najlepiej zdjęcie stolika.
SKALAR zaglowiec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Lipiec 25, 2009, 17:58:37 »

Muchomorek  fotka jest dawno wystarczy czytac calosc a nie ostatnie wiadomosci
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Lipiec 26, 2009, 15:22:06 »

to normlane ze plyta nie jest idealnie rowna Wink mozna przybic do tej plyty "cos" zeby sie wyprostowala, a najlepiej zrobic samemu podstawe, tj przybic/przykrecic od spodu deseczki coby na nich stala szafka - pamietaj o poziomicy, bo niestety podloga pewnie tez nie jest idealnie rowna ;p

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #26 : Lipiec 26, 2009, 16:56:19 »

fotka jest dawno wystarczy czytac calosc a nie ostatnie wiadomosci
Fakt, dawno mnie nie było  Wink i myślałem, że się ktoś nowy dołączył do wątku.

Jeśli cała konstrukcja się chwieje, to dalbym sobie spokój, bo przyjdzie staruszek, tupnie laską, a całość się złoży, jak domek z kart.
Według moich obliczeń, to będzie coś koło 200 kg  Undecided
128 kg woda + 15% szkło (19 kg) + 30 l podłoża *1,5  (45 kg, a mnożnik 1,5 to zwyżka gęstości nad wodą)
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Lipiec 27, 2009, 11:00:13 »

dokladniej = Szklo 19,6 kg + woda okolo 100 (128 litrow brutto = 118L Netto - 10-15% ozdoby zwir) + podloze (i tu zalezy jakie podloze), wiec
119,6 + podloze

Muchomorek uwazalbym na twoim miejscu z obliczaniem wagi akwarium bo niektorzy maja tutaj swoja "matematyke" Wink ja np zostalem za w/w obliczenia zbesztany ale OK Smiley

tak czy siak szafka wyglada na stabilna i wymaga tylko paru wzmocnien co do dolnej plyty to bardzo czesto ulega ona odksztalceniom Wink
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2009, 11:01:46 wysłane przez b0rn2bewild » Zapisane

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Lipiec 27, 2009, 12:26:43 »

można próbować, ale ja bym nie był optymistą. Jeśli już stolik się chwieje pod ciężarem telewizora, to pod ciężarem 200 kilo pieprznie jak nic. Taniej wyjdzie zrobić nowy stolik z drewna niż likwidować szkody spowodowane wylaniem 120 litrów wody. Szafka i dla mnie wygląda stabilnie ale ja mam obawy jak już się wygięła.
Tak czy owak można spróbować podeprzeć plecy, boczki dodatkowo i zrobić próbę obciążeniową koniecznie.

robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #29 : Lipiec 27, 2009, 13:05:49 »

Moja stara szafka pod akwarium 96l nie wygląda atrakcyjnie, doszedłem do wniosku że lepiej będzie zespawać sobie ramę, na której położy się zdemontowany blat ze starej szafki akwariowej (grubość ok 2cm). Mam zamiar jutro, albo jeszcze dziś ruszyć do metalowego. Czy macie jakieś doświadczenia w związku z sprężystością profili stalowych?

Czy dwa, idące równolegle, profile stalowe 40x40x3mm  o długości 80cm okażą się zbyt sprężyste pod taką płytę drewnianą (czy nie zaczną się uginać z akwarium)? A może lepiej kolumny podpierające stalową ramę pod blatem lepiej zamieścić w jakiejś odległości od krawędzi (np 10cm)?

Pozdrawiam,
Robert

Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów
http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: