Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Pielęgnice - nie niszczące zieleni, 112l, 1 gatunkowe.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pielęgnice - nie niszczące zieleni, 112l, 1 gatunkowe.  (Przeczytany 5079 razy)
Piterix
Super aktywny

« : Lipiec 05, 2009, 23:32:59 »

Sprawa wygląda tak - jest akwarium 112l. Chciałbym zrobić akwarium jednogatunkowe. Myślę o pielęgnicach lub jakichś rybciach z tanganiki albo malawi - ale jeden warunek - nie mogą dewastować roślin, ani dekoracji, a tym bardziej podłoża (będzie to lowtech)... i dobrze by było gdyby jadły suchy pokarm i wołowinę - bo przez %$#^&&@$% kupną mrożonkę straciłem 90% obsady tego akwarium (112l).
Bardzo proszę  o propozycje, linki itp. Narazie nic nie wiem... dlatego pytam, przepraszam, trochę z lenistwa - ale nie mam chwilowo za bardzo czasu żeby szukać - a chciałbym odrazu poczytać o rybach które mogłyby u mnie zamieszkać. Wystarczy mi nazwa ryby...

ps. tylko żeby te rybcie były do kupienia w "normalnym" sklepie...
THX,

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 06, 2009, 07:32:19 »

zobacz na mój wątek mam w takim litrażu p. sajica i rośliny jakoś rosną chociaż muszę przyznać, że w trakcie tarła lubią jakiś dołek wykopać, zobacz też akary z maronii, pielęgniczki, jak znajdę chwilę to zajrzę jeszcze do książki ale to najprędzej wieczorem.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mczbyslaw
Zainteresowany
**

LABIRYNTOWATE

« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2009, 18:20:49 »

pielegnice nie niszcza zieleni gdy dajesz drobny pokarm i nie dopuszczasz do tarła

NIE ODPOWIADAM NA PYTANIA ZADAWANE NA PW!
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2009, 18:44:06 »

Sprawa wygląda tak - jest akwarium 112l. Chciałbym zrobić akwarium jednogatunkowe. Myślę o pielęgnicach lub jakichś rybciach z tanganiki albo malawi - ale jeden warunek - nie mogą dewastować roślin, ani dekoracji, a tym bardziej podłoża (będzie to lowtech)... i dobrze by było gdyby jadły suchy pokarm i wołowinę - bo przez %$#^&&@$% kupną mrożonkę straciłem 90% obsady tego akwarium (112l).
Bardzo proszę  o propozycje, linki itp. Narazie nic nie wiem... dlatego pytam, przepraszam, trochę z lenistwa - ale nie mam chwilowo za bardzo czasu żeby szukać - a chciałbym odrazu poczytać o rybach które mogłyby u mnie zamieszkać. Wystarczy mi nazwa ryby...

ps. tylko żeby te rybcie były do kupienia w "normalnym" sklepie...
THX,

Rybcie z tanganiki lub malawi w akwarium roślinnym? mało która roślina utrzyma się w takich warunkach jakie potrzebują te ryby.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 12, 2009, 18:52:08 »

dwight 18 - powoli poznaję te biotopy i... jeszcze się zdziwisz ;-)

Dziękuję wszystkim za informacje. Cały czas czytam i się uczę. Za kilka miesięcy zobaczycie w czym mi pomogliście  Grin

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 12, 2009, 19:56:22 »

pielegnice nie niszcza zieleni gdy dajesz drobny pokarm i nie dopuszczasz do tarła
jak możesz to uzasadnij na jakiej podstawie tak twierdzisz, wedle mojej wiedzy przy niektórych gatunkach pielęgnic można uprawiać rośliny, jak np. moje sajica kopią dołki w czasie tarła ale nie niszczą roślin (można by tu przytoczyć przykład skalarów, pielęgniczek - też pielęgnic tylko karłowatych) natomiast biorąc za przykład pawiookie z roślinami kiepsko by było. Sprawa jest prosta jedne tolerują inne nie.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 15, 2009, 01:01:26 »

pilegnice czerwonobrzuche nie niszczyły mi nigdy zielska ale mogą wykopać płytki dołek podczas tarła
skalary ale zdarza sie ze podgryzają czubki roślin
więcej pielęgnic nie miałem Smiley)
Rybcie z tanganiki lub malawi w akwarium roślinnym? mało która roślina utrzyma się w takich warunkach jakie potrzebują te ryby.
raczej mało która roślina lepiej rośnie w wodzie miękkiej niż twardej, pozostaje jedynie kwestia twardości roślin jesli w akwarium maja byc gat ryb roślinozernych.

Może jakos uzasadnij swoją wypowiedz Tongue
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 13, 2009, 14:28:05 »

Akary z maroni,
Pyszczak brązowy (Melanochromis brevis)
Pielęgnica Meeka (Thorichthys meeki
syn. Cichlasoma meeki)
Barwniak czerwonobrzuchy
Iodotropheus sprengerae - Pyszczak Rdzawy...

Nad tymi rybkami się teraz zastanawiam, jeśli ma ktoś sugestie... to proszę pisać ;-)

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 13, 2009, 19:54:24 »

hmm, ciężki wybór ja bym się skłaniał chyba ku akarom lub barwniakom ale popatrz jeszcze na b. szmaragdowe też są ładne, dla meeki przydałby się większy zbiornik poza tym czytałem, że zdarza im się niszczyć rośliny. Co do pyszczaków się nie wypowiadam bo mało się w nich orientuje.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: