Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: moja kolezanka i jej 30 l  (Przeczytany 1738 razy)
justynadracz
Stały użytkownik

« : Czerwiec 07, 2009, 12:54:13 »

to jest normalnie masakra moja kolezanka w ok 30 litrach trzyma 3 skalary, dwa welony, 4 zbrojniki niebieskie, 4 wielkopłetwy wspaniałe i 8 brzanek sumatrzanskich. wode wymienia cała co tydzien ma temperature 22 stopnie co o tym sadzicie? jeszcze sie kłoci ze sie zna
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 07, 2009, 13:02:34 »

Na takich ludzi nie ma metody. Ktoś kiedyś proponował aby wytruć im ryby - dolewając coś do zbiornika, ale to metoda drastyczna i ekstremalna. A nauka płynąca z zejścia obsady nie dla wszystkich może być oczywista.

Prawda jest taka że akwarysta nigdy nie powie "że się zna na wszystkim", ponieważ zawsze pozostanie coś do przeczytania, coś do nauczenia i jakaś sytuacja wymykająca się wiedzy i doświadczeniu. Jeśli Twoja koleżanka robi to co powyżej i do tego twierdzi że jest specem - jest po prostu albo osobą bardzo młodą i głupią (co często idzie w parze) lub osobą dorosłą i kompletną kretynką (co jest oczywiście gorsze od opcji pierwszej). Tak czy siak możesz spróbować podać jej link do tego forum. Jeśli poczyta i stwierdzi że robi wszystko dobrze daruj sobie tą koleżankę..

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 07, 2009, 13:02:39 »

Na takich ludzi nie ma metody. Ktoś kiedyś proponował aby wytruć im ryby - dolewając coś do zbiornika, ale to metoda drastyczna i ekstremalna. A nauka płynąca z zejścia obsady nie dla wszystkich może być oczywista.

Ups, to byłam ja. Wierze ze rybkom lepiej w rybkowym niebie niz w puszcze. Nie watpie ze istnieja ludzie, którzy widza w rybkach ozdobe i najwyzej sobie kupia druga.

Prawda jest taka że akwarysta nigdy nie powie "że się zna na wszystkim", ponieważ zawsze pozostanie coś do przeczytania, coś do nauczenia i jakaś sytuacja wymykająca się wiedzy i doświadczeniu.

Znam takich "kiszonych akwarystów", ktorzy maja 20lat doswiadczenia i "wiedza wszystko".

Tak czy siak możesz spróbować podać jej link do tego forum. Jeśli poczyta i stwierdzi że robi wszystko dobrze daruj sobie tą koleżankę..

Albo zaspamuje dział "choroby".
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2009, 13:11:51 wysłane przez Female_Raziel » Zapisane

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
justynadracz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 07, 2009, 13:11:19 »

jeszcze akwarium bierze do wanny i myje płynem zeby odkazic a ryby do wiaderka daje. jej wujek jest sprzedawca w zoologicznym i ona sie opiera na jego "wiedzy"
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 07, 2009, 13:13:08 »

jakim płynem?
Mi się wydaje, że Twój post to prowokacja...

I consider myself as a one fish wolf pack
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 07, 2009, 13:14:45 »

W tym momencie srednio ja mozna winic. Jak powie ze "za duzo czytania" to faktycznie jest sie do czego przyczepic.

Moj szef tez takie "akwarium" ma. W 20-30l ma 4 pielegnice papuzie i jakies 2 glonojady (nie znam ich, to nie zbrojniki) z dlugimi wasami. Grzałki nie, napowietrzania nie, roslin nie, na dno jakies kamienie. Karmi podtawowym pokarmem Tropicala.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2009, 13:17:47 wysłane przez Female_Raziel » Zapisane

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 07, 2009, 13:14:50 »

Niestety sprawdza się tutaj cytat z jednego z podpisów forumowiczów: "Nie każdy sprzedawca jest akwarystą...". Ktoś kto trzyma w domu tylko kanarki i chomiki nie powinien zajmować się sprzedażą ryb, und wiza-wi.

Może i prowokacja ale przynajmniej jeśli ktoś ten wątek przeczyta to już będzie wiedział że 30l i takie ryby nie idą w parze. Nie mówiąc już o reszcie postępowania.

justynadracz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 07, 2009, 13:16:39 »

do naczyn takim zwykłym. czemu prowokacja? taka prawda
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 07, 2009, 13:21:00 »

Bo Ci się nudzi, a że masz mało lat to masz ubaw jak się poważni akwaryści krztuszą jak czytają takie rzeczy.
Poza tym rybki może i przeżywają po "Ludwiku" ale jak to jest możliwe? Wyjmuje wszystko i myje ludwikiem szkło co tydzień? A wujek zoo jej wtóruje?

No mi się pod powieką pojazd pancerny jeszcze nie zmieścił...

I consider myself as a one fish wolf pack
justynadracz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 07, 2009, 13:30:09 »

wiem ze to jest nie do pomyslenia dla powaznych akwarystow ale to jest normalne bardzo wiele osob tak robi. jej rybki czesto zdychaja ale nie ma sie czemu dziwic
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 07, 2009, 13:41:31 »

Pozwolę sobie zamknąć temat.
Uważam że wszystko zsotało powiedziane.
Na mycie płynem do naczyń spuszczę zasłonę milczenia.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: