Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  
Autor Wątek: nietypowe akwarium 63 litry  (Przeczytany 20030 razy)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #45 : Czerwiec 05, 2009, 11:56:52 »

Stateczniki wydzielają sporo ciepła. Nie powinien dotykać do plastiku inaczej jak swoją podstawą - inaczej będzie smrodek spalenizny Wink Nie wiem jak mocniejsze modele ale te dla 2x18 i 2x28 (elekt.) dość mocno się grzeją.

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 05, 2009, 12:37:47 »

Chyba elektroniczne nie powinny się tak nagrzewać ?

A co do wzmocnienia szafki to chyba mam pomysł - zamocuję kątownik taki jak się półki na nim mocuje - mocowany do szafki - na wysokości takiej żeby "wlazł" pod blat. Przymocuję do ściany i podsunę komodę tak żeby blat dodatkowo się opierał na tym.

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #47 : Czerwiec 05, 2009, 13:13:10 »

Może się tak nie nagrzewają jak tradycyjne ale wierz mi że potrafią być bardzo gorące. Ja swojego po paru godzinach pracy nie podniosę - parzy. Pewnie gdyby je puścić poza pokrywę nie będą takie gorące.

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #48 : Czerwiec 05, 2009, 13:21:44 »

zbadam temat jak kupię statecznik. Następne pytanko - które jarzeniówki ? T5 czy T8 ? Czy różnią się czymś oprócz rozmiaru ?

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #49 : Czerwiec 05, 2009, 13:25:19 »

Nie jestem specem z tej dziedziny ale na forach w necie były zażarte dyskusje na temat co świeci lepiej nowsze T5 czy starsze T8. Niektórzy udowadniali że T8. Jak jest w istocie - nie wiem ale chyba więcej zależy od konkretnego modelu, charakterystyki światła niż typu "obudowy".

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #50 : Czerwiec 05, 2009, 16:00:20 »

Cytat: goOgle
Świetlówki T8 i T5 różnią się przede wszystkim wymiarami. Wszystkie świetlówki T5 są krótsze od swoich odpowiedników T8 o 50mm, dlatego też niemożliwe jest podłączenie świetlówki T5 do oprawki T8. Razem z świetlówkami T5 wprowadzono stateczniki - mniejsze i lżejsze niż modele do T8. Świetlówki te różnią się od siebie też skutecznością oświetleniową tzn. ten sam model świetlówki T5 osiąga większą ilość lumenów niż T8.
Koszty świetlówek T5 są 2-3x większe niż T8, ale masz więcej światła.

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #51 : Czerwiec 05, 2009, 17:59:49 »

Koszty świetlówek T5 są 2-3x większe niż T8, ale masz więcej światła.
Kurcze, to jakies inne przeliczniki powinny być Wat/litr dla różnych typów jarzeniówek/żarówek.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #52 : Czerwiec 06, 2009, 08:25:22 »

Nie bo ilość światła nie do końca idzie w parze z mocą...

I consider myself as a one fish wolf pack
kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #53 : Czerwiec 08, 2009, 22:10:52 »

nie orientujecie się gdzie w wawie mogę zrobic akwarium na zamówienie ? byłem dziś w iquitos na bielanach i robią tylko powyżej 100 litrów  Angry

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #54 : Czerwiec 09, 2009, 05:04:18 »

w każdym sklepie możesz zamówić i u szklarza wszystko jest tylko kwestią ceny

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #55 : Czerwiec 09, 2009, 13:03:42 »

w każdym sklepie możesz zamówić i u szklarza wszystko jest tylko kwestią ceny
No właśnie nie. Byłem w 3 sklepach - w dwóch mi powiedzieli że na wymiar mniejszych baniaków niż 100 litrów już nie chcą robic szklarze bo im się nie opłaca - za dużo strat na materiale. Muszę połazic chyba po szklarzach.

Jeszcze mam pytanko o oświetlenie. Chciałem dobrac do takiego akwa 2 świetlówki. Problem mały - do 70 cm pokrywy wejdą tylko 8 W (30 cm) i 24 W (55 cm). Jedna 24 W - za mało. Dwie 24 W - za dużo. Jedna 24 W z tyłu druga 8 W z przodu ? Nie będzie to dziwnie świecić ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2009, 13:08:51 wysłane przez kubek1976 » Zapisane

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #56 : Czerwiec 09, 2009, 13:15:14 »

Aż się boję wypowiadać na temat światła bo ala krąży w tym temacie. Ale _uważam_ że 24W+8W będzie ok. Obowiązkowo 24W na tył (środek) i słabsza doświetlająca z przodu. Na przodzie i tak zwykle jest mniej roślin lub nie ma wcale.
Pamiętaj też o tym że świetlówki możesz mieć na osobnych statecznikach (np dwie 24W) i dzięki temu możesz symulować różne okresy świecenia, ustawiając słabsze 24W i potem przez kilka godzin tylko doświetlać drugą. W przypadku 24+8 to chyba nawet nie da się inaczej jak dwa stateczniki (ale nie mam pewności).

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #57 : Czerwiec 09, 2009, 13:33:04 »

Agnus - nie bój nic.
kubek - nie chce mi się czytać całego wątku bo to ze 4 strony -powiedz jaki wymiar akwarium masz już tą pokrywę czy nie? Ile światła - to zależy co chcesz w tym akwarium osiągnąć -jak to ma być roślinne to spokojnie 2x24w dawaj i wcale nie będzie za dużo - ale jak nie chcesz sie bawić za bardzo w Ht nawozy Co2 itd. to ogranicz ilośc światła .Jak nie mas pokrywy to może lepsza będzie belka?

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #58 : Czerwiec 09, 2009, 13:56:48 »

kubek - nie chce mi się czytać całego wątku bo to ze 4 strony -powiedz jaki wymiar akwarium masz już tą pokrywę czy nie? Ile światła - to zależy co chcesz w tym akwarium osiągnąć -jak to ma być roślinne to spokojnie 2x24w dawaj i wcale nie będzie za dużo - ale jak nie chcesz sie bawić za bardzo w Ht nawozy Co2 itd. to ogranicz ilośc światła .Jak nie mas pokrywy to może lepsza będzie belka?
Akwarium narazie planuję : 70x30x30
Roślinne typowo - nie. Planuję żeby owszem było zielono ale nie będzie typowo roślinne. w żadne co2 się nie będe bawił.
Pokrywy jeszcze nie mam a belka jakoś średnio mi pasuje. Do pokrywy własnej roboty chciałbym doładować jakieś oświetlenie nocne, może dodatkowo chłodzenie. Narazie jeszcze wszystko w planach

Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #59 : Czerwiec 09, 2009, 14:02:26 »

Aż się boję wypowiadać na temat światła bo ala krąży w tym temacie. Ale _uważam_ że 24W+8W będzie ok. Obowiązkowo 24W na tył (środek) i słabsza doświetlająca z przodu. Na przodzie i tak zwykle jest mniej roślin lub nie ma wcale.
Pamiętaj też o tym że świetlówki możesz mieć na osobnych statecznikach (np dwie 24W) i dzięki temu możesz symulować różne okresy świecenia, ustawiając słabsze 24W i potem przez kilka godzin tylko doświetlać drugą. W przypadku 24+8 to chyba nawet nie da się inaczej jak dwa stateczniki (ale nie mam pewności).

A myślisz,że co jest lepsze... osobne stateczniki czy normalny,że tak powiem układ. Co jest lepsze dla ryb czy też dla roślin i co jest bardziej praktyczne??
Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  

Skocz do: