Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: DOJRZEWANIE AKWARIUM ??? ???  (Przeczytany 4534 razy)
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 01, 2009, 07:34:40 »

Dobrze wszystko zrozumiałaś Smiley
Patryk ma dwanaście lat, jak dostał po głowie, że źle robi to mu się pojawił dysonans  - mógł albo zmienić obsadę, bo wpakował do 25l od groma rybek i generalnie zbiornik "nie chodzi" albo nakłamać, żeby uzyskać odpowiedzi jakich oczekiwał (mimo, że odpowiemy w oparciu o nieprawdziwe informacje). Istota ludzka działa by zachować homeostazę i likwidować wszelkie dysonanse, jednakże sposób w jaki to Patryk robi uświadamia nas o braku dojrzałości emocjonalnej.
To z wiekiem minie, bo jest to związane z dążeniem do pozyskiwania akceptacji otoczenia (u oby płci, większe u płci męskiej - niestety).

Patryk ja proponuję napisz raz a konkretnie jaki masz zbiornik naprawdę, jaką obsadę, kiedy zalany, jakie parametry i resztę informacji jaka może być nam przydatna do zdiagnozowania. Myślę, że reszta forumowiczów wykaże na tyle wyrozumiałości, że puścimy w niepamięć tamte posty (nawet może moderatorzy je skasują? Smiley ) i pomożemy Ci przy Twoim PRAWDZIWYM akwarium.

To nie wstyd mieć akwarium 25l. Ale trzeba by to akwarium było dojrzałe i aby ryby czuły się bezpiecznie i komfortowo.

I consider myself as a one fish wolf pack
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 01, 2009, 10:04:48 »

pozatym kazdy (no moze prawie) zaczynal od malego akwarium Smiley i niestety (a moze "stety") im wiecej wiedzy posiadasz tym uswiadamiasz sobie ze wiesz za malo i w ramach ambicji badz tez ciekawosci kupujemy wieksze akwarium ! no ale nic odrazu ! kazdy popelnia bledy to rzecz ludzka . . .  wazne by wyciagac wnioski z popelnionych bledow

ps. bloniu  jestes psychologiem or smth? twoje posty sa bogate w slowa ktorych ' zwykly smiertelnik' nie uzywa na codzien Smiley

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 01, 2009, 10:32:42 »

bloniu, czytając Twój ost. post aż musiałem sięgnąć po Wiki żeby rozszyfrować co poniektóre słowa. Nie mówię że to źle. Wzbogaciłem swoją wiedzę Wink
Inna sprawa że niektórzy ludzie nigdy nie dojrzewają do końca i zdolność do ustalania swojej homeostazy objawia się takimi zachowaniami jak w tym temacie w wieku 30.. 40.. czy 50 lat.

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 01, 2009, 12:06:16 »

Prosty mechanizm, jak się dostaje ciągle po łapach, to trzeba się jakoś ukrywać. Też nie uwierzyłem w to dziecko. Podoba mi się za to zmiana nastroju dyskusji.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 01, 2009, 12:19:15 »

To kwestia podejścia - ja przyszedłem na forum czerpać wiedzę w dziedzinie akwarystyki. Mam też swój zapas wiedzy praktycznej (któreś tam z kolei akwarium). Mam też zapas porażek na koncie (pierwsze dwa akwaria).
Nie wszystko da mi się wmówić i czasem żywo bronię swoich racji, często podpieram się obcojęzycznym internetem Smiley
Ale generalnie cały czas się uczę, cały czas poznaję tajniki.

Jak się tak podejdzie to pokora jest w to niejako wpisana.
Niestety młodzi gniewni zawsze będą...

Co do słownictwa to bardzo przepraszam poniosło mnie... Odpowiadając na pytanie - tak - jestem psychologiem, ale nie "praktykującym" - nie prowadzę praktyki psychologicznej, nie pracuję na uczelni. Chociaż nie powiem - wiedza psychologiczna niezwykle przydaje mi się w codziennej pracy.

Agnus równowagę utracić można zawsze, do tego dochodzą względy ambicjonalne oraz tzw. spełnienie i samorealizacja. Moim zdaniem nie jest to kwestią dojrzałości, ale pewnej psychologicznej podatności oraz wychowania i czynników kultorowych. Nasza kultura opiera się na mieć... Więc mają 50 lat można spokojnie poczuć się niespełnionym i wpaść w pętle tworzenia aury wokół siebie kogoś kim nie jestem.  Wpadamy wtedy w lawinę kłamstw, która później już sama się nakręca.

Na szczęście w wieku Patryka to wszystko można zrzucić na karb młodości, bo wtedy potrzeby akceptacji są zwielokrotnione, a wszelkie negatywne uwagi dwukrotnie bolą - i jest to całkowicie normalne.

Patryku napisz prawdę i zabierzmy się do uzdrawienia Twojego akwarium - jak wielkie by ono nie było...

I consider myself as a one fish wolf pack
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: