Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Dojrzewanie wody w akwa  (Przeczytany 13318 razy)
margin
Bywalec

« Odpowiedz #30 : Lipiec 09, 2009, 19:50:17 »

dzięki, parametry oczywiście będę badać, a filtrów mam zapas, w dużym zbiorniku chodzą dwa jednocześnie, więc sobie pożyczę jeden, po 2. dniach wpuszczę starter (ze dwie rybki i ślimaczki) - to chyba będzie dobre zabezpieczenie ?

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Lipiec 10, 2009, 22:26:37 »

dzięki, parametry oczywiście będę badać, a filtrów mam zapas, w dużym zbiorniku chodzą dwa jednocześnie, więc sobie pożyczę jeden, po 2. dniach wpuszczę starter (ze dwie rybki i ślimaczki) - to chyba będzie dobre zabezpieczenie ?

Powiedzmy. Roll Eyes Posadz jak najwiecej roslin, ktore wyciagna nadmiar zwiazkow z wody i ryby staraj sie wpuszczac powoli i z niczym sie nie spiesz. Jak nabierzesz wprawy w zakladaniu akwarium to bedziesz robil to wszystko szybciej. Ja osobiscie dodalbym Sera Aquatan i Nitrivec, ale jak chcesz to posluchaj innych.
bzyk02
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Lipiec 10, 2009, 22:31:35 »

dzisiaj kupiłem w "czopku"  Cheesy SZCZEP BAKTERII i w sklepie powiedziano mi że rybki mogę wpuścić po 2 dniach... jak sądzicie dobrze mi doradzono? (dla jasności akwarium, żwirek, filtr, i wszystkie inne badziewia wymyte na błysk) dodam że akwarium stoi mi teraz puste bo próbuje skołować z kąś jakieś roślinki, i dopiero potem chce zalać akwa Tongue no i w ostateczności kupić do niego rybki Grin  (akwa 60l)
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Lipiec 10, 2009, 22:33:52 »

Teoretycznie mozesz ale jak najmniejsza liczbe rybek. Ten czopek to pewnie Tetra Bactozym? Jesli tak to wkladasz to przy gabce w filtrze. Rosliny to podstawa, bez nich nie powinienes marzyc o rybkach (chyba, ze tanganike zakladasz).
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Lipiec 10, 2009, 22:42:41 »

Teoretycznie mozesz ale jak najmniejsza liczbe rybek. Ten czopek to pewnie Tetra Bactozym? Jesli tak to wkladasz to przy gabce w filtrze. Rosliny to podstawa, bez nich nie powinienes marzyc o rybkach (chyba, ze tanganike zakladasz).

Nudzi mi się już to powtarzanie że rośliny nie są potrzebne ale powiem to jeszcze raz:
a czy w tanganice nie ma ryb? powiedziałeś że bez roślin nie ma co marzyć o rybach , a czy w Malawi nie ma ryb? a czy paletki,neony,bystrzyki,zwinniki,kirysy i wiele wiele innych ryb żyjących w czarnych wodach to nie ryby? widzisz gdzieś w moim akwarium rośliny(oprócz tej żabienicy) ? jakoś nic się z rybami nie dzieje , mają się świetnie.Akwarium bez roślin to nic strasznego , używasz specjalnych wkładów do filtra , dolewasz specjalne środki do wody raz na jakiś czas i koniec , żadne rośliny nie są potrzebne , w środowisku naturalnym większości ryb akwariowych roślinność jest uboga.
bzyk02
Nowy
*

« Odpowiedz #35 : Lipiec 10, 2009, 22:44:02 »

hmmm nie pisze na nim co to za czopek ale to raczej będzie to Wink no i w sklepie powiedzieli mi że mam go włożyć do filtra właśnie Wink ale to najpierw mam skołować sobie roślinki zalać akwa i włożyć czepek? Huh z rybkami to mogę sobie poczekać bo na razie nie mam ani jednej a nie chce kupować tak na szybko bo znowu mi wszystkie pozdychają  Undecided a waszym zdaniem po jakim okresie tak na 100% mogę zarybić akwarium?
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Lipiec 10, 2009, 22:51:48 »

hmmm nie pisze na nim co to za czopek ale to raczej będzie to Wink no i w sklepie powiedzieli mi że mam go włożyć do filtra właśnie Wink ale to najpierw mam skołować sobie roślinki zalać akwa i włożyć czepek? Huh z rybkami to mogę sobie poczekać bo na razie nie mam ani jednej a nie chce kupować tak na szybko bo znowu mi wszystkie pozdychają  Undecided a waszym zdaniem po jakim okresie tak na 100% mogę zarybić akwarium?

nie mów czopek bo zbiera mi się na wymioty Grin mów tabletka , polecam także preparat cycle Hagena droga to rzecz ale bardzo skuteczna po użyciu tego środka możesz zarybiać akwarium już po tygodniu maksymalnie dwóch.
bzyk02
Nowy
*

« Odpowiedz #37 : Lipiec 10, 2009, 22:57:31 »

hmmm taki bajer... mi tam nie zależy zbytnio na czasie i zrobię to na czep... yyy tabletce Grin Grin odczekam tak z tydzień dwa i wrzucę na początek jakąś parkę rybek Wink (hmmm tylko ostatnio do świeżutkiej wody wrzuciłem kilka gupików i żyły sobie normalnie Angry to nie wiem jak to sprawdzę czy woda jest już OK)

PS. moja mama miała w kuchni akwarium 15l i co jakiś czas myła całe akwa bo była brudna woda i zawsze woda była świeża, a wszystko było myte pod bieżącą wodą, i rybki żyły normalnie....
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2009, 23:01:03 wysłane przez bzyk02 » Zapisane
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Lipiec 10, 2009, 22:58:41 »

polecam także preparat cycle Hagena droga to rzecz ale bardzo skuteczna po użyciu tego środka możesz zarybiać akwarium już po tygodniu maksymalnie dwóch.

Po takim czasie to moze wpuszczac ryby bez zadnej chemii... Roll Eyes
Domyslam sie, ze kolega chce miec ladne i zielone akwarium, wiec powinny byc w nim rosliny. Wtedy natura sama zadba o rownowage biologiczna, a on nie bedzie musial zbytnio ingerowac w akwarium.
Bzyku, rybki wpusc jak zauwazysz, ze rosliny zaczely rosnac i stwierdzisz, ze masz dobre parametry wody. I nie wszystkie od razu tylko po kilka sztuk co tydzien na przyklad.
bzyk02
Nowy
*

« Odpowiedz #39 : Lipiec 10, 2009, 23:04:49 »

no nie powiem... to jest moje pierwsze akwarium i chce by wyglądało tak dosyć fajnie Wink tylko mam  mały problem z roślinami Undecided bo "u mnie" w zoologicznym niema roślin i nie wiem gdzie by tu kupić rośliny Undecided
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Lipiec 10, 2009, 23:05:27 »

Po takim czasie to moze wpuszczac ryby bez zadnej chemii...

Akwarium na na całkowite dojrzenie(bez żadnych preparatów) potrzebuje 3 do 4 tygodni , po użyciu Cycle akwarium jest dojrzałe po paru dobach ale zawsze lepiej poczekać dłużej dla bezpieczeństwa ryb.

Domyslam sie, ze kolega chce miec ladne i zielone akwarium, wiec powinny byc w nim rosliny. Wtedy natura sama zadba o rownowage biologiczna, a on nie bedzie musial zbytnio ingerowac w akwarium.

ładne to pojęcie względne mój drogi , dla jednego ładne jest to a dla innego tamto dlatego gadka że ,,rośliny w akwarium są niezbędne,, na pewno zniechęca młodych akwarystów od zakładania akwariów z czarnymi wodami czy z malawi.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2009, 23:08:26 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
bzyk02
Nowy
*

« Odpowiedz #41 : Lipiec 10, 2009, 23:13:02 »

ładne to pojęcie względne mój drogi , dla jednego ładne jest to a dla innego tamto dlatego gadka że ,,rośliny w akwarium są niezbędne,, na pewno zniechęca młodych akwarystów od zakładania akwariów z czarnymi wodami czy z malawi.

z tym to się zgodzę bo wszędzie gdzie się nie popatrzy to wszyscy piszą POSADŹ WIĘCEJ ROŚLIN!, a przecież gdy sie zawali całe akwa roślinami to na rybki już placu niema  Shocked
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Lipiec 10, 2009, 23:19:29 »

Jeśli moje rady są zbędne, to zrozumiem. Nie mówię, żeby sadzić do oporu, tylko tyle, by stworzyć ładny krajobraz i polepszyć parametry i wygląd zbiornika. Dobrym rozwiązaniem dla ciebie będzie zamówienie zestawu roślin na allegro.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Lipiec 10, 2009, 23:23:47 »

Jeśli moje rady są zbędne, to zrozumiem. Nie mówię, żeby sadzić do oporu, tylko tyle, by stworzyć ładny krajobraz i polepszyć parametry i wygląd zbiornika. Dobrym rozwiązaniem dla ciebie będzie zamówienie zestawu roślin na allegro.

jaj już mówiłem dla jednego wygląd zbiornika jest ładniejszy bez roślin a dla drugie z nimi , tak samo jest z krajobrazem , moim zdaniem najpiękniejszym krajobrazem jest zbiornik który wygląda jak naturalne środowisko ryb.
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Lipiec 11, 2009, 09:25:01 »

z tym to się zgodzę bo wszędzie gdzie się nie popatrzy to wszyscy piszą POSADŹ WIĘCEJ ROŚLIN!, a przecież gdy sie zawali całe akwa roślinami to na rybki już placu niema  Shocked

Niestety zeby trzymac biotop bez roslin potrzebuje zbiornik wiekszy niz 50l, a malo który poczatkujacy taki ma. Jak zalozyłam topik na ten temat to jedyna propozycja byly muszlowce i raczki.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: