Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Dojrzewanie wody w akwa  (Przeczytany 13927 razy)
bzyk02
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Lipiec 03, 2009, 20:37:03 »

dzięki wam za porady  Wink na pewno się przydają Cheesy yyy a jeśli chodzi o tą kępkę siana to o co chodzi bo za bardzo nie czaje Huh a jakie jest zagrożenie np. gdy do świeżej wody wpuszczę rybki? bo za pierwszym razem tak właśnie zrobiłem Undecided
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Lipiec 03, 2009, 21:02:10 »

jakie jest zagrożenie np. gdy do świeżej wody wpuszczę rybki? bo za pierwszym razem tak właśnie zrobiłem Undecided

Bardzo prawdopodobne, ze wiekszosc z nich padnie lub zachoruje. Swieza woda nie jest woda akwariowa i nie jest przystosowana do zasiedlenia jej przez ryby.
bzyk02
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Lipiec 03, 2009, 21:07:14 »

aha chyba rozumiem... niema takich parametrów itd. jak powinna mieć? a podczas gdy woda "dojrzewa" to filtr i grzałka muszą pracować przez 24h?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #18 : Lipiec 03, 2009, 21:13:54 »

Musi mieć bakterie, które rozkładają amoniak powstały z odchodów ryb i z obumarłych roślin, inaczej ryby się potrują. Stąd to siano, albo jakaś inna roślina (byle nie trująca!), rozkładając się będzie pożywką dla bakterii i przyspieszy dojrzewania akwarium. Parametry są drugorzędną sprawą, pokazują tylko czy akwarium się już nadaje, warto sprawdzać po 2 tygodniach, nie wcześniej.
Filtr musi pracować cały czas, grzałkę wyłącz, tym bardziej, że jest lato  Wink
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Lipiec 03, 2009, 21:22:58 »

Ja tam sypie karme do filtra. Chyba nie ma roznicy.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Lipiec 03, 2009, 21:26:55 »

Tak dla leniwych to Sera bio nitrivec super sie sprawuje. Woda troche na poczatku metnieje ale jest bardzo skuteczny, sprawdzalem. Wink
bzyk02
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Lipiec 03, 2009, 21:44:27 »

po Sera bio nitrivec można rybki wpuszczać po 24h, to to chyba jest najlepsze rozwiązanie co nie?
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Lipiec 03, 2009, 21:54:32 »

Mozna wpuszczac ale nie wszystkie tylko kilka sztuk najwyzej i stopniowo kolejne. Ale poczatkujacym nie polecam tego ryzyka.
blom88
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Lipiec 03, 2009, 22:34:35 »

Dokładnie po tym preparacie można o wiele szybciej wpuszczać rybki, ja przy zakładaniu mojego akwarium rybki wpuśpiłem nico ponad 30 h wprawdzie na począrku tylko dwa mieczyki, ale później stopniowo więcej...
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Lipiec 04, 2009, 07:25:45 »

Moze mi ktos powiedziec jak w plynie czy pastylce moga zyc bakterie?

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Lipiec 04, 2009, 08:09:01 »

W postaci przetrwalnikowej, zupełnie jak suszone drożdże.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Lipiec 05, 2009, 20:53:01 »

W postaci przetrwalnikowej, zupełnie jak suszone drożdże.

Albo jak jajeczka artemii... Roll Eyes
margin
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Lipiec 09, 2009, 19:09:06 »

Wybaczcie, że się podczepię pod temat, mam zamiar zmienić swoje 54 l (stare, profilowane, było traktowane tymczasowo) na 80 l, woda, rośliny, podłoże i filtr ze starego akwarium - ile czasu muszę odczekać ? Mam gdzie przechować rybki, ale zrobi się tłoczno (dodatkowo mogę się wspomóc preparatami : nitrivec lub toxivec).
Zależy mi na czasie, bo rybcie ładnie się rozmnażają i mają coraz mniej miejsca. Proszę o poradę, bo poprzednim razem przy zmianie akwa miałam trochę problemów, których chciałabym uniknąć.

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Lipiec 09, 2009, 19:17:00 »

Jak dla mnie to moznaby juz po 3 dniach, ale dla pewnosci poczekaj tydzien. Nie musisz nic lac.

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Lipiec 09, 2009, 19:21:42 »

Według mnie sensownie jest badanie parametrów i systematyczne przenoszenie ryb (co kilka dni jedną), każde akwarium jest inne. Włącz w tym akwarium drugi filtr, bo i tak filtr musisz mieć, skoro będziesz ryby gdzieś tymczasowo przechowywać.
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: