Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « By rośliny były zdrowe i żyło im się lepiej
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: By rośliny były zdrowe i żyło im się lepiej  (Przeczytany 7860 razy)
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #15 : Maj 27, 2009, 17:44:49 »

A u mnie będzie raz na 3 dni.
Nie rozumiem
Jadę właśnie do Kakadu...zastanawiam się czy tam mają K i P? Cheesy
Haha Grin to dobre

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #16 : Maj 27, 2009, 17:45:54 »

Leżał taki zielony dzwonek już od miesięcy w moim sklepie akwarystycznym, zlitowałem sie i kupiłem. Jest spory szczególnie gdy włożyłem go do akwarium 25L... Oczywiście w 100L nie będzie aż tak straszył. Niemniej jednak szklany dyfuzor czy nawet kostka lipowa są o wiele bardziej eleganckim rozwiązaniem (już o reaktorze na przewodach filtra nie wspomnę). Ok.. zgodzę się z tym że w kategorii ekono zielony dzwonek ze sprayem wygrywa. A czy jest skuteczny.. ja nie zaobserwowałem. Inna sprawa że co zbiornik to inny sposób na niego - by "rośliny były zdrowe i żyło im się lepiej".

Gwoli ścisłości mam nadzieję że piszemy o tym samym:
http://www.kubazoo.com/bmz_cache/d/d699318ff4747002aa937845ef7a3f97.image.200x172.jpg
Zielona szkaradka Wink
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2009, 17:47:43 wysłane przez Agnus » Zapisane

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #17 : Maj 27, 2009, 17:48:02 »

A u mnie będzie raz na 3 dni.
Nie rozumiem
Jadę właśnie do Kakadu...zastanawiam się czy tam mają K i P? Cheesy
Haha Grin to dobre

No tabletkę wrzucam raz na trzy dni. Cały czas tabsy nie bąblują w akwariumie Smiley
Chyba, że coś źle przeczytałem...

Gwoli ścisłości mam nadzieję że piszemy o tym samym:
http://www.kubazoo.com/bmz_cache/d/d699318ff4747002aa937845ef7a3f97.image.200x172.jpg
Zielona szkaradka Wink

Nie nie mówimy o tym samym. Ja mam dzwonek i tabletki Sera
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2009, 17:51:13 wysłane przez bloniu » Zapisane

I consider myself as a one fish wolf pack
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #18 : Maj 27, 2009, 18:01:18 »

Agnus nikt z nas nie pisze o tym samym : moja wypowiedż na temat wielkosci dzwonu była ''ripostą '' na to że nie polecasz zestawu spreju i dzwona który wcześniej poleciłam ja( i nadal go polecam)- ale okazuję się że ty odradzasz a nawet nie wiesz co  Roll Eyes ( ja przeciez podałam linka - nie chodziło mi o filtusa wcale tylko o plantis)
Bloniu nawożenie Co2 raz na trzy dni to głupota raz że na rosliny to nie ma dobrego wpływu wcale a dla ryb jest wręcz szkodliwe!

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #19 : Maj 27, 2009, 18:07:32 »

Ale tak jest napisane w instrukcji? Sera takie farmazony puscza?

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #20 : Maj 27, 2009, 18:29:55 »

nie wiem jakie ''farmazony'' puszcza sera ani co jest napisane w instrukcji -wiem za to że Co2 aby miało sens podaje sie stale ! nie przez kilka godzin raz na 3 dni !

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #21 : Maj 27, 2009, 18:32:28 »

Ale tabletka może inaczej działać Wink

GG CI nie działa? Cheesy Czy jesteś wk... i nie gadasz Wink?

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #22 : Maj 27, 2009, 19:01:49 »

Agnus nikt z nas nie pisze o tym samym
W takim razie nie wtrącam się do dyskusji - ja przetestowałem Filtusa dzwon i spray - badziwie. I tabletki Sery osobno - masakra. Zapewne wrzucane do odp. "dyfuzora" zdają rezultat. Choć to półśrodki w sumie.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #23 : Maj 29, 2009, 11:37:40 »

Boję się, że u mnie podłoże gra sporą rolę...
Ale z pewnością nie tylko podłoże - anubias rośnie na korzeniu i też ma dziury w nowym liściu...
Co jest? Przecież anubias nie potrzebuje jakiś kosmicznych warunków, jest twardy ...
Co może być przyczyną czy aż tak brak nawozów i CO2 będzie działał na anubiasa?

Miałem anubiasy w poprzednich akwariach, ale oddam sprawie honor, że w poprzenich akwariach miałem zawsze belkę z prawdziwego zdarzenia - z PowerGlo i AquaGlo przeważnie... Nie dawałem żadnych nawozów, ale anubiasy i kryptokoryny rosły jak wściekłe (tylko je miałem).

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Maj 29, 2009, 12:21:22 »

Anubiasy i zwartki urosną nawet w wiadrze pod stołem a i na gołym bazalcie holendra postawisz. Przestań lać te uzdatniacze do wody. Sprawdź fosfor.
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2009, 12:25:16 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #25 : Maj 29, 2009, 13:10:50 »

Anubiasy i zwartki urosną nawet w wiadrze pod stołem a i na gołym bazalcie holendra postawisz. Przestań lać te uzdatniacze do wody. Sprawdź fosfor.

Jaki lać te uzdatniacze? Sprecyzuj, bo jak na razie to leję AquaSafe, chyba nie doczytaliśmy Smiley

Ja się zastanawiam nad laniem nawozów, CO2 Sera Start itd.

Zamierzam dołożyć K i P. Co do objawów w przypadku braku innych makroelementów to niezaobserwowałem.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #26 : Maj 29, 2009, 13:40:03 »

A po co lejesz ten Aquasefe? Skoro on :''Wiąże skutecznie metale ciężkie oraz neutralizuje chlor'' to kto wie co on jeszcze wiąże i neutralizuje? oraz :''Stabilizuje poziom pierwiastków śladowych'' stabilizuje to też dośc 'wygodne' słowo prawda?
Zanim zaczniesz lać fosfor to może najpierw go zmierz? Co2 napewno nie zaszkodzi ale czy tabletki sery nie zaszkodzą to już nie wiem i zastanowiłabym się nad tym na Twoim miejscu...

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #27 : Maj 29, 2009, 13:43:28 »

Nie no nie róbmy teorii, że przez Aquasafe nie rosną rośliny!
Fosfor zmierzę, a i owszem. Potas dam bez mierzenia - jak to się mówi mniej niż na opakowaniu.

CO2 Sera dam w niedzielę po podmianie wody Smiley

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #28 : Maj 29, 2009, 13:56:22 »

Sens stosowania uzdatniaczy jest tylko jeden: Gdy chcemy SZYBKO wprowadzić ryby do akwarium. O ile się nie mylę roślinom chlor zwisa (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę) więc jeśli planujemy wpuścić obsadę do nowego zbiornika po tygodniach dojrzewania to spokojnie można uzdatniacze pominąć. Piszę to waląc się po klacie bo sam lałem chemię niepotrzebnie - mimo że nie planowałem wpuszczać ryb zbyt szybko.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #29 : Maj 29, 2009, 14:35:32 »

Znaczy, że Aquasafe działa łagodząco na błony śluzowe ryb, wytrąca szybko chlor, ale ... daje po tyłku roślinom?

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: