O rany

- na zdjeciu pt''czy to jest żabienica?''jest żabienica jaka niestety nie wiem ale łatwo to możesz sprawdić w wyszukiwarce roslin - ja nie mam czasu ani ochoty w tej chwili robić tego za Ciebie
-najświerzej właśnie wygląda lotos i nadwódka
-tatarak nie jest rośliną wodną tylko bagienną i choć w prawdzie może przez jakiś czas przebywać w pełnym zanurzeniu bez szkody dla siebie to nie wiecznie i rósł pod wodą nie bedzie jedynie wegatował przez dłuższy lub krótszy czas
-nurzaniec dałam Ci młodziutki i malutki a tylko takie mam w miarę zielone wszystkie starsze i większe wybarwiają się na kolor brunatny z lekko czerwonawym odcieniem - ma to związek z leżeniem lisci na powierzchni i światłem
-
Podałbym makroelementy.
??
Piszę wszystko, żebyście wiedzieli dokładnie co jest, byście kochani mogli jak najlepiej pomóc.
wszystko? znaczy co? chcesz nawozić makro ale tak naprawde to na jakiej podstawie? Chcesz się zajmować roslinami ale nie masz podstawowych testów... No3 masz 10 wykrywalne testem więc ok, Po4 nie wiesz jakie masz , więc co Ty chcesz nawozić? jak zachwiejesz równowagę npk to nie tylko glonami ale i sinicami może się skończyć!, K tak czy siak jest na bank niedobór -jak pisałam wcześniej więc to możesz lać spokojnie.
- a podaje się w formie roztworu 'soli'
-jak to jak świecić? a iloma watami w końcu? - jak zdecydujesz się dodać świetlówkę to napewno nie od razu całą mocą przez 12g.
Podsumowując:
Nie radzę Ci dodawać oswietlenia bo -zwiększy się zapotrzebowanie na mikro i makro i Co2 wtedy a podawać tego nie umiesz i dopóki się nie nauczysz czegokolwiek o roslinach nie dodawaj oświetlenia-to nie są rosliny wymagające takie światło powinno im wystarczyć, a sytuacje wspomnianych niedoborów w tej chwili rozwiąż sam za pomocą linka który Ci podałam w poprzednim poście i za pomocą testów , ja Twoich roślin nie widzę i nie wiem czego im brakuje sam musisz do tego dojść ale podpowiem Ci conieco: najpierw podaj potas ( jeśli test pokaże niedobór fosforu to w postaci fosforanu potasu a jesli fosfor będzie ok to w postaci siarczanu potasu) i jak po jakimś czasie podawania potasu nie zauważysz poprawy lub poprawa bedzie tylko częściowa szukaj braków dalej

( poprawa ofc tylko w nowych lisciach bo istniejących dziur itp już nic nie załata)
-powodzenia