Pietro54
Zainteresowany

|
 |
« : Maj 25, 2009, 11:12:51 » |
|
Witam, chciałem zapytać co byście polecili na test kropelkowy no3, oczywiście liczy się cena, i chyba gra tu główną rolę. poszukuję konsensusu między ceną a jakością 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 25, 2009, 11:21:15 » |
|
Mam test Zooleka na NO3 i... nie polecam. O ile pH/GH/KH można używać to na NO3 tej firmy jest kompletnie niedokładny i niewiarygodny. Znajomy polecił mi JBLa i taki zakupię wkrótce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 25, 2009, 12:50:42 » |
|
Mam test Zooleka na NO3 i... nie polecam. O ile pH/GH/KH można używać ph/kh/gh tez nie polecam. U mnie w wodzie z RO z uporem maniaka 7,5 (swiezo nafiltrowana). Kolezanka mi mówila, ze kh/gh tez przekłamuje ... Mam wrażenie, ze Zoolekowi wychodzą testy w zależności od tego, jak dobry chemik jest na zmianie ktory pilnuje proporcji ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 25, 2009, 12:57:47 » |
|
Seboos W takim razie czeka mnie więcej zakupów. Po prostu pH/GH/KH są w miarę czytelne (wyników nie miałem do czego porównać) natomiast NO3 to w ogóle porażka - skala barwna 40, 80, 100.. a różnice w kolorze niewielkie. I można wróżyć z fusów..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pietro54
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 25, 2009, 14:41:11 » |
|
Hmm to trochę kiepsko, ja najbardziej chciał bym odczytać tą dolną skale tak naprawdę, interesuje mnie przedział 0-30 tylko fajnie by było żebym mógł odróżnić 0 od 5ppm czy tez 5 od 10ppmów
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 25, 2009, 16:42:18 » |
|
Hmm to trochę kiepsko, ja najbardziej chciał bym odczytać tą dolną skale tak naprawdę, interesuje mnie przedział 0-30 tylko fajnie by było żebym mógł odróżnić 0 od 5ppm czy tez 5 od 10ppmów
No to w takim razie zapomnij o Zooleku. Podobno JBL jest tak dokładny ale nie potwierdzam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pietro54
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 25, 2009, 20:03:02 » |
|
To co Panowie i Panie, podsumowując co zakupić za nieduże pieniądze?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 25, 2009, 20:11:31 » |
|
JBL lub Tetra
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pietro54
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 25, 2009, 22:45:55 » |
|
Jakiś konkretny model?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 25, 2009, 22:50:40 » |
|
Jakiś konkretny model?
:-) Chyba nie ma "modeli" testów danej fimy. Test to test. Tylko nie kupuj testy 5-w-1 - mają złą opinię. Osobny test NO3.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 26, 2009, 09:18:08 » |
|
Rozumiem że rózni się to tylko tym że nie wchodzi w skład strzykaweczka oraz dwa małe naczynia do mieszania odczynników.. a jest o 20zł tańsze...
W zestawie widzę jeszcze inne odczynniki plus tablica porównawcza tak więc na dzień dobry musisz zakupić zestaw a uzupełnienie ew. później gdy Ci się składniki skonczą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pietro54
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 26, 2009, 09:39:33 » |
|
Ja tam widzę kolejno od lewej, szpatułkę brązowa buteleczka z odczynnikiem, dwie puste buteleczki, kolejna butelka z odczynnikiem strzykawka i instrukcja, na dole pasek porównawczy. Tu nic więcej nie ma:) przynajmniej tak mi się wydaje, pasek porównawczy akurat przyniesie mi kolega. Przy czym zaryzykował bym stwierdzenie że to akurat można było by sobie samemu wydrukować, ah no i instrukcje też dostanę... Przepraszam że tak marudzę ale szkoda jest mi dać 20zł za instrukcje dwa małe słoiczki i strzykawke
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 09:41:04 wysłane przez Pietro54 »
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 26, 2009, 09:42:54 » |
|
Nie ryzykuj  Wydrukujesz i kolory będziesz miał od czapy - cały sens testowania pójdzie w diabły. No jeśli możesz mieć kolornik pożyczany to ok. Ja bym tam dopłacił te parę złotych do pełnego zestawu - i tak następnie kupowałbyś uzupełnienie. Wybór jest Twój. Najważniejsze że test JBL  A nie Zoolek. Pamiętaj że kolornika będziesz potrzebował przy każdym teście i będziesz musiał pożyczać od kolegi  20zł to dobra pizza
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 09:44:43 wysłane przez Agnus »
|
|
|
|
|
Pietro54
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 09, 2009, 15:57:23 » |
|
Więc tak.. kupiłem cały zestaw i... nawet w instrukcji pisze że można kupić same odczynniki, więc niechce marudzić ale trche mnie tu Panowie na śmigło wsadzili... Muszę się też troche pożalić na sam odczynnik, pierwszy raz mam doczynienia z testami kropelkowymi i sam nie wiem.. moim zdaniem to co mi wyszlo nie odpowiada zandemu z kolorow na wydruku, sprawdzala to tez moja kobitka i ona też nie mogla dopasować bezpośrednio żadnego koloru, naszym wspolnym zdaniem najbliżej było 80ppow.. ale czy to mozliwe? Trochę przydużo powiem szczerze. Przy czym wode podmieniam stosunkowo regularnie 7-10dni po około 15L przy baniaku 112L w kranowie mam około 5ppów...
Jeżeli ktoś jeszcze bedzie stał przed takim wyborem jak ja niech smialo kupuje oddczynniki za 1/3ceny... jak trzeba bedzie to zeskanuje instrukcje.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2009, 15:59:27 wysłane przez Pietro54 »
|
|
|
|
|
|