Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zaprzyjaźnić piranie?  (Przeczytany 38544 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #90 : Czerwiec 10, 2009, 23:04:23 »

bloniu w odpowiedzi na twoje wcześniejsze pytanie dotyczące zachowania piranii wobec ludzi, znalazłem filmy na których jest pokazane jak piranie zazwyczaj zachowują się w obecności człowieka.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #91 : Czerwiec 11, 2009, 07:41:30 »

Wszyscy mieli majtki! Bali się pewno ogryzienia do ostatniej kosteczki  Grin
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #92 : Czerwiec 11, 2009, 09:40:53 »

Można być odważnym, ale bez przesady Cheesy

I consider myself as a one fish wolf pack
tratox
Nowy
*

« Odpowiedz #93 : Lipiec 25, 2009, 13:00:20 »

Oczywiście w takim zbiorniku jak opisujesz możesz pokusić się o stadko S. spilopleura, S. maculatus czy S. geryi (ze względu na wysoką cenę tych ostatnich zalecam 2 pierwsze gatunki) ...oczywiście ładne odmiany barwne S. spilopleura tez potrafią słono kosztować. Co do cen tych ryb to piranie z odłowu tanie nie są i kosztują średnio od kilkudziesięciu do kilkuset EUR za sztukę (w zależności od gatunku i wielkości ryby). Pamiętam, że w Diskus-Zoo P. cariba były po 200 zł a w Iquitosie S. manueli (które należą do droższych gatunków) po 179 zł za sztukę (zapewne były to małe osobniki, duże S. manueli ze względu na swoją wrażliwość najczęściej nie przeżywają transportu). A co do karmienia żywym pokarmem to żywych ryb też nie wpuszczałam do akwarium z piraniami (ryzyko zawleczenia jakiejś choroby do zbiornika gdy nie ma się pewnego źródła żywego pokarmu).

manueli wątpliwe 179zł troche mało , pewnie tak jak rhombeusy w discusie sanchezi mi wyrosło Wink fakt że malutka rybka miała być rhombeusem ale sanchezi nawet ładniejsza fotka niżej Wink
Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #94 : Lipiec 26, 2009, 10:46:45 »

manueli wątpliwe 179zł troche mało , pewnie tak jak rhombeusy w discusie sanchezi mi wyrosło Wink fakt że malutka rybka miała być rhombeusem ale sanchezi nawet ładniejsza

Tak tanie (bo to naprawdę niska i okazyjna cena jak na te ryby) S. manueli były w sklepie Iquitos w Warszawie (dostawa ryb z Brazylii 27 listopada 2008 r. http://www.tropicalfish.istore.pl/sklep,1619,,,03,,pl-pln,668593,0.html) ...niestety nie widziałam nigdy ryb na żywo i nie wiem czy były to prawdziwe S. manueli, te ryby są jednak tak charakterystyczne (nawet jak są małe), że ciężko je pomylić z innym gatunkiem.
PS. A ta S. sanchezi to nie jest przypadkiem ta sama ryba, którą dostała od przyjaciela pewna osoba  (też Kasia Smiley) i którą identyfikowałam jej jako S. sanchezi (chciała ją sprzedać jako S. rhombeusa sądząc, że ma za mały zbiornik, ciekawa jestem czy ta śliczna S. sanchezi w końcu została u niej)?

Pozdrawiam
Xingu
tratox
Nowy
*

« Odpowiedz #95 : Lipiec 26, 2009, 11:06:57 »

nie nie ;p ja swoją mam 1,5 roku z discusa kupiona jako rhombeus a wyrosło sanchezi ;p jakieś inne gatunki chętnie bym kupił Smiley
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #96 : Styczeń 01, 2010, 19:22:06 »

witam mam pytanie czy mogę do pirani nattereri wpuścić plekostomusa??

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #97 : Styczeń 01, 2010, 21:36:57 »

Możesz spróbować jakiegoś ponad 30 cm, najlepiej po karmieniu piranii, podmianie wody i w nocy, jednak nie ma żadnej gwarancji że przeżyje. A to na pewno są piranie Natterera ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #98 : Styczeń 01, 2010, 22:41:38 »

wrzucił bym fotkę ale nie wiem jak:(  jak wrzuciłem pielegnice pawiooką to musiałem ją ratować bo jej ogon obgryzły , gupiki też musiałm wyłowić bez ogonków. Boję się,że jak kupię plekostomusa to będą go cieły:(
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2010, 23:46:19 wysłane przez aresik » Zapisane

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #99 : Styczeń 01, 2010, 23:08:20 »

wrzucił bym fotkę ale nie wiem jak:(

http://www.akwarium.net.pl/forum/komunikaty-i-uwagi/fotki-zamieszczane-w-wiadomosciach-zasady/

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #100 : Styczeń 01, 2010, 23:47:33 »

tak wyglądały jakieś dwa miesiące temu, rano wrzucę terazniejsze. jak ktoś ma wątpliwości co do gatunku to proszę mnie uświadomić;)

a tak teraz .Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2010, 08:12:26 wysłane przez aresik » Zapisane

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #101 : Styczeń 03, 2010, 20:39:11 »

Prawdę powiedziawszy aresik to trudno mi stwierdzić po tych zdjęciach co to za gatunek. Xingu mogła by Tobie pomóc w identyfikacji.

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #102 : Styczeń 03, 2010, 21:35:38 »

proszę o identyfikacje tych pirani, z góry dziękuję Wink
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2010, 21:42:16 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #103 : Styczeń 03, 2010, 21:46:23 »

No teraz widać że to Pygocentrus nattereri , na tamtych zdjęciach bardziej mi przypominały piranie z rodzaju Serrasalmus ale żadna mi nie pasowała.

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #104 : Styczeń 04, 2010, 05:52:40 »

Drago jak myslisz mogę zaryzykować wrzucając do akwarium plekostomusa?

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9
  Drukuj  

Skocz do: