|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #90 : Czerwiec 10, 2009, 23:04:23 » |
|
bloniu w odpowiedzi na twoje wcześniejsze pytanie dotyczące zachowania piranii wobec ludzi, znalazłem filmy na których jest pokazane jak piranie zazwyczaj zachowują się w obecności człowieka.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #92 : Czerwiec 11, 2009, 09:40:53 » |
|
Można być odważnym, ale bez przesady 
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
tratox
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #93 : Lipiec 25, 2009, 13:00:20 » |
|
Oczywiście w takim zbiorniku jak opisujesz możesz pokusić się o stadko S. spilopleura, S. maculatus czy S. geryi (ze względu na wysoką cenę tych ostatnich zalecam 2 pierwsze gatunki) ...oczywiście ładne odmiany barwne S. spilopleura tez potrafią słono kosztować. Co do cen tych ryb to piranie z odłowu tanie nie są i kosztują średnio od kilkudziesięciu do kilkuset EUR za sztukę (w zależności od gatunku i wielkości ryby). Pamiętam, że w Diskus-Zoo P. cariba były po 200 zł a w Iquitosie S. manueli (które należą do droższych gatunków) po 179 zł za sztukę (zapewne były to małe osobniki, duże S. manueli ze względu na swoją wrażliwość najczęściej nie przeżywają transportu). A co do karmienia żywym pokarmem to żywych ryb też nie wpuszczałam do akwarium z piraniami (ryzyko zawleczenia jakiejś choroby do zbiornika gdy nie ma się pewnego źródła żywego pokarmu).
manueli wątpliwe 179zł troche mało , pewnie tak jak rhombeusy w discusie sanchezi mi wyrosło  fakt że malutka rybka miała być rhombeusem ale sanchezi nawet ładniejsza fotka niżej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Xingu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #94 : Lipiec 26, 2009, 10:46:45 » |
|
manueli wątpliwe 179zł troche mało , pewnie tak jak rhombeusy w discusie sanchezi mi wyrosło  fakt że malutka rybka miała być rhombeusem ale sanchezi nawet ładniejsza Tak tanie (bo to naprawdę niska i okazyjna cena jak na te ryby) S. manueli były w sklepie Iquitos w Warszawie (dostawa ryb z Brazylii 27 listopada 2008 r. http://www.tropicalfish.istore.pl/sklep,1619,,,03,,pl-pln,668593,0.html) ...niestety nie widziałam nigdy ryb na żywo i nie wiem czy były to prawdziwe S. manueli, te ryby są jednak tak charakterystyczne (nawet jak są małe), że ciężko je pomylić z innym gatunkiem. PS. A ta S. sanchezi to nie jest przypadkiem ta sama ryba, którą dostała od przyjaciela pewna osoba (też Kasia  ) i którą identyfikowałam jej jako S. sanchezi (chciała ją sprzedać jako S. rhombeusa sądząc, że ma za mały zbiornik, ciekawa jestem czy ta śliczna S. sanchezi w końcu została u niej)? Pozdrawiam Xingu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tratox
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #95 : Lipiec 26, 2009, 11:06:57 » |
|
nie nie ;p ja swoją mam 1,5 roku z discusa kupiona jako rhombeus a wyrosło sanchezi ;p jakieś inne gatunki chętnie bym kupił
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #96 : Styczeń 01, 2010, 19:22:06 » |
|
witam mam pytanie czy mogę do pirani nattereri wpuścić plekostomusa??
|
|
|
|
|
|
do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #97 : Styczeń 01, 2010, 21:36:57 » |
|
Możesz spróbować jakiegoś ponad 30 cm, najlepiej po karmieniu piranii, podmianie wody i w nocy, jednak nie ma żadnej gwarancji że przeżyje. A to na pewno są piranie Natterera ?
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #98 : Styczeń 01, 2010, 22:41:38 » |
|
wrzucił bym fotkę ale nie wiem jak:( jak wrzuciłem pielegnice pawiooką to musiałem ją ratować bo jej ogon obgryzły , gupiki też musiałm wyłowić bez ogonków. Boję się,że jak kupię plekostomusa to będą go cieły:(
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2010, 23:46:19 wysłane przez aresik »
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #99 : Styczeń 01, 2010, 23:08:20 » |
|
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #100 : Styczeń 01, 2010, 23:47:33 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2010, 08:12:26 wysłane przez aresik »
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #101 : Styczeń 03, 2010, 20:39:11 » |
|
Prawdę powiedziawszy aresik to trudno mi stwierdzić po tych zdjęciach co to za gatunek. Xingu mogła by Tobie pomóc w identyfikacji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #102 : Styczeń 03, 2010, 21:35:38 » |
|
 proszę o identyfikacje tych pirani, z góry dziękuję 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2010, 21:42:16 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #103 : Styczeń 03, 2010, 21:46:23 » |
|
No teraz widać że to Pygocentrus nattereri , na tamtych zdjęciach bardziej mi przypominały piranie z rodzaju Serrasalmus ale żadna mi nie pasowała.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #104 : Styczeń 04, 2010, 05:52:40 » |
|
Drago jak myslisz mogę zaryzykować wrzucając do akwarium plekostomusa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|