Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Ile czasu potrzebują bakterie nitryfikacyjne
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile czasu potrzebują bakterie nitryfikacyjne  (Przeczytany 13888 razy)
Pietro54
Zainteresowany
**

« : Maj 23, 2009, 18:38:53 »

Witam, chciałem zapytać ile czasu potrzebują bakterie nitryfikacyjne aby zaistnieć w filtrze zewnętrznym na ceramice, w owym filtrze mam kilogram bio-ceramiki, tych ładnych pierścionków i nie wiem ile potrzeba aby zamieszkały je kolonie bakterii.
Jeszcze jedno pytanie, czy w bio ceramice coś jeszcze żyje prócz ww. bakterii?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Maj 23, 2009, 18:45:07 »

Są startery w sprzedaży - bakterie w formie przetrwalnikowej z pożywką, wtedy jest szybciej, a tak to z 3 tygodnie z reguły.
Żyją tam również inne bakterie, u niektórych ślimaki, raki itp.
Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 23, 2009, 20:25:42 »

Jeszcze dwa pytania, czy ceramiki może być za dużo?
Drugie czy nie należy napowietrzać w jakiś sposob ceramiki? czy może wystarczy jej tlen zawart w wodzie ( u mnie tylko bibrownia pracuje)
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2009, 20:33:44 wysłane przez Pietro54 » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 23, 2009, 21:23:43 »

Ceramiki nigdy za wiele. Są tacy, co mają dwa filtry - jeden z ceramiką z gąbką przy wlocie do filtra, żeby się pory nie zapychały, a drugi mechaniczny do zbierania śmieci z wody bez gąbki, który to filtr częściej czyszczą.
Ceramiki się nie napowietrza, wystarczy tlen z wody.
Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 23, 2009, 21:36:01 »

ok, po prostu sporo poczytałem o tych cyklach azotowych i nie wiedziałem jak do końca się to ma w filtrach, ciekawi mnie tylko to co ew. należy zrobić z nadmiarem no3...  bo tego mam 15-20mg/l a roślin mam już sporo... no ale zobaczymy jak to bedzie gdy się to wszystko u mnie ustabilizuje.
Ps. Maifan stone to dobry pomysł ?
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 24, 2009, 13:10:11 »

co ew. należy zrobić z nadmiarem no3
Dużo roślin i odpowiednie ich nawożenie, żeby nie miały niedoborów innych zwiążków/pierwiastków i mogły przerobić NO3. Druga możliwość to bakterie rozkładające związek na ulatniający się azot w procesie beztlenowego rozpadu tzw. denitrator (czyli bardzo długi wężyk z małym przepływem).

Ps. Maifan stone to dobry pomysł ?
Popatrz jak to wygląda. Nie jest ważne co to jest, byle było obojętne dla wody i miało dużą powierzchnię. Pumeks jest niezły, ale pływa i przez to nie wszędzie się nadaje.
Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Maj 25, 2009, 00:01:13 »

Maifana wsadziłem bo wmówiono mi iż stopniowo będzie uwalniał różne związki chemiczne potrzebne dla roślin, faktycznie nawet na pudełku opisane jest iż tak powinien działaś, chodziło mi raczej o praktyczne doświadczenia z tym.

O bakteriach denitryfikacyjnych słyszałem, ale nie widziałem patentu z rurką... masz może jakąś fote?

Ps. dzięki że chociaż Ty jeden wykazujesz zainteresowanie papa
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #7 : Maj 25, 2009, 00:26:24 »

(...)u niektórych ślimaki, raki itp.
Huh wow.. Naprawdę? 1 kwietnia już był! Smiley Serio: Mówisz poważnie?  Cheesy

Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Maj 25, 2009, 08:49:26 »

Myślę że mówi w 100% poważnie, mogę pokazać zdjęcie rzadkiej gąbki gdzie jest cmentarzysko małych ślimaków, dosłownie jest ich tam niezliczona ilość.
Raki być może też.
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 25, 2009, 09:42:50 »

O bakteriach denitryfikacyjnych słyszałem, ale nie widziałem patentu z rurką... masz może jakąś fote?

http://images.google.pl/images?q=denitrator&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=pl&tab=wi
Najważniejsza kwestia jest taka, żeby możliwie minimalnie przepływała woda przez denitrator (możesz wsypać wkład między zwinięty wąż, a podłączyć na wyjściu). Długi wężyk jest niezły, bo na początku działają bakterie tlenowe zużywające tlen, potem są już tylko beztlenowe rozkładające NO3. Dobry byłby filtr zewnętrzny z małą pompą, wtedy do środka wkładasz z 10 m wężyka, podłączasz wężyk z jednej strony i już masz denitrator.  Problemem może być czyszczenie wężyka, więc gąbka przed filtrem to konieczność.
Wydaje mi się, że Te denitratory na zdjęciach z googla zbudowane są inaczej, wypełnienie jest z dużą powierzchnią wkładu, tylko pompa jest malutka.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 25, 2009, 09:43:13 »

Czasami nawet zagladajac do filtra znalazlam mala rybcie (raz nawet byla plywajaca), o slimakach juz nie wspomne - bywalo ich calkiem sporo  Grin

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 25, 2009, 10:41:00 »

Jeszcze dwa pytania, czy ceramiki może być za dużo?
Drugie czy nie należy napowietrzać w jakiś sposob ceramiki? czy może wystarczy jej tlen zawart w wodzie ( u mnie tylko bibrownia pracuje)

oczywiście że ceramiki może być za dużo.

generalnie wkłady ceramiczne typu "ringi" są to wkłady przeznaczone do akwarii typu malawi, tanga, BW, bądź tzw "ogólne" gdzie roślin w stosunku do obsady jest relatywnie mało. ich rola w takich zbiornikach jest spowodowanie jak najszybszego skolonizowania ich przez bakterie odpowiadające za tzw "nitryfikację. a co za tym idzie ulożenia takiego wkladu w filtrze powoduje że przepływ wody w nim jest bardzo duży no i jednocześnie sa dobrze natlenione czyli środowisko zycia dla tych bakterii staje się maksymalnie korzystne.

w akwariach typowo roślinnych nie zalezy nam tak na prawdę na nitryfikacji w filtrze dlatego ze bakterie nitryfikacyjne sa konkurencja dla roślin w pobieraniu azotu - i to juz w formie amonowej (czyli np amoniak przy zasadowym odczynie wody).

dlatego też ja na przykład ceramiki w swoich filtrach nie stosuję. w tego typu akwariach wkłady w filtrach powinny byc maksymalnie upchane by przepływ wody był utrudniony. tworzy się wtedy środowisko bardziej sprzyjające bakteriom które odpowiedzialne są na przykład za mineralizację materii organicznej i pozyskanie w ten sposób składników pokarmowych w formach przyswajalnych dla roślin.     

duże stężenie azotanów w wodzie w akwarium roślinnym (twoje do takich nie należy) generalnie pozwala wnioskować że nitryfikacja w filtrze jest zbyt wydajna czyli rośliny przegrywają walkę konkurencyjna o azot z bakteriami. masz wtedy do wyboru albo sprawdzić czy nie ma innych czynników ograniczających przyswajanie azotu przez rośliny, albo po prostu dosadzić więcej roślin albo wymienić część wkładu na inny.

denitryfikator oczywiście też jest dobrym rozwiązaniem na ograniczenie azotanów w zbiorniku ale moim zdaniem w akwarium roślinnym to trochę droga na skróty. no i denitryfikator by spełniać swoją role musi też przez pewien czas "pochodzić". a po pełnym zasiedleniu przez denitryfikatory może spowodować że będziemy mieli docelowo w zbiorniku niedobór azotu i trzeba nim będzie dodatkowo zbiornik nawozić. 

Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Maj 25, 2009, 14:39:40 »

Rozumiem szymon, dzieki.

Zdecydowałem się zrobić taki denitryzator, kupiłem 15m węża ogrodowego 1/2cala za całe 14zł
Jutro będę miał zaworek tak jak przy pobieraniu krwi się stosuje.
Teraz.. jak to wykonać, wydaje mi się że należy dać z 10m węża, początek jego niech wchodzi do akwarium, woda przechodzi przez 10m, a na końcu redukcja i zaworek a to do wyjścia z filtra.
Tylko ja tu widzę jeden problem, jak tu azot będzie uciekał w formie lotnej..?\
Bardzo fajny artykuł jest na wikipedi
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%B9r%C3%B3de%C5%82ko
z tych obliczeń wyszło że potrzebuję tylko albo aż około 7,5m rurki..
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 14:53:37 wysłane przez Pietro54 » Zapisane
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #13 : Maj 25, 2009, 16:44:59 »

Szymon dziękuje-także chyba skorzystam z rady. Do swojego AquaClear kupiłem standardowe wkłady czyli gąbka, węgiel i żwirek ale widzę że powinienem wszystko raczej wymienić na gąbkę? Bo jednak chciałbym aby to rośliny szły do góry a nie glony czy bakterie Smiley

Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Maj 25, 2009, 20:02:33 »

Czy może ktoś mógł by się wypowiedzieć kto już zbudował denitryfikator?
Jednak mała poprawka, ja będę potrzebował z 6,5m a nie jak wyżej napisałem. na 112l
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: