|
margin
|
 |
« : Maj 17, 2009, 18:11:37 » |
|
tylko nie bijcie, wiem, że większość akwarystów ma dość gupików i pokrewnych gatunków, ale zaciekawiła mnie nowa rybka, niewiele znalazłam na jej temat w necie i w związku z tym pytania : czy ktoś to miał i hodował, jakie wymagania, czy warto dać taką cenę ? http://www.allegro.pl/item629885665_micropoecilia_bifurca_balistar_poznan.html
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 18:21:13 wysłane przez margin »
|
|
|
|
|
kamil5622
Nowy

MOJA PASJA
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 13, 2009, 12:35:13 » |
|
kupuj ładna rybka :>:> 
|
|
|
|
|
|
240l 2X kosiarki
4X neony
2X bocja wspaniała
6X paletki
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 13, 2009, 12:45:33 » |
|
już kupiłam, przyszły z drugiego końca Polski bez szwanku, na razie się aklimatyzują, ale widać, że wszystko OK 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamil5622
Nowy

MOJA PASJA
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 13, 2009, 15:34:42 » |
|
to gratuluje a w czym ci ją przysłał 
|
|
|
|
|
|
240l 2X kosiarki
4X neony
2X bocja wspaniała
6X paletki
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2009, 19:06:53 » |
|
woreczek z wodą, opakowanie styropianowe i pudełko, kurierem z Elbląga 12.szt., malutkie i śliczne, adres podał mi bloniu www.water-art.plfachowy hodowca, ma ciekawe i niespotykane żyworódki oraz wielką wiedzę na ich temat, polecam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 13, 2009, 21:55:48 » |
|
napisz o nich to co widzisz, czy mają różne kolory, czy dominuje jedna odmiana barwna, czy są płochliwe, czy jedzą wszystkie pokarmy?? Są boskie i zastanawiam się nad nimi do 30l ale czy to nie za mało??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 14, 2009, 08:21:41 » |
|
są bardzo malutkie, mają około 1 cm, a rosną podobno do 1,5-2 cm, samiczki są jednobarwne, jasnoszare, podobne do samiczek gupika, samczyki mają różne kolory czasem z przewagą niebieskiego lub pomarańczowego i po 2, 3 czarne kropeczki, jedna przy ogonku i na bokach, górna płetwa jest odrobinę wydłużona, są bardzo szybkie, pływają całym stadkiem, kolorowe i wesołe, jedzą wszystko, pod warunkiem, że jest bardzo drobne, ja daję artemię, mikrovit, oczliki, skubią też tabletki dla glonojadów (są razem z otoskami), chętnie dałabym zdjęcie, ale próbowałam i nic nie wychodzi, tylko jasne plamki (nawet przy opcji ruchu); samczyki wyglądają identycznie jak te z allegro http://www.allegro.pl/item641755000_micropoecilia_bifurca_balistar_poznan.htmlwydaje mi się, że 30 l. wystarczy, trzeba zapytać hodowcy, ja mam w 54 l. i trochę się gubią w roślinach, wypływają tylko do jedzenia, jak popukam w szybkę
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2009, 08:23:12 wysłane przez margin »
|
|
|
|
|
|
MarteQ15
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 14, 2009, 08:28:05 » |
|
A hodowca ma jakąś własną strone?  Podaj chociaż jakieś dane żeby można było sie z nim skontaktować  Ile zapłaciłaś za paczke? P.S. Sorry nie zauważyłem strony
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2009, 08:30:10 wysłane przez MarteQ15 »
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 14, 2009, 08:41:29 » |
|
Strona hodowcy: www.water-art.plprzesyłka trochę kosztowała, ale opłacało się, bo dotarły bez szwanku, nie powiem ci ile, bo to zależy od wyboru kuriera i rodzaju przesyłki (sam musisz się dogadać z hodowcą  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MarteQ15
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 14, 2009, 08:45:21 » |
|
Ok.Jakiego kuriera wybrałaś? Hmm 12 ryb doszło w 1 worku? czy było ich więcej  Ile szła przesyłka? Sorry za te pytania ale też niedługo będe wysyłał paczke z rybami i musze się troche dowiedzieć  Hmm a te żyworódki bardzo ciekawe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 14, 2009, 08:58:19 » |
|
niewiele było do wyboru, bo na tej trasie tylko Pocztex się zgodził, przesyłka szła dokładnie 26 godzin, wszystkie 12 były w jednym podwójnym woreczku, z tlenem i odrobiną rzęsy wodnej, było ich 12 (zamawiałam 10, 2 szt. to gratis  ), przeżyły wszystkie, potem hodowca kazał karmić je dopiero następnego dnia, małymi ilościami larw artemii i nie gasić im pierwszej nocy światła; przez pierwszą dobę mało się ruszały, polegiwały na gałęzatce i szybko oddychały, teraz pływają i jedzą normalnie, tylko są trochę płochliwe (dlatego hodowca na początku nie kazał im się za długo przyglądać)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 14, 2009, 09:05:37 » |
|
Trzeba przyznać, po radach, że się ktoś zna na wysyłce. Trochę szkoda ryb, że tak długo, 26 godzin to stanowczo za długo, według mnie, chyba że było naprawdę dużo wody.
Jeszcze zapytam: Ile było wody? Ile było tlenu? Jaka jest masa tych rybek razem? Jak było pakowane, w przezroczyste częściowo opakowanie czy nie? (chodzi mi o sens dodawania rzęsy)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 14, 2009, 09:31:15 » |
|
wody było mało, ale i rybki malutkie po 1 cm, wiecej tlenu niż wody, woreczek był zapakowany w styropian, a całość w kartonowym pudełku, ten hodowca zna się na wysyłce, bo wysyła nawet za granicę, ja się bardziej denerwowałam od niego, on mi mówił, ze jeszcze nigdy mu się nie przytrafiły problemy, a rybki szły nawet dwa dni
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 14, 2009, 09:39:59 » |
|
wody było mało, ale i rybki malutkie po 1 cm, wiecej tlenu niż wody, woreczek był zapakowany w styropian
Ja to rozumiem, ale skup się  i postaraj sobie przypomnieć, ile było czego? Ile było wody? na szklanki/litry. Jaka była duża ta paczka? Przeważnie jest 2 razy więcej tlenu, niż wody, wody co najmniej 15 razy więcej niż ryb, ale w niskiej temperaturze. Ciekawi mnie, jak się dostawca zabezpieczył na długą podróż.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 14, 2009, 09:46:38 » |
|
skupiam się więc  , wody było około 2 szklanki, rybek w sumie może mały kieliszek, tlenu 2xwięcej niż wody, ale woda była dosyć ciepła (ok.30 stopni), ja byłam naprawdę bardzo zdenerwowana więc ze strachem rozrywałam opakowanie, żeby zobaczyć, czy żyją, cała paczka to było pudełko z butów obłożone w śroku styropianem, wiecej grzechów nie pamiętam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|