Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: urządzanie akwarium 240 litrow  (Przeczytany 6002 razy)
Irishman
Zainteresowany
**

« : Maj 17, 2009, 01:23:36 »

Witam wszystkich.

Powoli przymierzam sie do zakupu akwarium 240 litrow   120 x 40 x 50  i w zwiazku z tym mam kilka pytań

Ale moze wpierw kilka ciekawostek/ faktow dotyczacych zakupow.

Mieszkam w Irlandii, dostęp do sprzętu jest ograniczony, ceny kosmiczne, a to co jest- jest piszac krotko duzo skromniejsze niz w Polsce. Dlatego tez zakladam ten watek wczesniej, zeby miec troche czasu na zorganizowanie wszystkiego co potrzebne.
Wybieram sie do PL autkiem i zamierzam wszystko ze soba przywiezć dlaczego ?

akwarium 240 litrow kosztuje nie mniej niz 2400zl do tego przecietny filtr zewnetrzny to ok 900zl, kilogram zwiru - 27 zl.

No ale wracajac do tresci watku - napisze w punktach i licze na komentarze dotyczace poszczegolnych punktow.

1) Podłoże

Afro Czy warto bawić się w zakladanie kratki zapewniajacej swobodny przepływ wody na samym dnie zbiornika - a co za tym idzie ułatwione odmulanie od spodu ?

Afro Ile kilogramow ( litrow) Floriana  dla roślin bede potrzebował (1,5cm wysokości) ?

Afro Ile kilogramow żwirku musze mieć, zakładając, iż totalną grubość podłoża chce miec ok 7-8cm?

2) Filtracja

Afro W tej chwili mam od kilku dni w małym akwarium tetra tex ex400 - i jestem zadowolony, więc chciałbym zostać przy tej marce. W moich 240 litrach mogłbym mieć jeden wydajniejszy filtr - np tetra tec ex 1200, ale wolałbym mieć dwa filtry - tetra tec ex600 i tetra tec ex700 (przy ogólnej kwocie 200zł mniej czy więcej nie stanowi różnicy). Myśle, żeby wloty filtrów były  z tyło na 1/3 i 2/3 szerokości  - co o tym sądzicie?   

Afro Większy filtr - 700 bardziej spełniałby funkcje filtra biologicznego - więcej kulek, ceramiki, mniejszy filtr - 600 bez ceramiki z dodatkowym filtrem mechanicznym  - byłby mobilny (podpinany pod odmulacz) - mechaniczny, ktory czyściłbym częściej i nie przejmował sie funkcją filtra biologicznego. - Czy to dobry pomysł ?

3) Oświetlenie

Afro  0,5 watta na litr to taka przeciętna wartość - chce troche roślin, zarybienie ogolne - nic specjalnego  - jakie świetlówki wybrać, ile, jaką maja mieć jasność, jakie firmy polecacie ?

Afro Nie mam możliwosći i umiejętności, by samemu bawić sie w tworzenie kolorowego oświetlenia led. - Czy zestawy z allegro sa dobrym rozwiązaniem ?  jaki kolor jest bardziej neutralny dla ryb - niebieski czy czerwony ? czy lepiej zastosować oświetlenie z góry, czy z dna akwarium?

4) Pokrywa

Afro Pokrywa będzie zależeć od tego, jakie oświetlenie będę miał. Co polecacie w odniesieniu do punkt uwyżej - oświetlenia?

5) Chemia dla roślin
 Afro Czy stosować jakieś nawozy dla roślin ? Jest to konieczne przy tej wielkości akwarium ? jeśli tak to jakie ?

6) Zeolit
  Afro Warto to mieć w filtrze?

7) co2

Afro Nie mogę butli przywieźć ze soba, Tutaj u mnie ceny zestawow i nabijanie  sa zbyt wygórowane - planuje zwykłą bimbrownie  - Ma to sens, zakładajac w miare regularne dokładanie drożdży ? Czy ktoś z was stosuje drożdże przy takiej wielkości akwarium ? Daje to jakieś rezultaty ?

8( Rośliny

Afro Chce przywieźć ze sobą z Polski - podróż będzie trwała od zakupu do rozpakowania do małego akwarium ok 48 godzin - Czy rośliny bez trudu przetrwają tak długie przebywanie w worku ?

ok
to tyle pytań narazie, będę uzupełniał pytania gdy będę miał więcej pomysłów.

Dziękuję ślicznie za pomoc.

speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #1 : Maj 17, 2009, 06:14:44 »

Ta kratka w podłożu to chyba plenum a nie odmulanie.
A co do bimbrowni i roślin to na 240l to sporą bimbrownię będziesz musiał zbudować no i nie ma mowy o regulacji ilości CO2 z takich rozwiązań. I tu też zaczynają sięschody jeśli chodzi o oświetlenie bo jedno zalezy od drugiego.

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 17, 2009, 06:23:59 »

Irishman. Wydaje mi sie ,ze przesadzasz z tymi cenami . Moze faktycznie w sklepach jest drogo ale mozna tez taniej .
Przejrzyj sobie sklepik :   zooplus.ie   .ceny nie sa wygorowane np . filtr tetra ex700 kosztuje 79 e - 5% . z dostawa do domu .

Ile kosztuje u Ciebie akwa : Juwel Rio 240 ?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Maj 17, 2009, 07:30:59 »

Jakby czegoś brakło, to zawsze można kupić w sklepie z dostawą do Irlandii.

1)
Kamyki na dno
100x40x8=32l
32l x 2,6 = 83 kg żwiru

5) nawozi się, ale nie od razu

6)
zeolit warto kupić awaryjnie, ale nie na stałe.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 07:34:12 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 17, 2009, 08:00:18 »

Ta kratka w podłożu to chyba plenum a nie odmulanie.
A co do bimbrowni i roślin to na 240l to sporą bimbrownię będziesz musiał zbudować no i nie ma mowy o regulacji ilości CO2 z takich rozwiązań. I tu też zaczynają sięschody jeśli chodzi o oświetlenie bo jedno zalezy od drugiego.
To zalezy jak beda umiejscowione rosliny, jesli beda rozlozone na calym baniaku to mozna zalozyc dwie bimbrownie (tak mialam w 275 L). Teraz mam posadzone rosliny w sporym trojkacie (jak najbardziej ciasno jak tylko mozna) i w zupelnosci wystarczy jedna bibrownia z wylotem w rogu, pozbylam sie drugiej b i rybcie maja wiecej miejsca do szalenstw

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #5 : Maj 17, 2009, 08:39:55 »

Gdy się robi wino, to tyle CO2 się marnuje...  Kup duży baniak na wino, to jeszcze będzie produkcja uboczna. Grin
Zamiast wody wystarczy dać do butelki czysty sok, trzeba zaczekać aż się sklaruje i można próbować.
Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Maj 17, 2009, 10:26:00 »

Ile kosztuje u Ciebie akwa : Juwel Rio 240 ?

500 pare  euro - bez stolika , znalazlem jeden sklep z promocja. w innych od 749 euro

ta stronka zooplus.ie ciekawa - duzo taniej niz w sklepach, zreszta widac, ze tam jakas obnizka jest w tej chwili. Ale tu nie o przywożenie  chodzi - bo i tak i tak bede jechał do PL autem, wiec akwa przy okazji wezme.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 10:31:13 wysłane przez Irishman » Zapisane

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 17, 2009, 10:45:25 »

Sporo . Znalazlem w Fintasticaquatic za 430 . U mnie 270 . W Polsce 1300pln z drobnymi . Czyli gora Belgia  Grin
Pamietaj ,ze w Polsce w sklepach jest drozej niz na Allegro .
Jesli chodzi o przewoz ryb czy roslin ,to nie ma problemu ,przezyja .Podalem akurat to akwa , bo sam mam takie . Oswietlenie 2x54 W T5 . Uwazam ,ze warte swej /belgijskiej /ceny . papa
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 17, 2009, 10:50:12 »

Irishman- w jaki rejon Polski przyjeżdżasz?

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Maj 17, 2009, 13:49:10 »

Trojmiasto

o ile jeszcze zakup samego akwarium w Irlandii bym przezyl, chociaz nie planowalem kupna juwela za 1400zl tylko bardziej cos za 400zl plus pokrywa -(  bo 240 litrow akwarium zajmie mi sporo miejsca), o tyle na 100 %  przywioze stolik, podloze, wszystkie "pierdoly" typu korzenie z allegro, urzadzenia pomocnicze, swietlowki  i chociaz pare roslinek, bo tutaj wybor maly, i ceny..... 

ale wracajac do tematu - co sadzicie o podwojnym filtrze w akwarium ?  czy to dobre rozwiazanie - jeden zastosowac jako biologiczny, drugi bardziej na mechanike nastawiony ?

no i reszta pytan Smiley

Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)

« Odpowiedz #10 : Maj 17, 2009, 13:52:20 »

Według mnie dwa filtry to dobre rozwiązanie. Wink

Moje akwaria:
50l
Obsada:
1 Samiec Bojownika
1 Anentome Helena
3 Samice Bojownika
3 Krewetki Amano
12 Neonków Innesa
2 Ramirezy
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 17, 2009, 13:59:53 »

ooo no to przyjeżdżasz w moje strony (jestem z gdańska)
więc jeżeli chodzi o akwarium i pokrywę to najtaniej na allegro jest za 330zł z odbiorem osobistym w trójmieście, tu masz link:
http://allegro.pl/item629426486_akwaria_okazja_120x40x50_proste_pokrywa_producent.html
sam chce u tego kolesia kupić właśnie takie akwarium ale rodzice nie chcą

co do filtrów to jest to dobre rozwiązanie ponieważ będziesz miał bardzo dużo miejsca na wkłady filtracyjne

jeśli chodzi o rośliny to może będę miał jakieś  na zbyciu, tylko musiałbyś mnie wcześniej uprzedzić to bym nikomu nie sprzedawał tylko zostawił dla ciebie

Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Maj 18, 2009, 10:20:47 »

no i reszta pytan Smiley

Jaasiek - dzieki za propozycje Smiley   troche czasu jeszcze jest

Myslalem nad oswietleniem

i chialbym taka kombinacje  z 4x 30watowkami patrzac od przodu akwarium
SUN-GLO
Lampa akwariowa powszechnego uzytku

AQUA-GLO
Uintensywnia kolory ryb i wzmacnia rozwoj roslin

FLORA-GLO
Optymalizuje rozwoj roslin

SUN-GLO
Lampa akwariowa powszechnego uzytku

lub bez jednego Sun-Glo z przodu jesli bylyby 3x 40watowki

co sadzicie ?

jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 18, 2009, 10:27:11 »

moim zdaniem takie oświetlenie będzie dobre.
co do podłoża to możesz zrobić akwarium na bazie ziemi ogrodowej. tak zwane low tech, nie wymaga to naworzenia ani co2 a można mieć naprawdę piękny gąszcz roślin.

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Maj 18, 2009, 10:34:25 »

6) Zeolit[/b][/u]
  Afro Warto to mieć w filtrze?

Tu szkoły są różne. Moim zdaniem warto na stałe, ale w rozsądnej proporcji, czyli nie za dużo, najlepiej wymieszany w pojemniku z ceramiką. Mały problem jest taki, że te 'rozsądne' proporcje trzeba ustalić na oko i trochę eksperymentalnie, tak żeby wyłapywał co szkodliwe, ale nie wyjaławiał totalnie wody. Koniec końców jeśli się dobrze nawozi, to zeolit nie stanowi chyba większego zagrożenia, a zawsze masz zawleczkę bezpieczeństwa na niespodziewane skoki amoniaku na przykład.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: