Witam wszystkich.
Powoli przymierzam sie do zakupu akwarium 240 litrow 120 x 40 x 50 i w zwiazku z tym mam kilka pytań
Ale moze wpierw kilka ciekawostek/ faktow dotyczacych zakupow.
Mieszkam w Irlandii, dostęp do sprzętu jest ograniczony, ceny kosmiczne, a to co jest- jest piszac krotko duzo skromniejsze niz w Polsce. Dlatego tez zakladam ten watek wczesniej, zeby miec troche czasu na zorganizowanie wszystkiego co potrzebne.
Wybieram sie do PL autkiem i zamierzam wszystko ze soba przywiezć dlaczego ?
akwarium 240 litrow kosztuje nie mniej niz 2400zl do tego przecietny filtr zewnetrzny to ok 900zl, kilogram zwiru - 27 zl.
No ale wracajac do tresci watku - napisze w punktach i licze na komentarze dotyczace poszczegolnych punktow.
1) Podłoże 
Czy warto bawić się w zakladanie kratki zapewniajacej swobodny przepływ wody na samym dnie zbiornika - a co za tym idzie ułatwione odmulanie od spodu ?

Ile kilogramow ( litrow) Floriana dla roślin bede potrzebował (1,5cm wysokości) ?

Ile kilogramow żwirku musze mieć, zakładając, iż totalną grubość podłoża chce miec ok 7-8cm?
2) Filtracja 
W tej chwili mam od kilku dni w małym akwarium tetra tex ex400 - i jestem zadowolony, więc chciałbym zostać przy tej marce. W moich 240 litrach mogłbym mieć jeden wydajniejszy filtr - np tetra tec ex 1200, ale wolałbym mieć dwa filtry - tetra tec ex600 i tetra tec ex700 (przy ogólnej kwocie 200zł mniej czy więcej nie stanowi różnicy). Myśle, żeby wloty filtrów były z tyło na 1/3 i 2/3 szerokości - co o tym sądzicie?

Większy filtr - 700 bardziej spełniałby funkcje filtra biologicznego - więcej kulek, ceramiki, mniejszy filtr - 600 bez ceramiki z dodatkowym filtrem mechanicznym - byłby mobilny (podpinany pod odmulacz) - mechaniczny, ktory czyściłbym częściej i nie przejmował sie funkcją filtra biologicznego. - Czy to dobry pomysł ?
3) Oświetlenie 
0,5 watta na litr to taka przeciętna wartość - chce troche roślin, zarybienie ogolne - nic specjalnego - jakie świetlówki wybrać, ile, jaką maja mieć jasność, jakie firmy polecacie ?

Nie mam możliwosći i umiejętności, by samemu bawić sie w tworzenie kolorowego oświetlenia led. - Czy zestawy z allegro sa dobrym rozwiązaniem ? jaki kolor jest bardziej neutralny dla ryb - niebieski czy czerwony ? czy lepiej zastosować oświetlenie z góry, czy z dna akwarium?
4) Pokrywa 
Pokrywa będzie zależeć od tego, jakie oświetlenie będę miał. Co polecacie w odniesieniu do punkt uwyżej - oświetlenia?
5) Chemia dla roślin 
Czy stosować jakieś nawozy dla roślin ? Jest to konieczne przy tej wielkości akwarium ? jeśli tak to jakie ?
6) Zeolit 
Warto to mieć w filtrze?
7) co2 
Nie mogę butli przywieźć ze soba, Tutaj u mnie ceny zestawow i nabijanie sa zbyt wygórowane - planuje zwykłą bimbrownie - Ma to sens, zakładajac w miare regularne dokładanie drożdży ? Czy ktoś z was stosuje drożdże przy takiej wielkości akwarium ? Daje to jakieś rezultaty ?
8( Rośliny 
Chce przywieźć ze sobą z Polski - podróż będzie trwała od zakupu do rozpakowania do małego akwarium ok 48 godzin - Czy rośliny bez trudu przetrwają tak długie przebywanie w worku ?
ok
to tyle pytań narazie, będę uzupełniał pytania gdy będę miał więcej pomysłów.
Dziękuję ślicznie za pomoc.