Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: urządzanie akwarium 240 litrow  (Przeczytany 6003 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #15 : Maj 18, 2009, 10:43:50 »

zawsze masz zawleczkę bezpieczeństwa na niespodziewane skoki amoniaku na przykład.
Nie widzę takiej potrzeby. W jakiej sytuacji?
Chyba, że ktoś jedzie na wakacje i obawia się uszkodzenia filtra, ale wtedy zeolit tez nie zadziała. Można by było włożyć go w woreczek/pojemnik i zawiesić go osobno, poza filtrem.

Podczas dojrzewania nie warto dawać, bo się wydłuży czas namnażania bakterii.
Gdybyś musiał dojrzewać akwarium, a rybki nie mają gdzie mieszkać, to wtedy warto. 

Ps. "zawleczka bezpieczeństwa" to taka zabawna pomyłka.
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Maj 18, 2009, 12:07:45 »

No właśnie na wypadek wyjazdu, przekarmienia, kiepskiej kranówki itp. Poza tym dziś już chyba wszyscy dajemy bakteryjne 'dopalacze' na start i wtedy nie widzę większego związku między namnażaniem się bakterii, a zeolitem (zwłaszcza małą ilością, bo podkreślam, mówiłem o niewielkiej ilości wymieszanej z ceramiką, a nie pełnym koszyku. Zresztą każdy eksperymentuje, daje to co mu się sprawdza. U mnie sprawdza się tak jak napisałem.

(I nie widzę nic dziwnego w sformułowaniu 'zawleczka bezpieczeństwa'. Rozumiem, że pijesz do 'zaworu bezpieczeństwa', ale jeśli masz w bagażniku auta gaśnicę, to lepiej żeby była w niej 'zawleczka bezpieczeństwa'  Wink )
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2009, 12:11:46 wysłane przez shogun4 » Zapisane

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: