|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #30 : Maj 16, 2009, 00:37:54 » |
|
Co do mieniących się rybek to widzialem w Kakadu właśnie, takie przezroczyste tetry barwione jakby sztuczkie takimi odblaskowymi kolorami. Było napisane "przezroczka"... Ale pewnie Drago zaraz powie co to dokładnie za rybka...
przeźroczki indyjskie  ale one potrzebują dodatku soli wiec sie nie nadają. Najczęsciej można je kupić z paskiem farby wszczepionej pod skórę, z czasem kolor zanika
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #31 : Maj 16, 2009, 01:32:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #32 : Maj 16, 2009, 08:45:46 » |
|
Co do mieniących się rybek to widzialem w Kakadu właśnie, takie przezroczyste tetry barwione jakby sztuczkie takimi odblaskowymi kolorami. Było napisane "przezroczka"... Ale pewnie Drago zaraz powie co to dokładnie za rybka...
przeźroczki indyjskie  ale one potrzebują dodatku soli wiec sie nie nadają. Najczęsciej można je kupić z paskiem farby wszczepionej pod skórę, z czasem kolor zanika O to to to  Mądrego miło posłuchać. Wiedziałem, że ten fluorescencyjny kolor nie jest naturalny. Wygląda jak żel z gelpenów (jak chodziłem do podstawówki to były takie modne ze świecącym żelem).
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
katarina
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #33 : Maj 16, 2009, 19:15:39 » |
|
witam dziś z ranka poszłam do zoolka po moje prętniczki a tu się okazało że są tylko samce nie mogliśmy się oprzeć ich pięknu i zakupiliśmy 2szt jeden neonowo turkusowy  a drugi pomarańczowy  , dzielnie postanowiliśmy z mężem poszukać w nyskich zoologicznych samiczek i właśnie tu zrobił się problem wróciliśmy do domu na necie sprawdziliśmy zoologiczne w opolu i mąż zaczoł dzwonić i pytać się o samiczki okazało się że są 3 ale młodziutkie samiczki więc pojechaliśmy są już w naszym akwarium cała piątka. mam pytanko czym różnią się samiczki od samców proszę o ja najwięcej wskazówek chciała bym być pewna płci to że są mniej kolorowe to napewno ale obawiam się że są poprostu młode
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #34 : Maj 16, 2009, 19:46:49 » |
|
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
katarina
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #35 : Maj 16, 2009, 20:46:20 » |
|
tak wyglądają  tylko mją jeszcze kropkę na ogonie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #36 : Maj 16, 2009, 22:07:47 » |
|
To wrzuć zdjęcie swoich samic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
katarina
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #37 : Czerwiec 17, 2009, 22:11:25 » |
|
rybcie żyją sobie spokojnie i w zgodzie mam teraz 9 molinezji złotych 20 neonków 2 prętniki karłowate i i 3 młodze pnienki prętniki i ok 30 kreweci red cherryi nic faktycznie się nie pozjadało tylko prętniki gonią samiczki i u jednej dziś pokazała się ranka na skrzelu biało czerwona ja by się otworzyło lekko skrzele czy to samce ją pogryzły czy to choroba
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1975maniek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #38 : Czerwiec 28, 2009, 22:08:43 » |
|
to masz szczęście że dostałaś samiczki, bo ja szukam w okolicy u siebie i nie mogę dostać. We wsazystkich sklepach zoologicznych same samce są.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1975maniek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 28, 2009, 22:11:14 » |
|
Jeszcze jedno. Jak chcesz mieć inną kolorową rybkę to taką jest pielęgniczka ramireza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
katarina
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 29, 2009, 21:21:17 » |
|
ale one chyba zjadają roślinki i są agresywne a prętniczki dziewczynki dostałam w opolu niestety po 2 mies samce podgryzły im skrzela i zdechły 2 została 1  nie wiem dlaczego samce je gryzą
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1975maniek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 29, 2009, 21:53:41 » |
|
Pielęgniczki ramizera nie są agresywne dla innych ryb, jedynie samce tego samego gatunku. Ja nie słyszałem aby ramizery i pretniki podgryzały inne ryby. Nie wiem jak to jest przy samiczce pretnika karłowatego i samcu, ponieważ nie mam samic. A samce się nie podgryzaja, to wiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gordon51
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 30, 2009, 08:57:15 » |
|
ja miałem też kiedys ramirezy, (ich ubarwienie było oryginalne) ale zdechły mi po jakims czasie. Okolo miesiac temu kupilem 3 pretniki(samce - z powodu braku samic) ale po jakims czasie 2 padły. Wybrałem sie do zoologicznego i znów nie było samic  wiec dokupilem 3 samce. Cały czas czekam na samice. / Ja też jestem z Opola, kupuje rybki w sklepie ZOO na pasażu w realu lub żadziej w Skalarze
|
|
|
|
|
|
119l, wielogatunkowe akwarium
|
|
|
1975maniek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 30, 2009, 09:20:08 » |
|
to w sparawie samic prętnika karlowatego masz taki sam problem jak ja (brak w sklepach zoologicznych)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gordon51
Nowy

|