Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « prętnik karłowaty i neonki co myślicie
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: prętnik karłowaty i neonki co myślicie  (Przeczytany 23540 razy)
katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Maj 15, 2009, 07:24:42 »

te tęczanki dość ładne zobaczę w sobotę w zoologicznym a myślicie że niepozjadają się na wzajem neonki, prętnik karłowaty,, tęczanka i red cherry 
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #16 : Maj 15, 2009, 07:28:43 »

Nic się nie pozjada. Prętnik którego widziałem był dorosły i wciągnął naprawdę małego neonka. Dla spokojności kup większe neony.

I consider myself as a one fish wolf pack
katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Maj 15, 2009, 07:41:21 »

mam akwarium 3 lata więc nie są to moje początki jakieś podstawy mam, neonków mam 20 i 20 kreweci akwarium holenderskie ze względu na błąd przy zakładaniu akwarium pan na gieldzie  wcisnoł mi wszystkie gatunki rybci a potem musiałam im szukać nowych domków, więc teraz zanim coś zrobię radze się na forum  Good !
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #18 : Maj 15, 2009, 07:48:22 »

I bardzo dobrze! Wszystko spoko, ale prętnik karłowaty to nie ten biotop... Ale jeśli kryterium jest tylko strona wizualna, to bardzo fajnie. Polecam prętnika karłowatego odmianę niebieską.

andy76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Maj 15, 2009, 09:59:42 »

Witam ja ci poradze BYSTRZYKI różne jest ich troche.Ja np. w swojej 112 mam ORTANUSA bardzo ładna rybka ,spokojna pływa razem z czerwonogłowkami i kreweciami i jest spoko .Poczytaj o nich na necie, może sie przekonasz do takiej rybci.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Maj 15, 2009, 10:20:11 »

I bardzo dobrze! Wszystko spoko, ale prętnik karłowaty to nie ten biotop... Ale jeśli kryterium jest tylko strona wizualna, to bardzo fajnie. Polecam prętnika karłowatego odmianę niebieską.

biotopowe akwarium to i tak nie będzie gdyż musiało by być BW, a jest roslinniak.

do takiego baniaka prętniki jak najbardziej pasują. ale kupuj samca i 2 samice, ewentualnie dwa samce + 4/5 samiczek.

neona prętnik nie zje na pewno, krewetek tez nie. mógłby ewentualnie skusić się na narybek neona ale to nam nie grozi. za to przy neonach nie masz co liczyc na odchowanie większej ilości narybku prętnika. wszystko zostanie wyłapane.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #21 : Maj 15, 2009, 10:38:03 »

Black Waters, szyszki olchy, zero roślin, korzenie Smiley

Szymonie zaprawde powiadasz prawdę, a ja widziałem malutkiego neona w pysku prętnika, a szybki był ten prętnik :O

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Maj 15, 2009, 10:51:51 »

co prawda "...błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli..." ale ja jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić żeby c.lalia połknął neona. może to był inny gatunek = większy. np: pręgowany. w to bym prędzej uwierzył. generalnie neony dostępne w handlu mają przynajmniej z 1,0 - 1,5 cm. a to już za dużo do przełknięcia przez prętnika.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #23 : Maj 15, 2009, 10:55:22 »

On go nie połknął na raz. Tylko uderzył i ogłuszył neona, a potem szarpał - pożerał...

Na raz by nie połknął więc nie jesteś błogosławiony Smiley Smiley Smiley

młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #24 : Maj 15, 2009, 13:36:24 »

bloniu gadka  jest o 112l a ja się pytałem do 60l

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #25 : Maj 15, 2009, 15:16:30 »

Drago podał kilka przykładów mniejszych bocji. Resztę powinien opowiedzieć Ci wujek google...

Bocja królewska - do 15cm.
Bocja pręgowana - do 10cm
Bocja wytworna - do 11 cm.

Ja na Twoim miejscu w ogóle nie dawałbym bocji do 60l, bo za małe akwarium nawet na małe stadko.

młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #26 : Maj 15, 2009, 15:31:19 »

zamiast bocji kupie sobie  (jak znajde) otoski
ale bocji w 100% nie kupie

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #27 : Maj 15, 2009, 16:21:27 »

zamiast bocji kupie sobie  (jak znajde) otoski
ale bocji w 100% nie kupie
Ot mądrze i politycznie mówisz Wink Otosek affinis dorasta do 6cm więc tutaj jest większe pole do manewru.

katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Maj 15, 2009, 17:15:15 »

więc w sobotę mają przyjść dziewczynki do zoologicznego mam nadzieje że przyjdą nie brałam chłopców choć piękni bez samiczek proszę o jeszcze jakieś sugestie rybci najlepiej małych i kolorowych, łagodnych, wyglądem przypominających słonowodne. inspiracją do zmian w moim awarium była wycieczka do  sharm el shake rybcie pływające tam na rafach niestety nie mam czasu zajmować się akwa słonowodnym Embarrassed
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #29 : Maj 15, 2009, 18:10:59 »

To może coś czerwonego jeszcze i żółtego? Jakieś platki albo molinezje? Gupiki też są kolorowe i piękne.

Ciężko jednak będzie idealnie odwzorować kolory morszczyzny, bo to i światło inne i ryby inaczej ubarwione Smiley

Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: