Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10
  Drukuj  
Autor Wątek: Plaga glonow  (Przeczytany 33959 razy)
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #105 : Czerwiec 14, 2009, 20:31:11 »

Sole ustaw jak w zeszłym tygodniu i dolej jeszcze 5 ppm potasu. Co do mikro to nie wiem Huh, może być za mało (wg Tropici), albo za dużo (to te białe nitki, podobno te same przy nisko i wysoko). tu potrzebny opis roślin, czy nie ma chlorozy. Dużo tych nitek?. Ale teraz bym nie eksperymentował ze zmianą ilości nawozu, bo piszesz że jedziesz na dłużej, zostawmy tak jak jest, to trzeba cały czas kontrolować. Czyli dawki z zeszłego tygodnia i ma być OK.

Do małego potas o połowę więcej niż poprzednio i możesz wkropić parę kropel fosforu, niech dojrzewa.
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #106 : Czerwiec 16, 2009, 09:02:32 »

oki
dzieki wielkie.
nitek az tak duzo nie ma. najwiecej czepia sie ich do moczarek i troszke na samej gorze do trawy.
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #107 : Czerwiec 28, 2009, 18:50:59 »

Witam
Dzisiaj przed podmiana wody zrobilem pomiary wody:

PO4 - 0
KH - 4 ppm
NO3 - 12 ppm
CO2 i pH na zielonym(zwiekszylem juz dawkowanie)

Rosliny ruszyly do przodu. Musze je przycinac bo wszystko zarastaja. Ta roslina lisciasta u gory ma lekko brazowe liscie.
Jesli chodzi o glony, to kazalem dziewczynie zwiekszyc delikatnie dawkowanie micro i nie wiem czy to pomoglo, ale juz nie rosna. Praktycznie juz prawie ich nie ma.

male akwarium:
KH - 3 ppm
PO4 - 0 ppm (jakie bylo moje zdziwienie jak po pierwszym pomiarze braklo mi skali  Shocked hehe co sie okazalo wzialem ta sama strzykawke, ktora dawkuje fosfor Smiley)
NO3 - 5 ppm
Roslinki rosna dobrze, glonow brak.
Jakies porady na nastepny tydzien Smiley

POZDRAWIAM i z gory dziekuje.....
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #108 : Czerwiec 28, 2009, 19:43:47 »

Witam!

Ile azotu jest  po podmianie? Musimy zacząć powoli ustawiać docelowe nawożenie.

Corymbosa tak ma, to normalka.A z brakami i nadmiarami to totolotek, ja bym zmniejszał, a Tobie się udało Wink

Do małego:
potas tak jak poprzednio
5 ppm azotu i 0,1-0,2 ppm fosforu do podmiany (azot 10 i fosfor 0,1-0,2
Tylko przelicz stężenia na kalkulatorze http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php (wpisz 14 L w pojemności baniaka i tyle ile dałeś soli do liczenia dużego, wyjdzie Ci stężenie ppm w 1 ml do małego)
Na razie bez mikro.No i za tydzień możesz powoli robaki wpuszczać (zobacz tylko ze 2 dni jak  NO2 = 0, to wpuszczaj). Moje małe ma 2,5 tygodnia i od tygodnia już śmigają "fajerki" w baniaku, ale dojrzewanie było z dopalaczem.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2009, 19:59:43 wysłane przez slavoy.tbg » Zapisane
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #109 : Czerwiec 28, 2009, 20:33:36 »

wiec azot wyszedl podobnie 12 ppm. Jaki filtr stosujesz w krewetkarium jesli mozna wiedziec, ja mam mala kaskade, w ktorej wolne miejsce wypelnilem ceramika, ale jakos to mi sie nie podoba. Zastanawiam sie nad kupnem kubelka tetratec 400, tylko ta cena :/.....
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #110 : Czerwiec 29, 2009, 10:20:04 »

zmniejsz dawki azotu o 1ppm, a reszta tak samo jak w zeszłym tygodniu.

W małym (10 l) też mam kaskadę, penn plax-a 150 l\h, jako wkłady gąbka i wyeksploatowany węgiel jako biologiczny. Zależy jaki ma przepływ, ale wg mnie nie ma sensu kubła kupować, chyba że w planach masz większe.
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #111 : Lipiec 06, 2009, 17:18:29 »

Witam
Oczywiscie potrzebuje porady Smiley
W obu akwariach wszystko ladnie rosnie. W sumie to teraz z roslinami poradzic sobie nie moge Smiley glonow nie widac wcale.
Tylko w duzym na tej lisciastej roslince pojawily sie na niektorych listkach dziurki. Wyjezdzam znowu na dwa tygodnie :/.
Podmienilem wode i zrobilem testy.
Duze akwarium:
PO4-0 ppm
CO2.pH- jasno zielone
KH - 4 ppm
No3 - 15 ppm

male akwarium:
KH - 3 ppm
PO4 - 0 ppm
No3 - 10 ppm
Pozdrawiam
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #112 : Lipiec 08, 2009, 22:48:55 »

Witam !

Podnieś potas o 2-3 ppm, zmniejsz azot o 1 ppm i podnieś fosfor o 0,2 ppm. Powinno pomóc, corymbosa (i większość nadwódek) moment wyłapuje niskie poziomy potasu. A jak nie pomoże, to zmniejsz o połowę dawki magnezu.

W małym  parametry OK, czyli tak trzymaj.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2009, 23:01:26 wysłane przez slavoy.tbg » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #113 : Lipiec 09, 2009, 23:35:32 »

ile pracy przy tym ustalaniu dawek nawozu Tongue
a nie łatwiej już przejść na nawożenie EI ?  Roll Eyes
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #114 : Lipiec 10, 2009, 19:55:47 »

wıtam
dawkı zostaly takıe same jak w poprzednım tygodnıu
nıe zdazylem odczytac meıla od Cıebıe bo musıalem wyjechac :/
ale jak tylko przyjade to zaraz zmıenıe zgodnıe z zalewcenıamı
Pozdrawıam
boggi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #115 : Lipiec 10, 2009, 21:13:19 »

Na początek tak ,ale docelowo przecież nie będzie kupował po 1 soli i potrzebne będzie wszystko, na teraz potrzeba K2SO4, musisz rozpuścic 50 g w 0,5 L wody (najlepie destylki) i zaaplikować ok. 20 ml
[/quote]

nie wydaje Ci się kolego , że podanie prawie 117 ppm-ów  tygodniowo lub 16,70 jednorazowo , to jest duża dawka ?

Proszę o usunięcie tego postu
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2009, 21:16:43 wysłane przez boggi » Zapisane

boggi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #116 : Lipiec 10, 2009, 21:14:23 »

Na początek tak ,ale docelowo przecież nie będzie kupował po 1 soli i potrzebne będzie wszystko, na teraz potrzeba K2SO4, musisz rozpuścic 50 g w 0,5 L wody (najlepie destylki) i zaaplikować ok. 20 ml

nie wydaje Ci się kolego , że podanie prawie 117 ppm-ów  tygodniowo lub 16,70 jednorazowo , to jest duża dawka ?

slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #117 : Lipiec 15, 2009, 19:16:53 »

Pethro, teraz jedzie na EI (dopasowanym do potrzeb). Dla mnie EI jest za uciążliwe, nie chce mi się codziennie lać nawozów. Przy 1w\l leję 2, góra 3x w tygodniu. Zresztą, z moich obserwacji wygląda że na EI lądują Ci , co nie dają rady normalnie prowadzić baniaka, no i zużycie nawozów, 3\4 idzie w kanał. To może być tylko amerykański lub sowiecki wynalazek, wszystko wielkie, dużo i do śmieci.

Boggi, a gdzie tam pisze że ma lać 117 ppm-ów tygodniowo ?
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #118 : Lipiec 17, 2009, 18:00:07 »

Witam
Wlasnie wrocilem z urlopu, drogo mnie to kosztowalo :// zostawilem akwarium pod opieka tescia i kosztowalo mnie to okolo 18 rybek i kilka krewetek. Straty okolo 400 zl ://///
Prawdo podobnie cos z CO2 musialo sie stac bo co innego...
Zrobilem podmiane wody i podaje parametry z duzego baniaka:
PO4 - 0,1 ppm
NO3 - 15 ppm
CO2, pH - ciemno zielony. Juz zwiekszylem
KH - 3 ppm

Male akwarium:
KH - 2
PO4 - 0,05 ppm
NO3 - 20 ppm (dosc duze)

Dajemy dawki takie jak napisales ostatnio czy cos zmienic..
Pozdrawiam
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #119 : Lipiec 17, 2009, 18:43:15 »

Podnieś potas o 2-3 ppm do podmiany, wyrzuć  jedną dawkę makro i mikro (tę ze środka tygodnia i obserwuj co się dzieje). Powinno pomóc, corymbosa (i większość nadwódek) moment wyłapuje niskie poziomy potasu. A jak nie pomoże, to zmniejsz o połowę dawki magnezu.

W małym zbij azot do 10 ppm przez podmianę, za świeże na tak duże skoki.

Dwa tygodnie bez opieki, to dużo.Lepiej zostawić same sobie niż pod opieką dziadka, babci, mniej szkód.
Poczekajmy aż wyrównają się po  "opiece".

pozdrawiam.
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10
  Drukuj  

Skocz do: