Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10
  Drukuj  
Autor Wątek: Plaga glonow  (Przeczytany 32454 razy)
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #120 : Lipiec 18, 2009, 07:53:09 »

Podnieś potas o 2-3 ppm do podmiany
czyli dodac tak jak zawsze 20 ml K2SO4?
wyrzuć  jedną dawkę makro i mikro
czyli zmniejszamy o ile micro? podawalem 1 ml..
jesli chodzi o macro to mam zmniejszyc KNO3 o 1 ml i teraz KH2PO4 jak podawalem 1 ml to jest 0,5 ppm to zmniejszyc o 0,2 ml?
A jak nie pomoże, to zmniejsz o połowę dawki magnezu.
jesli chodzi o magnez to w czym go zmniejszyc w roztworze micro czy w roztworze sody
w 100 ml wody rozpuść 17 ml mikro i 11 ml MgSO4*7H2O i dopełnij do 250 ml.
Dolewaj też sodę przy każdej podmianie , możesz do sody dodać MgSO4 z 0,5 łyżeczki
Pozdrawiam
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #121 : Lipiec 18, 2009, 08:24:10 »

Witam!

Potas do podmiany o 3 ppm więcej (czyli tamte 20ml +6 ml).Możesz śmiało dolać te 6 ml nawet dziś.

Podajesz: Pn-makro, Wt-mikro ( tą wyrzuć i dołóż ją do podmiany), Śr-makro (tą wyrzuć),Czw-mikro, Pi-makro.

W sodzie, to w mikro jest nietykalne (ale to dopiero za tydzień lub dwa, jak zwiększenie potasu nie pomoże).

Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #122 : Lipiec 18, 2009, 08:39:09 »

czyli
Poniedzialek 1 ml KH2PO4 i 4 ml NO3
Czwartek 1 ml micro
Piatek 1 ml KH2PO4 i 4 ml NO3
Sobota podmiana. do podmiany 1 ml micro, 26 ml K2SO4 i w litrze wody pol lyzeczki sody i Mg

a co z niedziela? nic nie dawac? czy moze dodac micro?

W malym dzisiaj podmienie znowu wode i moze jeszcze jutro i podam parametry..
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #123 : Lipiec 18, 2009, 08:49:36 »

Tak, w niedzielę nic. Wlej 2 ml mikro dziś. Z czasem przerzucimy wszystko na podmiany i w tygodniu trzeba będzie uzupełnic tylko z raz fosfor i mikro, a reszta tygodnia wolne. Ale to powoli nie wszystko na raz.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2009, 08:51:21 wysłane przez slavoy.tbg » Zapisane
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #124 : Lipiec 18, 2009, 08:57:00 »

oki
zauwazylem ze troszke roslinki podupadly i pojawilo sie kilka bladych nitek, ale mam nadzieje ze sie wszystko wyrowna. Teraz bede 10 dni w domu to wszystkiego dopilnuje..
dodalem fotki roslin:

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-07/6d681bde/1.jpg.html
http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-07/e649650a/2.jpg.html
ta roslinka co widac na zdjeciu troszke zbrazowiala (marchewka czy jakos tak ja nazywaja)

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-07/2ca68e70/3.jpg.html
corymbosa

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-07/19d35037/4.jpg.html
Zabienica, kilka listkow wygladalo tak jak na zdjeciu..

Tylko 10 dni mnie nie bylo i akwarium znowu wyglada jak po wojnie :/

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2009, 09:27:00 wysłane przez Tomasz Zajac » Zapisane
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #125 : Lipiec 18, 2009, 11:23:23 »

To wszystko na zdjęciach to braki K, zgubiłeś po drodze jeden post, powinieneś lać 15 ppm K, a dalej lejesz 10.
Reasumując:

podmiany : 15 ppm K (30 ml), N wyrównuj do 10 ppm ,P 0,5 ppm (1 ml), mikro 3 ml, soda i Mg bez zmian

Wtorek 1 ml KH2PO4 i 4 ml NO3
Środa 2 ml micro
Czwartek 1 ml KH2PO4 i 4 ml NO3.

Jak będziesz w domu to obserwuj czy nic się nie dzieje, jak coś to pisz.

Pozdrawiam
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #126 : Lipiec 21, 2009, 17:28:39 »

Witam.

Zrobilem pomiary malego baniaka po 2 podmianach w ciagu 3 dni:
PO4 - 0,15 ppm
Fe - 0 ppm
NO3 - 20 ppm - wysoko :// nawet po podmianach
KH - 2 ppm

Padly mi jeszcze w nim 2 crystal red :// nie wiem czy cos z woda czy to jeszcze skutki mojego wyjazdu...
Pozdrawiam
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #127 : Lipiec 21, 2009, 19:39:23 »

Wygląda jak by filtr przechodził jeszcze raz cykl azotowy, może był wyłączony pod Twoją nieobecność?
Zmierz paskiem NO2, jak coś pokaze to codziennie podmieniaj jak najwięcej wody, albo
jak masz niegrożną obsadę to spróbuj wpuścić na przetrzymanie nawet w kotniku do dużego baniaka.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2009, 19:44:17 wysłane przez slavoy.tbg » Zapisane
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #128 : Lipiec 22, 2009, 19:01:56 »

zbadalem NO2 testem kropelkowym. Wszystko jest OK <0,01 ppm.....
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #129 : Lipiec 22, 2009, 20:40:16 »

Witam

gdybym był początkującym po przeczytaniu tego wątku na 1000% zrezygnowałbym z akwarium,
suma kasy zainwestowanej w testy nawozy czas stracony na oglądaniu tego syfu glonów przewyższa ze 3 razy wartość roślinek które są w tym akwarium, czy nie lepiej było wywalić wszystko do kosza zrobić porządny restart wyczyścić wszystko i zacząć od nowa nie popełniając błędów i unikając takiego stopnia zapuszczenia??

warto się czasami zastanowić nad celowością działania i efektem tych działań, bo do ideału jeszcze daleka droga i mnóstwo kasy do wydania, która nie gwarantuje że w pewnym momencie glony się nie odrodzą.

Przeżywałem parę plag glonów jeszcze w małym akwa 112l ale nigdy takich cudów jak wy tu opisujecie nie robiłem, zawsze skrócenie świecenia porządny restart nawet bez wyrzucania roślin jedynie porządne czyszczenie pomagało odbudować równowagę tym bardziej że filtr zostawiałem zawsze i dopiero po 2-3 tygodniach czyściłem oddzielnie

jak to powiedział mój kolega akwarysta od 35 lat - jeśli rośnie glon trzeba mu zmienić warunki, (światło, papu, ruch wody, zmiana zawartości azotu poprzez podmiany) i na pewno ustąpi, powiedział też jedną mądrą rzecz nie sztuka mieć akwarium z laboratorium, a sztuka mieć akwarium i bez laboratorium go utrzymać.  papa

kubek1976
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #130 : Lipiec 22, 2009, 21:02:23 »

owszem sztuka, ale widzisz nie każdemu tak się udaje. Ja na przykład niedawno miałem akwa 25 litrów i nie miałem glonów mimo że było przerybione. Teraz mam 63 litry i akwarium mam miesiąc i już się męczę z glonami nitkowatymi. Problem w tym że nie ma idealnego rozwiązania na glony.

slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #131 : Lipiec 23, 2009, 20:42:59 »

Mirmił, z tego co wyczytałem z  opisu Twojego baniaka, to tak:

testów nie używasz, żadnych sond nie masz, sterowników zresztą też, o UV nie wspomnę i nie nawozisz, jest to typowy bezobsługowy baniak tzw low-tech, żadne laboratorium,tak?

jak to powiedział mój kolega akwarysta od 35 lat

Jak każdy miałby takiego kolegę i kogoś kto poprowadzi za rączkę, to to forum nie miałoby racji bytu bo i po co?

- jeśli rośnie glon trzeba mu zmienić warunki, (światło, papu, ruch wody, zmiana zawartości azotu poprzez podmiany)

To się właśnie robi. Może troszkę inaczej jak 35 lat temu, ale to jest dokładnie to samo, bez gwożdzi itp. w baniaku

Jeżeli ktoś robi drugi czy trzeci restart i dalej nie wychodzi to co? Odkurzanie, porządne odmulanie i czwarty, piąty itd? I kupować ślimaczki, otoski, kosiareczki, glonojadki na glony.

Masz farta, Ciebie miał kto poprowadzić za raczkę, nie każdy ma takie szczęście.

Masz duże światło, CO2 i rośliny , musisz nawozić. Tego też trzeba się nauczyć. Naprawdę nie wiem o co Ci chodzi.

Tomek, to nie wiem co jest grane, za rok podpytaj co zrobił, powinien się przyznać.

Mnie to wygląda wybicie bakterii i dojrzewanie jeszcze raz, albo mocne przekarmienie

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2009, 21:07:57 wysłane przez slavoy.tbg » Zapisane
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #132 : Lipiec 24, 2009, 18:05:04 »

Witam
Dzisiaj zrobilem podmiane w duzym baniaku. Podalem dawki:
podmiany : 15 ppm K (30 ml), N wyrównuj do 10 ppm ,P 0,5 ppm (1 ml), mikro 3 ml, soda i Mg bez zmian

Widac braki K. Moze w niedziele zrobic jeszcze jedna podmiane, przed moim wyjazdem?? i wtedy podam parametry.

Jesli chodzi o male. Dzisiaj  podmienilem wode i zbadalem NO3. Wyszlo - okolo 8 ppm. NIe wiem co powoduje takie skoki.
Wczoraj do malego dolalem K, bo rowniez bylo widac braki. Zrobie jeszcze jedna podmiane w niedziele i podam parametry.
W poniedzialek znowu wyjezdzam na 2 tygodnie :/ wiec bede potrzebowac dawkowaniena na 14 dni .
Nie wiem czy filtr nie jest za slaby. Obecnie uzywam Altman HF-0100. Jest to maly filterek Made in China Smiley. Wywalilem z niego wegiel i upchalem ceramike.Moze zmienic go na cos wiekszego. zastanawialem sie nad czyms takim:
http://www.allegro.pl/item691138310_filtr_zewnetrzny_kaskadowy_aquael_versamax_fzn_2.html
Pozdrawiam
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #133 : Lipiec 24, 2009, 20:23:41 »

Na razie do niedzieli nic rób, podwoisz dawki bez wchłaniania przez rośliny, pieron wie co z tego wyjdzie, przekombinuję i w niedzielę odpiszę.

piozdrawiam
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #134 : Lipiec 26, 2009, 19:34:55 »

witam,
 myślales moze nad tym jakie dawki ustalić na kolejne 2 tyg.
pozdrawiam
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10
  Drukuj  

Skocz do: