Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « proszę o informacje na temat otosków
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: proszę o informacje na temat otosków  (Przeczytany 9386 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 25, 2009, 20:15:18 »

margin ale przecież masz 6 sztuk według mnie to minimum i to minimum masz, oczywiście są tacy którzy się ze mną nie zgodzą ale można podyskutować.Pytaj a spróbuję odpowiedzieć,na rybach to bym chciał znać się doskonale, a po czym to stwierdziłaś?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2009, 20:28:28 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
margin
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 25, 2009, 20:48:41 »

masz bardzo duże wiadomości na temat różnych gatunków (np. moje kirysy Acanthodoras), są to wiadomości przekraczające dostępne w internecie i opracowaniach książkowych, które posiadam (bardzo mi to imponuje); akwarystyką interesuję się od bardzo dawna, ale traktowałam to hobby raczej rozrywkowo, prawie zawsze w domu było akwarium (niekiedy bardzo zapuszczone-wstyd się przyznać), ale dopiero teraz moje zainteresowania stały się poważniejsze, a od kiedy jestem na tym forum, to po prostu wstyd mi mojej niewiedzy i popełnianych błędów. Co do pytań ineteresują mnie wszystkie ciekawostki na temat otosków np. jak się rozmnażają, bo nie spotkałam żadnego tematu, czy kiedykolwiek rozmnożyły się w niewoli i na jakie czynniki w wodzie są najbardziej wrażliwe, bo pilnuję parametrów, aby zapewnić im najlepsze warunki. Smiley 

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 25, 2009, 21:19:30 »

temat o rozmnożeniu otosków w akwarium  http://www.aquaswiat.pl/viewtopic.php?t=76

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 25, 2009, 21:38:43 »

Nie skojarzyłem że Tobie pisałem o tym kirysie,co do rozmnażania to otosy mnożą się w akwariach tylko że mało kto umieszcza informacje na ten temat.W rozmnażaniu ryb poza żyworódkami istotne znaczenie mają parametry wody najlepiej żeby była miękka i kwaśna. Często stymulująco działa podmiana wody po dość długim czasie gdy nie była podmieniana symuluje to porę deszczową w której ryby zwykle się rozmarzają w środowisku naturalnym.Poza tym odpowiedni pokarm np. wiele kąsaczowatych chętnie podchodzi do tarła po obfitym podawaniu larw komara.Dodatkowo substrat do składania ikry różne gatunki preferują różne podłoża rośliny,żwir,piach,kamienie,i różnego rodzaju zakamarki i kryjówki, jeszcze inne same robią sobie gniazda więc trzeba trafić w gusta Otoski podobno składają ikrę na szerokolistnych roślinach.. No i jeszcze jedna kwestia ryby muszą być dojrzałe płciowo u różnych gatunków jest to zależne od wieku lub przekroczenia pewnej wielkości u np. Arapaima gigas jest to przekroczenie 150cm wtedy dopiero przystępują do tarła.Ale wracając do otosów tu masz linki do stron niestety nie polskich o rozmnażaniu otosów.
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.otocinclus.com/breeding.html&ei=yGvzSZOzC9u2jAeI74S4DA&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.otocinclus.com/breeding.html%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.planetcatfish.com/shanesworld/shanesworld.php%3Farticle_id%3D256&ei=7G_zSbyPLoSNjAfZnKizDA&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://planetcatfish.com/...%253Farticle_id%253D256%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG

Co do wrażliwości to najbardziej są wrażliwe na związki azotowe NO3 do poziomu 25mg /l , NO2 najlepiej jak najniższe no i twardość i pH nie mogą być zbyt wysokie.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
margin
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 26, 2009, 06:17:23 »

wielkie dzięki, bardzo ciekawe stronki, moje są jeszcze bardzo malutkie i nie wiem jak będą się trzymać, co do parametrów to PH mam 6,8-7,2 (7,2 jest w kranówce, w akwa mniej), NO2-0, NO3 na poziomie 10-15, tylko temperatura troszkę za wysoka dla otoska, bo mam 27-28, ale nie jestem w stanie obniżyć bo tyle jest bez ogrzewania.

jollantta
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 26, 2009, 10:23:11 »

ślicznie dziękuję za informacje. Zakładałam, że jakies 5 sztuk potrzeba, ale widze że lepiej wziąść 7.
Margin mam do ciebie pytanko - czy otoski zjadają glony? bo szczerze powiedziawszy w tym celu mam zamiar ich nabyć. Z początku myślałam o kosiarkach, ale odradzili mi na rzecz otosków.
A jak to jest Margin u ciebie?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2009, 12:54:29 wysłane przez jollantta » Zapisane
margin
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 26, 2009, 12:12:21 »

zjadają w zasadzie tylko glony (jak napisał Drago), u mnie bardzo chętnie jedzą, są bardzo pracowite, cały czas "mlaskają" po szybach i roślinkach, lubią także tabletki dla glonojadów (zielone algi) i spirulinę, dokarmiam ponieważ glonów nie mam zbyt wiele (tylko na górnych listkach), polecam bo bardzo fajnie je obserwować, są takie wesołe i ruchliwe i dobrze czują się w swoiim towarzystwie Cheesy

jollantta
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 26, 2009, 12:53:39 »

to super:))
ślicznie dziękuję za odpowiedź  papa
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 26, 2009, 15:13:00 »

Poza tym odpowiedni pokarm np. wiele kąsaczowatych chętnie podchodzi do tarła po obfitym podawaniu larw komara.

Nawet nie tylko kąsaczkowatych. Ja u siebie zauważyłem, że wszystkie moje ryby (jakie miałem w parach) karmione obficie wodzieniem podchodzą do tarła (jeśli wcześniej nie podchodziły) albo składają więcej ikry Smiley

Nie były to jednak otoski. Jeszcze słowo o kosiarkach - istnieje opinia, że kosiarka zjada zielone, piórkowe glony, a otosek najlepiej konsumuje brązowe (w tym okrzemki).

Drago zaraz ktoś zaloży temat czy można trzymać piraruku w 63 litrach Smiley

I consider myself as a one fish wolf pack
margin
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 26, 2009, 15:19:41 »

Drago zaraz ktoś zaloży temat czy można trzymać piraruku w 63 litrach Smiley
[/quote]

jeśli to było do mnie, to czytaj dokładnie będą miały większy zbiornik, na razie mają po 1,5 do 2 cm Wink

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 26, 2009, 15:35:41 »

A Ty masz nick "ktoś"?

To nie było do Ciebie i nie spamuj już więcej.

Co do otosków to raczej 63l im wystarczy Smiley

I consider myself as a one fish wolf pack
margin
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 26, 2009, 15:42:56 »

bloniu, to jest wątek założony przeze mnie, a ty nic nie wnosisz do niego tylko nabijasz posty, a mnie oskarżasz o spamowanie, jeśli masz ochotę na pogawędki z Drago, to na PW-pozdrawiam i żegnam Wściekły

Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 27, 2009, 19:22:34 »

Z mojej praktyki z otoskami to dodam coś od siebie. Otoski jak już wspomniano są wrażliwe na związki azotu. Dowiedziałem się też że 95% ryb w naszym kraju z tego rodzaju to rybki z odłowu więc trudno się dziwić że tak mało ich przeżywa. Ciekawostką jest też że im młodszy otosek tym bardziej wrażliwy na wszelkie nagłe zmiany parametrów wody. Ja swoje trzymam w średnio twardej wodzie przy pH ok 6,8. Jeśli chodzi o pokarm to stosuje dokarmianie w postaci odpowiednio spreparowanej sałaty. Liść sałaty trzeba sparzyć wrzątkim a później do mikrofali na 500W w czasie ok 2 min. Taka sałata robi się bardzo delikatna i otoską smakuje wyśmienicie. Przygotowany listek na niteczkę, obciążnik z narketki i tak z 10 cm od dna. Zaletą tego sposobu jest to że liście sałaty nie brudzą wody. U mnie listek znika w ciągu dnia. Salatą interesują się też kiryski panda i krewetki. Kiedyś wsio co miałem skupiło się na tym liści i wyglądał jak choinka:) także gorąco polecam.
Można też stosować podobnie przygotowaną cukinie i banana (bez przygotowania) ale one powodują zmętnienie wody.

margin
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 27, 2009, 20:20:39 »

Cardangel, dziękuję za porady w sprawie żywienia otosków, wypróbuję sałatę, tylko muszę poczekać aż mi na działce wyrośnie, bo kupować się boję (nawozy) Smiley

Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 29, 2009, 16:52:21 »

Nie przesadzajmy już z tymi nawozami. Aż tak wiele w jednym liściu sałaty ich nie ma. Jak kupisz u zaufanego sprzedawcy to nic się nie stanie. Jak byś stsosowała sałatę na kilogramy w 50 l akwa to coś by się zmieniło ale tak mała dawka nawozów nie zaszkodzi. Co innego środki ochrony roslin ale to i tak jak już to bardzo niewielkie stężenia. Ważne aby podać listki w miarę ze środka główki. Na próbę możesz poprosić sprzedawcę o jeden listek i zobaczysz czy rybcie wsiamają.
U mnie taki listek schodzi w ciągu 12 - 15 max 24h. Z tym że oprocz otosków wcinają go też brzanki, kiryski i krewetki:)

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: