Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Dobraf [240l] Kryptonim "ŻAGIEL" - SA
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 28
  Drukuj  
Autor Wątek: Dobraf [240l] Kryptonim "ŻAGIEL" - SA  (Przeczytany 121975 razy)
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #45 : Sierpień 28, 2009, 21:18:37 »

a mam pytanie jak się nazywa ta żabienica? - chyba ta o której piszesz co rośnie po prawej. Co do podłoża to musisz poszukać w necie ale mi nic o uszy się nie obiło negatywnego.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
margin
Bywalec

« Odpowiedz #46 : Sierpień 28, 2009, 21:25:02 »

Prawdopodobnie Echinodorus tenellus (żabienica delikatna) - tak mówił kolega, ale zdjęcia w necie są trochę inne. Rośnie do 10-15 cm, widziałam u niego i ładnie się rozkrzewia.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #47 : Sierpień 29, 2009, 21:08:26 »

oj chyba kolega się mylił bo nijak to się ma do fotek w necie, a pytałem z czystej ciekawości bo mnie wpadła w oko, może daj ją do identyfikacji na forum?

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #48 : Wrzesień 28, 2009, 19:39:03 »

Witam ponownie,

w wyniku moich "ciągot" ku akwariom z małą liczbą roślin i baniakom biotopowym przearanżowałem cały baniak (zdjęcie w 1-szym poście), decyzję o restarcie przyspieszył powrót glonów. Nie jest to póki co baniak biotopowy ale za jakiś czas... może. A więc tak: na dno przyszedł piach, wyleciało dużo roślin, świeci tylko jedna rura, kreweta oddana, doszły otoski, których będzie więcej albo zostaną oddane, ozdoby pozostały a roślin nie dokupowałem czyli obyło się bez inwestycji, poprzedni filtr hailea jako mechaniczny, 40 litrów wody odstanej + reszta starej, filtr oczywiście dojrzały, 6h roboty (oczywiście bez płukania piachu) i tak oto się baniak prezentuje. Kompozycja pewnie zostanie lekko zmieniona ale muszę się "opatrzeć" i zdecydować co poprawić.

Zapraszam do komentowania.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #49 : Wrzesień 28, 2009, 19:43:49 »

Świetnie:) Co prawda naturalne środowisko Neonów jest nieco bardziej "zasyfione" (nie ma takiego kryształu) ale może z czasem u Ciebie troszkę się zmieni. Cóż mi więcej rzec - zbiornik miły dla oka, kompozycja z centralnym korzeniem jest bardzo efektowna...
Smiley

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #50 : Wrzesień 28, 2009, 19:47:35 »

szczerze mówiąc to myśle o monogatunkowym biotopie dla sajek, nenek bym się pozbył ale mój 1,5 roczny synek bardzo lubi je liczyć... Wink także póki co zostaje tak jak jest.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
margin
Bywalec

« Odpowiedz #51 : Wrzesień 28, 2009, 20:03:18 »

oj chyba kolega się mylił bo nijak to się ma do fotek w necie, a pytałem z czystej ciekawości bo mnie wpadła w oko, może daj ją do identyfikacji na forum?
Mylił się, sama zidentyfikowałam, ale jakoś minęło i zapomniałam odpisać, poprawiłam opis w prezentacji. To jest Echinodorus tropica.
Nowy aranż bardzo ładny i porządny. Ja jednak wolałam ten gąszcz, ale każdy ma swój gust.

Natanael
Nowy
*

« Odpowiedz #52 : Październik 04, 2009, 19:29:44 »

Akwa po restarcie prezentuje się wyśmienicie. Według mnie BARDZO pozytywna zmiana. Brawo!
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #53 : Październik 05, 2009, 21:06:54 »

Kolejna aktualizacja po restarcie, wsadziłem starszą słabszą świetlówkę aqua-glo, na fotach jest ciemniej "na żywo" jest w sam raz - może zostanie może zmienie, doszły otoski ale ich liczbę jeszcze zwiększę, doszło pistii aha i wrzuciłem długo przygotowywane gałęzie prawdopodobnie wierzby mandżurskiej, dosłownie przed chwilą zauważyłem problem samiec sajica coś ciężko dyszy, ma białe odchody, jest "spowolniony" no i póki co go obserwuje - jeśli ktoś ma jakieś rady to będę wdzięczny.

09.10.09r.
samiec sajica niestety padł, prawdopodobnie przyczyną był pasożyt, nie przeprowadziłem kwarantanny otosom i to mogło doprowadzić do tego stanu rzeczy.

zajdą zmiany w obsadzie, jak sytuacja się unormuje uaktualnie wątek.
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2009, 20:59:33 wysłane przez dobraf » Zapisane

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
margin
Bywalec

« Odpowiedz #54 : Październik 24, 2009, 19:52:51 »

Witam, szkoda samca, a co zrobiłeś z samiczką ? Widzę, że już nie masz sajic w podpisie. Czyżby zupełna zmiana obsady ? Pozdrowienia  papa

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #55 : Październik 25, 2009, 10:21:02 »

oddałem do znajomej do sklepu, zupełna zmiana nie, może lekka (już coś mam na kwarantannie), na pewno zostanę przy pielęgnicowatych bo bez nich jakoś sobie swojej bańki nie wyobrażam. A propos samicy sajica z tej samotności zaczęła polować na nenki i dwa dni z rzędu rano znalazłem po jednym rozszarpanym nenku.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
margin
Bywalec

« Odpowiedz #56 : Październik 25, 2009, 10:43:23 »

Biedactwo, nie miała zajęcia i tak pewnie ciężko by jej było zaakceptować nowego partnera. Trzymam kciuki za rybcie na kwarantannie. Czekam na aktualizację  papa

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #57 : Listopad 23, 2009, 21:31:26 »

witam ponownie,
a więc, moje nowe pielęgnice to akary błękitne, szczerze mówiąc to mam dylemat czy aby zbiornik nie będzie za mały dla nich ale czytając sprzeczne info w necie postanowiłem zaufać, tak jak już to robiłem nie raz Sieniawskiemu i zdecydowałem się na nie. Jednakże ciągle biorę pod uwagę możliwość szukania im większego domu, btw jeśli ktoś je hodował i ma jakieś uwagi to chętnie "wysłucham". Na 90% jest to para, na 100% będzie jak zobaczę ikrę, jak widać nenki poszły do znajomej w sklepie, zostały pracowite otosy, które wyręczają mnie w czyszczeniu szyb, oczywiście dojdzie jeszcze kilka sztuk. Na focie widać zieloną rurkę "trzymającą" pistie, która już wyleciała na rzecz niewidocznej żyłki wędk. doszszedł kamień, parę korzeni.
póki co tyle, zapraszam do komentowania (foty w 1-szym poście).
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2009, 20:45:37 wysłane przez dobraf » Zapisane

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
margin
Bywalec

« Odpowiedz #58 : Listopad 24, 2009, 07:39:26 »

Piękne akary, sama miałam na nie ochotę, ale wybrałam tetry. Powinno wystarczyć takie akwarium, wszędzie gdzie czytałam jest napisane, że zbiornik powinien mieć 80 cm długości. Powodzenia w hodowli, czekam na nastepne zdjęcia. papa

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #59 : Listopad 24, 2009, 20:59:08 »

Piękne akary
no zobaczyłem je w sklepie i też mnie się spodobały, wróciłem do domu poczytałem w necie, wziąłem do ręki książkę Sieniawskiego i postanowiłem spróbować, btw ostatnio w innym zoologu wpadły mi w oko mureny... Wściekły

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 28
  Drukuj  

Skocz do: