Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « andrej 45l ogólne >Moje pierwsze akwarium
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: andrej 45l ogólne >Moje pierwsze akwarium  (Przeczytany 10715 razy)
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Kwiecień 22, 2009, 07:14:29 »

jak masz możliwość to kup ślimaki ampularia np. 2 szt. - świetne na glony, a przy tym bardzo zabawne  Grin

250l towarzyskie
60l krewetki RC
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #31 : Kwiecień 22, 2009, 13:44:45 »

OK dzięki Good !

Oddałem w zoologicznym 3 żałobniczki i 2 tetry czerwone za 2 kirysy spizowe  Good !
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2009, 15:37:05 wysłane przez andrej » Zapisane
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 22, 2009, 19:23:57 »

no to fajnie, że udało Ci się
jak ja chciałam się zamienić w sklepie (w tym samym co kupowałam rybki!) to niestety odmówili

250l towarzyskie
60l krewetki RC
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 22, 2009, 19:44:04 »

To może Mi coś jeszcze Doradzicie  Wink
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 22, 2009, 20:34:54 »

może przesadź roślinkę z piasku w żwirek, w piasku są strefy beztlenowe co dla korzeni nie jest dobre i mogą korzenie gnić -> roślinka zgnije
po wszystkich  zmianach wstaw proszę nowe zdjęcie to zobaczy się co ewentualnie jeszcze zmienić (albo pochwalić i nic nie zmieniać Wink

250l towarzyskie
60l krewetki RC
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 22, 2009, 21:48:21 »

może przesadź roślinkę z piasku w żwirek, w piasku są strefy beztlenowe co dla korzeni nie jest dobre i mogą korzenie gnić -> roślinka zgnije
po wszystkich  zmianach wstaw proszę nowe zdjęcie to zobaczy się co ewentualnie jeszcze zmienić (albo pochwalić i nic nie zmieniać Wink

żeby w piachu powstała strefa beztlenowa jego warstwa musiałaby mieć pewno ponad 10 cm. a po drugie roślina w warunkach beztlenowych w podłożu radzi sobie bardzo dobrze poprzez dostarczanie tlenu do korzeni. jednym słowem w sąsiedztwie korzeni strefy beztlenowej nie uświadczysz. 

magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Kwiecień 23, 2009, 07:07:26 »

ok, gdzieś na tym forum przeczytałam o tym, ale nie wiedziałam że warstwa piasku to około 10cm na strefy beztlenowe - dzięki za informację
zakładając, że w akwarium z przodu jest 4cm warstwa, a z tyłu 8-9cm warstwa np.piasku (mam na myśli, że całe podłoże jest z piasku kwarcowego) niezbyt wymagające roślinki np. kryptokoryny, kabomby i moczarki będą rosły? (plus inne potrzebne warunki do wzrostu roślin jak oświetlenie, nawożenie) a korzenie nie będą gnić?

250l towarzyskie
60l krewetki RC
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Kwiecień 23, 2009, 12:12:46 »

Podmianki są tak 50%, wiec bedą co 3tyg.

Lepiej częściej a mniej wody pomieniać.

jak masz możliwość to kup ślimaki ampularia np. 2 szt. - świetne na glony, a przy tym bardzo zabawne  Grin

Za duże do tego litrażu. Lepsze byłyby neritiny lub/i clithony.

niezbyt wymagające roślinki np. kryptokoryny, kabomby i moczarki będą rosły? (plus inne potrzebne warunki do wzrostu roślin jak oświetlenie, nawożenie) a korzenie nie będą gnić?

Powinny. Nie zapomnij także o nawożeniu pod korzenie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 12:16:09 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #38 : Kwiecień 23, 2009, 13:24:15 »

Dzięki bardzo na pewno użyje tych wskazówek Good !
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #39 : Kwiecień 23, 2009, 18:27:03 »

Neony to bardzo ruchliwe ryby i potrzebują sporego akwarium.
Ruchliwe?Gdzie Ty to wyczytałeś?To bardzo spokojne,powolne ryby. Szybkie to one są, jak chce się je złapac. Szybkie są danio, ale zdecydowanie nie neon. Nie przesadzajcie z tymi neonami. 45l spokojnie im starczy.

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)

« Odpowiedz #40 : Kwiecień 23, 2009, 18:44:34 »

Ruchliwe?Gdzie Ty to wyczytałeś?To bardzo spokojne,powolne ryby. Szybkie to one są, jak chce się je złapac. Szybkie są danio, ale zdecydowanie nie neon. Nie przesadzajcie z tymi neonami. 45l spokojnie im starczy.
Dobra poddaję się.
W książce mi pisało, że są bardzo ruchliwe. Teraz patrzę do Wikipedii i pisze, że są mało ruchliwe.
Już sam nie wiem co myśleć. Undecided
Zara tą książkę wywalę, bo to nie jedyna bzdura, która została z niej wyczytana (wawalę ją jak ją znajdę, bo mi się zapodziała  Roll Eyes).

Moje akwaria:
50l
Obsada:
1 Samiec Bojownika
1 Anentome Helena
3 Samice Bojownika
3 Krewetki Amano
12 Neonków Innesa
2 Ramirezy
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #41 : Kwiecień 23, 2009, 20:33:14 »

Hehe  Smiley No wikipedia to nie jest godne polecenia źródło wiedzy. Też czasami znajduję tam błędy. Pozdrawiam

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Kwiecień 23, 2009, 20:42:04 »

Dobra poddaję się.
W książce mi pisało, że są bardzo ruchliwe. Teraz patrzę do Wikipedii i pisze, że są mało ruchliwe.
Już sam nie wiem co myśleć.
Zara tą książkę wywalę, bo to nie jedyna bzdura, która została z niej wyczytana (wawalę ją jak ją znajdę, bo mi się zapodziała  ).

nie masz się co poddawać bo masz absolutną racje!!!!
może przeoczyłeś jak czytałeś tą wikipedie ale tam pisze czarno na białym że neony od 60l!!
pewnie że neony to ruchliwe ryby u mnie na okrągło pływają po cały akwarium  i ciągle robią szybkie zwroty w prawo i w lewo
Tymothy nie bądź taki łatwowierny i wszystkie wiadomości dokładnie sprawdzaj  papa
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 20:44:55 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« Odpowiedz #43 : Kwiecień 24, 2009, 16:01:39 »

dla łatwiejszego podglądu ;-D
A mi się bardzo podoba. Tylko tak trochę za żółto na tym zdjęciu... I kotnik wszystko psuje. Masz tam takie ciężkie ryby do rozmnożenia jak skalary, ramirezy, gurami? Czy po prostu żyworódki? Troche szkoda miejsca, a żyworódki i tak ci się kiedyś rozmnożą ( np. mi, aż za bardzo ) Moja ocena: 4/6

andrej
Bywalec

« Odpowiedz #44 : Kwiecień 24, 2009, 16:24:50 »

mam tam mieczyki Grin
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: