magda78
czas na zmiany
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #30 : Kwiecień 22, 2009, 07:14:29 » |
|
jak masz możliwość to kup ślimaki ampularia np. 2 szt. - świetne na glony, a przy tym bardzo zabawne 
|
|
|
|
|
|
250l towarzyskie 60l krewetki RC
|
|
|
|
andrej
|
 |
« Odpowiedz #31 : Kwiecień 22, 2009, 13:44:45 » |
|
OK dzięki 
Oddałem w zoologicznym 3 żałobniczki i 2 tetry czerwone za 2 kirysy spizowe 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2009, 15:37:05 wysłane przez andrej »
|
|
|
|
|
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 22, 2009, 19:23:57 » |
|
no to fajnie, że udało Ci się jak ja chciałam się zamienić w sklepie (w tym samym co kupowałam rybki!) to niestety odmówili
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
 |
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 22, 2009, 19:44:04 » |
|
To może Mi coś jeszcze Doradzicie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #34 : Kwiecień 22, 2009, 20:34:54 » |
|
może przesadź roślinkę z piasku w żwirek, w piasku są strefy beztlenowe co dla korzeni nie jest dobre i mogą korzenie gnić -> roślinka zgnije po wszystkich zmianach wstaw proszę nowe zdjęcie to zobaczy się co ewentualnie jeszcze zmienić (albo pochwalić i nic nie zmieniać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #35 : Kwiecień 22, 2009, 21:48:21 » |
|
może przesadź roślinkę z piasku w żwirek, w piasku są strefy beztlenowe co dla korzeni nie jest dobre i mogą korzenie gnić -> roślinka zgnije po wszystkich zmianach wstaw proszę nowe zdjęcie to zobaczy się co ewentualnie jeszcze zmienić (albo pochwalić i nic nie zmieniać  żeby w piachu powstała strefa beztlenowa jego warstwa musiałaby mieć pewno ponad 10 cm. a po drugie roślina w warunkach beztlenowych w podłożu radzi sobie bardzo dobrze poprzez dostarczanie tlenu do korzeni. jednym słowem w sąsiedztwie korzeni strefy beztlenowej nie uświadczysz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #36 : Kwiecień 23, 2009, 07:07:26 » |
|
ok, gdzieś na tym forum przeczytałam o tym, ale nie wiedziałam że warstwa piasku to około 10cm na strefy beztlenowe - dzięki za informację zakładając, że w akwarium z przodu jest 4cm warstwa, a z tyłu 8-9cm warstwa np.piasku (mam na myśli, że całe podłoże jest z piasku kwarcowego) niezbyt wymagające roślinki np. kryptokoryny, kabomby i moczarki będą rosły? (plus inne potrzebne warunki do wzrostu roślin jak oświetlenie, nawożenie) a korzenie nie będą gnić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #37 : Kwiecień 23, 2009, 12:12:46 » |
|
Podmianki są tak 50%, wiec bedą co 3tyg.
Lepiej częściej a mniej wody pomieniać. jak masz możliwość to kup ślimaki ampularia np. 2 szt. - świetne na glony, a przy tym bardzo zabawne  Za duże do tego litrażu. Lepsze byłyby neritiny lub/i clithony. niezbyt wymagające roślinki np. kryptokoryny, kabomby i moczarki będą rosły? (plus inne potrzebne warunki do wzrostu roślin jak oświetlenie, nawożenie) a korzenie nie będą gnić?
Powinny. Nie zapomnij także o nawożeniu pod korzenie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 12:16:09 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
andrej
|
 |
« Odpowiedz #38 : Kwiecień 23, 2009, 13:24:15 » |
|
Dzięki bardzo na pewno użyje tych wskazówek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ula
Zainteresowany

Moja pSinka:)
|
 |
« Odpowiedz #39 : Kwiecień 23, 2009, 18:27:03 » |
|
Neony to bardzo ruchliwe ryby i potrzebują sporego akwarium.
Ruchliwe?Gdzie Ty to wyczytałeś?To bardzo spokojne,powolne ryby. Szybkie to one są, jak chce się je złapac. Szybkie są danio, ale zdecydowanie nie neon. Nie przesadzajcie z tymi neonami. 45l spokojnie im starczy.
|
|
|
|
|
|
45 l 7 neonów innesa 3 danio 1 neritina communis
|
|
|
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)
|
 |
« Odpowiedz #40 : Kwiecień 23, 2009, 18:44:34 » |
|
Ruchliwe?Gdzie Ty to wyczytałeś?To bardzo spokojne,powolne ryby. Szybkie to one są, jak chce się je złapac. Szybkie są danio, ale zdecydowanie nie neon. Nie przesadzajcie z tymi neonami. 45l spokojnie im starczy.
Dobra poddaję się. W książce mi pisało, że są bardzo ruchliwe. Teraz patrzę do Wikipedii i pisze, że są mało ruchliwe. Już sam nie wiem co myśleć.  Zara tą książkę wywalę, bo to nie jedyna bzdura, która została z niej wyczytana (wawalę ją jak ją znajdę, bo mi się zapodziała  ).
|
|
|
|
|
|
Moje akwaria: 50l Obsada: 1 Samiec Bojownika 1 Anentome Helena 3 Samice Bojownika 3 Krewetki Amano 12 Neonków Innesa 2 Ramirezy
|
|
|
Ula
Zainteresowany

Moja pSinka:)
|
 |
« Odpowiedz #41 : Kwiecień 23, 2009, 20:33:14 » |
|
Hehe  No wikipedia to nie jest godne polecenia źródło wiedzy. Też czasami znajduję tam błędy. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
45 l 7 neonów innesa 3 danio 1 neritina communis
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #42 : Kwiecień 23, 2009, 20:42:04 » |
|
Dobra poddaję się. W książce mi pisało, że są bardzo ruchliwe. Teraz patrzę do Wikipedii i pisze, że są mało ruchliwe. Już sam nie wiem co myśleć. Zara tą książkę wywalę, bo to nie jedyna bzdura, która została z niej wyczytana (wawalę ją jak ją znajdę, bo mi się zapodziała ). nie masz się co poddawać bo masz absolutną racje!!!! może przeoczyłeś jak czytałeś tą wikipedie ale tam pisze czarno na białym że neony od 60l!! pewnie że neony to ruchliwe ryby u mnie na okrągło pływają po cały akwarium i ciągle robią szybkie zwroty w prawo i w lewo Tymothy nie bądź taki łatwowierny i wszystkie wiadomości dokładnie sprawdzaj 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 20:44:55 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!
|
 |
« Odpowiedz #43 : Kwiecień 24, 2009, 16:01:39 » |
|
 dla łatwiejszego podglądu ;-D A mi się bardzo podoba. Tylko tak trochę za żółto na tym zdjęciu... I kotnik wszystko psuje. Masz tam takie ciężkie ryby do rozmnożenia jak skalary, ramirezy, gurami? Czy po prostu żyworódki? Troche szkoda miejsca, a żyworódki i tak ci się kiedyś rozmnożą ( np. mi, aż za bardzo ) Moja ocena: 4/6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|