Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Skalary  (Przeczytany 12208 razy)
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #30 : Kwiecień 23, 2009, 21:30:50 »

Niedobrze. Temp stopniowo podkręć do nawet 30. Chroń przed światłem. Po dwóch dobach ikra dostanie ogonków. Nie karm rybek dopóki nie zaczną samodzielnie pływać. Wtedy daj nicienie ale po kilku dnach miej już larwy artemii (naupliusy)

I consider myself as a one fish wolf pack
vcres
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Kwiecień 23, 2009, 21:33:28 »

30 to nie zaduzo?? 25 nie wystarczy?? jak dla mnie to sie chyba ugotuja ;p
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 23, 2009, 21:36:05 »

z głupotą nie wygram  Lips Sealed

chyba z własną - jeśli w każdym tygodniu są na ciebie skargi za obrażanie i niekulturalne wypowiedzi, byłeś już X razy ostrzegany na forum i na PW i niczego nie potrafisz się z tego nauczyć.
To, że ktoś jest uparty albo ma inne zdanie, to nie powód, aby go obrażać! A ty w koło macieju prawie każdy wątek psujesz obelgami.... nie daj boże ktoś przestaje przy swoim... Roll Eyes

...a co do skalarów, to akwa min. 50cm wysokości - tak się powszechnie uważa!

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 23, 2009, 21:57:29 »

Ale na anglojęzycznych stronach mówią, że juz 40cm jest akceptowalne (jako absolutne minimum) Smiley
Jak mówię, wiem, że brakuje paru litrów, ale cóż począć? Mój guru dał ciche przyzwolenie, więc jestem spokojny Wink

A tak na poważnie to jakbym mógł to bym miał przynajmniej 3 akwaria 450 l oraz dwa 1200l i do tego jakieś 120 litrowe kotniki Smiley
Paletki drapieżniki, arowana, gurami olbrzymi.

Niestety rzeczywistość urealnia marzenia, podpowiadając jednocześnie, że chociaż jedno 450 (plus kotniki) będzie najdalej na początku przyszłego roku.

Ja się nie kłócę, ale nie toleruję chamstwa, do tego niepopartego doświadczeniami.
dzięki za reakcję Smiley

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 23, 2009, 22:13:53 »

Prawdę mówiąc też nie wyobrażam sobie trzymania skalarów w 70L, no może jako tarlisko to jeszcze ujdzie, ale na stałe nie ma takiej opcji. Mam grupę skalarów już od jakiegoś czasu i wiem że to temperamentne ryby - to w końcu pielęgnice. Poza tym są duże. Moje samice mają ok 13cm wysokości, a samce dobre 25cm.

PS: Powołujecie się na K.Milnera, ale przecież jego zbiorniki do maleńkich nie należą.

dwight 18
- kulturalna rozmowa nie jest twoją mocną stroną
vcres - bez dwóch zdań twoje akwarium jest za małe na trzymanie skalarów. twoje ryby są skarłowaciałe.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 23, 2009, 22:19:22 »

Tylko ja się powołuję, chyba, że mówisz o mnie per towarzyszu.
K. Milner ma większe, ale zaczynał i rozmnażał w mniejszych. Sam miał pierwsze tarliskowe 70l (tak naprawdę jedyne ale trzymał w nim tylką jedną parę).
Ja trzymam też jedną parę i chociaż skalary to temperamentne ryby (czasem nawet bardzo) to w "małżeństwie" bardzo zgodne i dalej twierdzę, że 70l (40cm wysokości) jest akceptowalnym absolutnym minimum.

PS. Obecnie K.Milner na chwilę dał sobie spokój z akwarystyką Smiley
PS2. Lukas - duże samce. Samiec K. Mlinera ma ok 16cm. Mój jest podobnej wielkośći.

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Kwiecień 23, 2009, 22:40:33 »

Lukas - duże samce. Samiec K. Mlinera ma ok 16cm. Mój jest podobnej wielkośći.
bo to weloniaste. także zgadzam się, że standardy mogą być mniejsze (niższe).

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #37 : Kwiecień 24, 2009, 05:44:57 »

No i się wyjaśniło Smiley
Tak czy inaczej zawsze jest potrzebne większe akwarium Smiley albo drugie, trzecie, etc.
Ciekawe czy też tak mają posiadacze akwariumów większych niż 500l Smiley

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Kwiecień 24, 2009, 09:17:19 »

z głupotą nie wygram  Lips Sealed

chyba z własną - jeśli w każdym tygodniu są na ciebie skargi za obrażanie i niekulturalne wypowiedzi, byłeś już X razy ostrzegany na forum i na PW i niczego nie potrafisz się z tego nauczyć.
To, że ktoś jest uparty albo ma inne zdanie, to nie powód, aby go obrażać! A ty w koło macieju prawie każdy wątek psujesz obelgami.... nie daj boże ktoś przestaje przy swoim... Roll Eyes

...a co do skalarów, to akwa min. 50cm wysokości - tak się powszechnie uważa!

kogo ja obraziłem?

50 cm od powierzchni do tafli wody czyli 50cm i dodać piasek wychodzi ok 55 cm 70 litrowy baniak z taką wysokością wyglądał by jak
butelka  Roll Eyes

40 cm to absolutne minimum? nie sądze aby skalar przy takiej wysokości urusł do normalnych rozmiarów.

Ale na anglojęzycznych stronach mówią, że juz 40cm jest akceptowalne (jako absolutne minimum)
Jak mówię, wiem, że brakuje paru litrów, ale cóż począć? Mój guru dał ciche przyzwolenie, więc jestem spokojny

pozwolenie na co? przecież można się kierować samą logiką , tak duża ryba jak skalar na pewno nie będzie miała komfortowych warunków w małym 70 litrowym zbiorniku!! chyba że chcesz mieć skarłowaciałe niedorobki zamiast pięknych,dużych, zdrowych skalarów.

Samiec K. Mlinera ma ok 16cm. Mój jest podobnej wielkośći.

nawet na takiego skalara 70l to za mało.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2009, 09:19:09 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #39 : Kwiecień 24, 2009, 11:45:43 »

Wydaje mi się, że piszesz tylko po to, aby bić pianę a nie dyskutować o akwarystycznej pasji.

Poza tym wydaje mi się również, że ta Twoja heroiczna walka o wymiary akwarium i wielkość ryb jest zwykłym powtarzaniem tego, co się na tym forum często pisze o wymiarach akwarium, przerybieniu, albo za małym akwarium dla większych rybek.

Tylko, że musisz wziąć pod uwagę, że tak naprawdę na forach tego typu średnia wieku jest bardzo niska, a pośród młodych akwarystów roi się od błędów typu bojek w kuli czy sto rybek w 25 litrach. W takich okolicznościach i przy takim audytorium forumowiczów, należy - w trosce o dobro zwierząt - propagować odpowiednie nawyki wśród młodych, często nieświadomych akwarystów.

W świetle tego co napisałem nie uważam swojej hodowli za nieprzemyślaną, bestialską w stosunku do zwierząt, aczkolwiek minimalityczną aż do bólu - co już podkreślałem.

PS. Moje skalary są dorosłe więc już dużo nie urosną.
PS2. Dbaj o gramatykę - urÓsł.

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #40 : Kwiecień 24, 2009, 13:09:25 »

W moim ślimakarium 64 l wpuściłem 3 okonki po 8-8,5 cm do łapania stułbii i stwierdzam, że mają za mało miejsca, więc większe od nich skalary też za lekko nie mają. Przy 150 litrach już by miały dość miejsca, bo teraz to nawet wyskakują nad wodę w poszukiwaniu ślimaków.
W porównaniu z okoniem skalary są flegmatyczne, więc może im tak źle nie jest. Tarła gratuluję!
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #41 : Kwiecień 26, 2009, 22:31:40 »

Wydawało mi się, że odpowiedziałem na tego posta Smiley

Otóż tarła nie ma co gratulować, bo jeszcze nie było, ale mam nadzieję, że jesteśmy blisko.
Nie wiem czy da się prównać okonia do skalara (choć oba z rzędu okonioksztaltnych:))
Inny charaker ryby. Zastanawiam się nad zrobieniem wyższego akwarium pod tą samą pokrywę - 58x30x50 (było by 87 litrów)

vcres
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #42 : Kwiecień 27, 2009, 22:25:52 »

Chyba o to moje tarło chodzilo Wink ;p Rybcie sie wykluly czekam az zaczna plywac ;p
tak propos okoni.. kuzyn trzymal w no moze w 100 taka lawice okoni i szczupaka Wink zle mu tam nei bylo :p
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Kwiecień 27, 2009, 22:39:49 »

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #44 : Kwiecień 28, 2009, 05:44:34 »

lukas a ta ikra nie spleśniała?

Strony: 1 2 [3] 4 5