bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #45 : Kwiecień 28, 2009, 20:21:33 » |
|
Zdecydowałem się napisać tutaj, ponieważ tutaj wywiązała się dyskusja o moim 70l akwarium dla pary skalarów. Otóż tak sobie pomierzyłem i wyszło mi, że na upartego (ale tak bardzo) mogę mieć wyższe akwarium 0 7cm!! Byłby wtedy wymiar 58x30x47 całe 82 litry. I zastanawiam się czy to w ogóle ma sens. Niby niecałe 12 litrów więcej, ale wyższe akwarium sprzyja skalarom, a 47 to już prawie 50cm  czyli "książkowe"  Co myślicie?
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #47 : Kwiecień 28, 2009, 23:23:19 » |
|
lukas a ta ikra nie spleśniała?
fota z fleszem, więc może sprawiać takie wrażenie. chociaż ja ikry nie odkładam. moje skalarki trą się w zasadzie co tydzień.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vcres
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 29, 2009, 07:38:26 » |
|
ikra fajna.. tylko czemu ten skalar ma jakby rozcieta pletwe piersiowa ?? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 29, 2009, 07:59:42 » |
|
fota z fleszem, więc może sprawiać takie wrażenie. chociaż ja ikry nie odkładam. moje skalarki trą się w zasadzie co tydzień.
Jak co tydzień to pewnie zjadają ikrę  Ja poważnie pytałem - zmiana wysokości akwa z 40 na 47 i tym samym zwiększenie litrażu o 12 litrów ma sens?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2009, 08:01:53 wysłane przez bloniu »
|
|
|
|
|
Wojtek 92
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #50 : Maj 05, 2009, 10:56:14 » |
|
A jak rozpoznać że skalar jest już gotów do dorosłego życia pytam w takim sensie jak z tym że u zbrojników wyrasta poroże, a co się dzieje ze skalarami??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #51 : Maj 05, 2009, 14:42:37 » |
|
Z mojego doświadczenia powiem tak - naprawdę nie ma takich objawów. Tak samo jak trudno rozpoznać płeć tak samo określić wiek PŁCIOWY. Miałem parę w której samiec był bardzo młody i nie powiedziałbym że jest dojrzały płciowo, ale  stworzył parę z bardzo okałą samicą. Jak jest 8-10 sztuk skalarów, które są podrostkami można zaobserwować walki między samcami o terytorium. Można też obserwować dobieranie się par. To najlepszy sposób na stwierdzenie dojrzałości płciowej. Opisz szerzej swój problem z identyfikacją - ile masz skalarów, co chcesz osiągnąć itp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wojtek 92
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #52 : Maj 05, 2009, 20:13:36 » |
|
Mam 5 skalarów i chciałbym by dobrały się w pary a one pływają i nic nie robią poza tym że ładnie wyglądają. Zauważyłem że zaczęły im wyrastać miecze na płetwie ogonowej więc chcę się dowiedzieć czy czekać na ikrę czy nie, a poza tym nie wiem czy mam samce czy samice>?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #53 : Maj 05, 2009, 20:40:38 » |
|
W jakim wieku są skalary i jakiej wielkości? Czy zauważyłeś jakieś zachowania wskazujące na terytorializm? Czy któreś walczą ze sobą - gonią się, albo łapią za pyski i przepychają? W jakim akwarum pływa te 5 skalarów i jakie inne ryby pływają razem z nimi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wojtek 92
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #54 : Maj 05, 2009, 21:17:18 » |
|
te skalary mam od bożego narodzenia kupiłem je sobie jakoś w tym okresie są w 200 litrów wiem że to mało ale mam zamiar oddać niektóre jak się w pary dobiorą. W akwa są też żałobniczki, zbrojnik niebieski oraz kiryski spiżowe. Gdy daje rybom żywy pokarm takie czerwone małe robaki to nieraz jeden z nich odgania inne wszystkie od tego "sitka".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #55 : Maj 05, 2009, 21:27:02 » |
|
Jakiej są wielkości?
Jak nie walczą o terytorium to albo same samice (mało prawdopodobne) albo są jeszcze za młode. Karm żywym, niech rosną dobrze.
Ile masz tych żałobniczek? Wstaw fotkę całego akwarium na szybko. Zorientuje się jakiej są mniej więcej wielkości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #56 : Maj 05, 2009, 22:44:29 » |
|
Z moich obserwacji wynika że walczą zarówno samce jak i samice, także to nie może być podstawą do określenia płci. A co do par, to te ryby nie tworzą stałych "związków". Ja posiadam 6 sztuk, wśród których trą się wszystkie ze wszystkimi - w zależności od tego, które są akurat do tego gotowe w danym momencie. Wydaje mi się że u dorosłych sztuk płeć najłatwiej rozpoznać po budowie głowy, która u samców jest bardziej masywna, natomiast u samic lekko szpiczasta. U samic bezpośrednio przed tarłem widać też wyraźną brodawkę płciową w okolicy odbytu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #57 : Maj 05, 2009, 22:56:36 » |
|
No ale jego się nie trą, a on by właśnie chciał  Z tymi stałymi związkami to bardzo ciekawa obserwacja. Ja jej nie doświadczyłem, a miałem w porywach 4 skalary z czego dobrana para składała ikrę regularnie i się nie tasowała  . Potem (do dzisiaj) miałem juz tylko kilka pojedynczych (!!) par. Poza tym wśród podrostków to pierwsze samce zaczynają walczyć i nie ma to nic wspólnego z obroną obranego przez parę terytorium, więc jakieś kryterium może to jednak być. Samice walczą, ale u mnie tylko jak już są w parze. A jak jest u Ciebie lukas? Po głowie ciężko poznać. Szczególnie u podrostków... Np. skalar w moim avatarze - to samiec czy samica  ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala