Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 112 litrów Jaka obsada? proszę o pomoc:)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 112 litrów Jaka obsada? proszę o pomoc:)  (Przeczytany 2227 razy)
markos88
Nowy
*

« : Kwiecień 15, 2009, 15:03:56 »

Witam:)

Zaczne od tego, że chce założyć akwarium właśnie takie jak podałem 112 litrów. Wymiary 80x35x40h. Jeszcze nie mam nic kupionego i jutro udaje się do sklepu po sprzęt, oczywiście nie po rybki:) Czytałem o zakładaniu akwarium co i jak od podstaw i powoli sobie to jakos ustabiliozowałem i mam wizje jak ma wyglądać moje akwa:) o obsadzie akwraium oczywisscie tez czytałem, ale chicałbym rad kilku specjalistów z tego forum. Dodam jescze ze kiedys miałem styczność z akwarium lekko ponad 100 litrowym, ale to były dawne czasy i nie było ono moje. A więc dokłądnie chodzi mi o to, jakie rybki mógłbym trzymać, z tych poniżej wybranych przeze mnie i napisze od razu, że nie chce innych, chciałbym miec wielogatunkowe akwarium, ale oczywiście w miare możliwości dla takiego zbiorniczka i żeby ryby się w nim dobrze czuły, żeby nie było im ciasno:).

Żaglowiec Skalar (wiem, że dla Skalarów powinno być wysokie akwarium, ale bardzo podobają mi sie te ryby)
Mieczyk Hellera
Molinezje
Brzanki Sumatrzańskie albo Rekinie
Gurami Dwuplamiste
Tetra Cesarska
Sumik Szklisty
Danio Pręgowane
Otosek
Mułojad
Mruk
Rozbora Klinowa
Kirysek Szmaragdowy

Wiem, że jest ich dużo, i jak by się dało i jak bym miał możliwości na ogromne akwa to bym chciał mieć wszystkie te ryby ale oczywiście wiem, że bede musiał z wielu zrezygnować, więc prosze o jakieś propozycje, może ich być bardzo dużo, zawsze to się cos wybierze, tylko oczywiście wszystko tymi gatunkami:) No chyba, że ktoś zaproponuje jeszcze jakieś ciekawe:) Pozdrawiam Smiley

112 litrów

10x Razbora Klinowa
1x2 Gurami Dwuplamiste
6x Kirys Pstry
1x Zbrojnik
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2009, 15:11:33 »

Z doświadczenia wiem że najleprzy efekt dają akwaria z mniejszą liczbą gatunków ryb. W twoim przypadku proponowałbym ci 3-4 gatunki np:
6-8x kirys
20xrazbora klinowa
1+2x gurami

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 15, 2009, 15:16:45 »

Zamiast skalarów pomyśl o np.żałobniczce (tetra czarna) (stadne)
molinezje,mieczyki jeśli masz je gdzie oddawać (bo na bank sie rozmnożą to prosze bardzo Smiley)  (stadne)
danio pręgowane świtne rybki Smiley sama koduje 7 Smiley ( stadne)
otosek proponuje ok.8 na początek
kirysek szmaragadowy ok.6 szt na początek
To te rybki które znam dobrze Smiley

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
markos88
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 15, 2009, 18:34:28 »

Dzięki na pewno wezme pod uwagę, i czekam na dalsze propozycje;)

112 litrów

10x Razbora Klinowa
1x2 Gurami Dwuplamiste
6x Kirys Pstry
1x Zbrojnik
bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 17, 2009, 08:28:59 »

Hej

Nie jestem wielce doświadczonym akwarystą. Jakby co zignoruj  Cheesy

7xkirysów (takich samych)
20xrazbora klinowa
6xotosek

Ostatnio jestem wielkim fanem krewetek red cherry to bym jeszcze polecił 7xred cherry

Pozdrawiam
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 17, 2009, 08:52:10 »

Zalozyciel napisal ze bardzo mu sie podobaja skalary wiec z pewnoscia chce je miec, moze nie beda mialy komfortowych warunkow w 112 ale jesli bedzie dobrana para to mozesz miec.
Brzanka rekinia owszem jest piekna ale z pewnoscia odpada - bedzie za duza do tego litrazu.

markos88
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 17, 2009, 20:15:58 »

Dzięki:) i na pewno nie zignoruje zadnych rad:) No co do Skalarów, to juz własnie chce je miec jako pierwsze i własnie parke:) i myśle, że z nich nie zrezygnuje) a reszte bede musiał jeszcze dokładnie pomyśleć:P, ale oczywiście czekam na dalsze propozycje;)

112 litrów

10x Razbora Klinowa
1x2 Gurami Dwuplamiste
6x Kirys Pstry
1x Zbrojnik
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 17, 2009, 20:51:21 »

Zalozyciel napisal ze bardzo mu sie podobaja skalary wiec z pewnoscia chce je miec, moze nie beda mialy komfortowych warunkow w 112 ale jesli bedzie dobrana para to mozesz miec.

co ty doradzasz? skalary w 112l? tyle już napisałaś postów na tym forum a i tak niczego nie wiesz.Jakich komfortowych warunków? a o co chodzi przy dobraniu jakich kolwiek ryb do zbiornika? właśnie o komfortowe warunki to tak samo jak byś powiedziała
: ,,welony nie będą miało komfortowo w kuli ale możesz je mieć,,  Roll Eyes  mi też podobają się płaszczki ale niestety nie mam na nie warunków i nie chce ich męczyć tylko dlatego że chce je mieć  Roll Eyes co za żenada...

ŻADNYCH SKALARÓW W 112l!!!!
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 17, 2009, 21:07:47 »

co ty doradzasz? skalary w 112l? tyle już napisałaś postów na tym forum a i tak niczego nie wiesz.Jakich komfortowych warunków? a o co chodzi przy dobraniu jakich kolwiek ryb do zbiornika? właśnie o komfortowe warunki to tak samo jak byś powiedziała
: ,,welony nie będą miało komfortowo w kuli ale możesz je mieć,,  Roll Eyes  mi też podobają się płaszczki ale niestety nie mam na nie warunków i nie chce ich męczyć tylko dlatego że chce je mieć  Roll Eyes co za żenada...

ŻADNYCH SKALARÓW W 112l!!!!
Popieram
Pokusom trzeba się opierać. Ja bym bardzo chciał mieć Suma Rekiniego, ale nie mam szans aby mu zapewnić dobre warunki, więc porzuciłem marzenia o nim.

Moje akwaria:
50l
Obsada:
1 Samiec Bojownika
1 Anentome Helena
3 Samice Bojownika
3 Krewetki Amano
12 Neonków Innesa
2 Ramirezy
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 17, 2009, 21:37:36 »

dwight 18 to sobie poczytaj http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBaglowiec_skalar  "Optymalne w warunkach domowych jest akwarium 100-200 litrowe"

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 17, 2009, 21:42:34 »

dwight 18 to sobie poczytaj http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBaglowiec_skalar  "Optymalne w warunkach domowych jest akwarium 100-200 litrowe"

Gina jeżeli już przytaczasz jakieś cytaty to kopiuj wszytko a nie tylko wybrany fragment.
"Optymalne w warunkach domowych jest akwarium 100-200 litrowe, który ma co najmniej 50 cm wysokości od podłoża do powierzchni wody i w którym swobodnie będą mogły się poruszać." tak brzmi pełne zdanie z wiki.
O ile mi wiadomo akwarium standardowe 112l ma wymiary: 80x35x40

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 17, 2009, 21:46:11 »

Gina jeżeli już przytaczasz jakieś cytaty to kopiuj wszytko a nie tylko wybrany fragment.
"Optymalne w warunkach domowych jest akwarium 100-200 litrowe, który ma co najmniej 50 cm wysokości od podłoża do powierzchni wody i w którym swobodnie będą mogły się poruszać." tak brzmi pełne zdanie z wiki.
O ile mi wiadomo akwarium standardowe 112l ma wymiary: 80x35x40
Poza tym jakiś "słup", który miał by pojemność 112l i był tak wysoki jak tam pisało miał by małą szerokość i długość, a to też źle.

Moje akwaria:
50l
Obsada:
1 Samiec Bojownika
1 Anentome Helena
3 Samice Bojownika
3 Krewetki Amano
12 Neonków Innesa
2 Ramirezy
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 17, 2009, 22:04:12 »

dokładnie tak. opis tego typu - litraż od 100 do 200 przy wys. 50 cm jest po prostu bzdurny.

przy h = 50 cm baniak 100L miałby 50 cm długości - no może trochę więcej kosztem szerokości ale niewiele. stanowczo za mało jak na takie ryby.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: