|
margin
|
 |
« : Kwiecień 12, 2009, 15:06:55 » |
|
Witam Świątecznie, mam prośbę o poradę. Zalałam zbiornik 19. lutego, nie śpieszyłam się, bo rybki były w drugim, starym. Przez czas dojrzewania dosadzałam roślinki. poprawiałam tło i podłoże i czekałam. W dniu 4. kwietnia parametry wyniosły PH 6,8, KH 6, GH 8, NO2 0, NO3 25. W następnym dniu zlikwidowałam stare akwarium (60l) i przeniosłam rybki. Połowa wody i filtr pochodzą ze starego zbiornika, do wody dodałam bakterie denitryfikacyjne i mikroelementy (Tropical). Dane zbiornika 126 l (80x35x 45), podłoże "Filtus", filtr wewnętrzny "Fluval" (120-200l), napowietrzenie kurtyna, temperatura stała 28 C. Obsada : 1x Synodontis, 1xzbrojnik, para pielęgnic Sewerum gold (młode do 5 cm), 6 szt. kirysów. Rośliny : anubias. kryptokoryny, żabienice i trochę pistii. Oświetlenie: belka 2x 20 W. Po wpuszczeniu ryb zaczęły się schody, na powierzchni wody zrobił się kożuszek bakteryjny, a po tygodniu parametry wyniosły : PH, KH, GH-bez zmian, NO2 0.7, NO3 250 !!!. Nic z tego nie mogę pojąć, czytam różne wątki i takiego przypadku nie spotkałam. Wczoraj podmieniłam połowę wody (w kranówce nie ma obecności NO2 i NO3), a dzisiaj parametry bez zmian. Dodam, że mam drugi zbiornik 25l i tam parametry są idealne. Na razie zmian w zachowaniu ryb nie widzę, jedzą, pływają energicznie, a rośliny zaczęły rosnąć, nawet anubias ma 3. nowe listki. Proszę o poradę, czy częściej robić podmiany ?, czy może dodać jakąś chemię ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maskotus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2009, 17:19:40 » |
|
Jarzę Ci: 1. Sprawdź wodę innym testem (również kranówkę do podmiany) 2. Dosadź rośliny, np różdzycę w formie pływającej jak i do podłoża. Możesz dodać pistii. Zwartki i żabienice pobierają substancje odżywcze głównie przez korzenie więc nie są zbyt skuteczne. 3. Jeżeli kranówka ma niższe no3, rób częstsze podmiany.
Możesz też napisać jaką masz obsadę bo przerybienie jest częstą przyczyną zbyt wysokiego no3.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2009, 18:09:30 » |
|
Napisałam jaką mam obsadę, inne rośliny u mnie się nie utrzymają, bo sewerum jedzą delikatne listki (w pistii też obgryzają korzenie), testy robiłam tetrą i JBL-em, pokazują to samo. Tymi samymi testami robiłam pomiary w drugim zbiorniczku i jest OK. Nie wiem dlaczego po podmianie połowy wody parametry się utrzymują ? W takiej sytuacji podmiany mogą nic nie dać. Może gdybym robiła podmiany co dwa dni, to pomogą, ale nie wiem czy nie zaszkodzę rybom. W każdym razie dziękuję za pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2009, 19:44:19 » |
|
Ja już się spotkałem z taką reakcją w akwarium kolegi. Dodał nową rybkę, a z nią nowe bakterie i zaczęło się mętnienie wody. Miałaś akwarium dojrzałe, ale bez ryb, trzeba było powoli dodawać ryby, żeby się równowaga ustaliła, bakterie się namnożą do poziomu powstających związków azotu, więc było ich mało, bo mało było producentów tych związków. Tak wysoki poziom NO3 jest jakiś niewiarygodny. Ale może faktycznie jest tak wysoki? Wygląda na to, że masz braki w innych pierwiastkach. Czy widać jakieś braki u roślin?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 12, 2009, 20:39:47 » |
|
Rośliny na początku cierpiały, stare liście przegniły, usunęłam je, zaczęły rosnąć nowe, są duże i w normalnym kolorze, rosną bardzo szybko, anubias w starym zbiorniku od roku nie wypuszczał liści, a teraz poszły aż 3. Nowe ryby to te kirysy (acanthodoras cataphractus) 6. sztuk, są aktywne tylko w nocy. Ja też nie mogłam uwierzyć w te parametry, ale sprawdzał razem ze mną kolega akwarysta i niestety są prawdziwe. Woda jest czysta i nie ma zmętnienia, glonów także nie ma. Tylko ten kożuszek bakteryjny na powierzchni i białawy osad na szybach jest uporczywy. Czy mogę stosować podmiany co 2. dni i czy takie parametry na dłuższą metę mogą zaszkodzić rybom ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 12, 2009, 21:18:07 » |
|
Może to jest z powodu podłoża? Masz może opakowanie po nim? Co tam jest napisane? Filtus to nazwa całej firmy, a nie podłoża. Może kupiłaś coś do ogrodu, a nie do akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 12, 2009, 21:35:04 » |
|
"Filtus-Floran" specjalne podłoże dla roślin akwariowych. No pewien czas się zajmuję akwarystyką i raczej do ogrodu bym nie kupiła  . Co prawda to podłoże zastosowałam po raz pierwszy, jego zaleta to lekkość i przepuszczalność. Przygotowałam je według przepisu na opakowaniu. Nie brudzi wody bo ruszałam przy podmiankach i szybko opada bez osadu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 12, 2009, 21:49:37 » |
|
No3 wydaje się rzeczywiście niewiarygodne. Dobrze że podmieniłaś wodę, na Twoim miejscu jak najszybciej wlałąbym toxivec sery ( może trochę zbije) i robiła dalsze podmianki (duże!) Z tego co czytałam ala miała problemy z No3 ( No3 na poziomie 160)i w jej przypadku rozwiązaniem byłą hydroponika (tzw. uprawa hydroponiczna, filtr hydroponiczny- uprawiasz rośliny (np. sałatę) na zewnąrz akwarium, jednak rośliny żywią się substancjami pochodzącymi ze zbiornika, pochłaniają bardzo duże ilośći No3. jeśli znajdę linki to podeślę - ale jest to rozwiązanie dlugofalowe. Na razie życzę powodzenia! http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=6417http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klubowiczow/zrob_to_sam/filtr_hydroponiczny_-_spostrzezenia_po_prawie_trzech_latach_uzytkowania.html
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2009, 21:52:01 wysłane przez Atria_C »
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 12, 2009, 21:58:51 » |
|
Najszybsze rozwiązanie, to plastikowa doniczka albo koszyczek z dziurami, dwie listewki na szerokość akwarium i gwoździki. Przybijasz do doniczki/foremki gwoździkami 2 listewki po jednej z każdej strony. Opierasz o akwarium listewki zanurzając zbiornik w wodzie. Do środka kamyczki, roślinka i już!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 13, 2009, 07:59:49 » |
|
Dzięki najpierw spróbuję z podmiankami, co dwa, trzy dni, jeśli to nie wyjdzie w ciągu tygodnia, to wezmę się za hydroponikę, czy skrzydłokwiat mógłby być w ten sposób pomocny ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|