Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « przepis na tło z mchu (ściane z mchu)
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: przepis na tło z mchu (ściane z mchu)  (Przeczytany 10028 razy)
tomasz_tbg
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 05, 2009, 12:19:56 »

to nie jest mój pomysł, przeglądałem tylko zdjęcia o mchu stringy moss na google.pl oto stronka:
http://www.aquamoss.net/Java-Moss/Java-Moss.htm
wygląd jest ciekawy a ja sam tego nie testowałem, na pewno zrobię takie coś w najbliższym tygodniu Wink
I wybaczcie za to że wklejam czyjeś propozycje, ale myślę że wielu ludziom, którzy nie mają pojęcia o tle, się to przyda  Afro
pozdrawiam Tongue

P.S. strona w języku angielskim, jak ktoś nie kumajet angielskiego, to może się sugerowac samymi obrazkami  Good !
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 05, 2009, 12:27:57 »

Sposob przyssawkowy na sciane /szklo /  .Mozna jeszcze umiescic np. na srodku uzywajac patyczkow szaszlykowych, miedzy ktorymi rozposcieramy siatke .- cos w rodzaju siatki do tenisa czy siatkowki . Good !
tomasz_tbg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 05, 2009, 12:35:08 »

[...]Mozna jeszcze umiescic np. na srodku uzywajac patyczkow szaszlykowych, miedzy ktorymi rozposcieramy siatke .- cos w rodzaju siatki do tenisa czy siatkowki [...]

też dobra myśl, tylko patyczki wypadało by czymś przymocowac do dna, żeby nie odpłynęły Cheesy Albo zrobic tak jak mowisz z patyczkami, a przy patyczkach dac jakieś większe kamienie, czyli ścianę mchu między dwoma kamieniami  Afro

Ale nie wiem czy efekt był by dobry  Undecided
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 05, 2009, 15:16:10 »

U nas a bynajmniej u mnie w okolicy będzie problem z czarną siatką. Jedyna jaka mi do głowy przychodzi to ta do izolacji termicznych budynków. Jak dobrze pójdzie to w poniedziałek zaczynam pracę nad ścianką z mchu do mojego akwa.

boggi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 05, 2009, 15:24:15 »

czasami można kupić w ogrodniczym taką siatkę zieloną ( oczka ok 1 x 1 cm ) może coś takiego zastosować ?
A ta do izolacji termicznych budynków nadaje się do akwa ? jak sobie dobrze przypominam , to ona ma taki charakterystyczny zapach , ale może się mylę

Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 05, 2009, 16:06:46 »

ta którą mam w warsztacie nie pachnie ale dla pewności zasięgnę informacji w róznych źródłach:)

----------------------------------------------------------------06-04-2009 ---------------------------------------------------

Siateczka zakupiona taka jak w tutku, spora ilość mchu, żyłka i przyssawka. Łacznie 18 zł. Zobaczymy czy się opłaci:)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2009, 16:28:21 wysłane przez Cardangel » Zapisane

tomasz_tbg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 07, 2009, 06:51:28 »

A ta do izolacji termicznych budynków nadaje się do akwa ? jak sobie dobrze przypominam , to ona ma taki charakterystyczny zapach , ale może się mylę

Wiesz co? Nie mam pojęcia czy nie zaszkodzi. Można się dowiedziec też z czego jest ona zrobiona i czy nie wydziela poza tym zapachem nic innego co moglo by zaszkodzic rybom. Huh
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 07, 2009, 06:57:34 »

ta którą mam w warsztacie nie pachnie ale dla pewności zasięgnę informacji w róznych źródłach:)

----------------------------------------------------------------06-04-2009 ---------------------------------------------------

Siateczka zakupiona taka jak w tutku, spora ilość mchu, żyłka i przyssawka. Łacznie 18 zł. Zobaczymy czy się opłaci:)
To fakt siatka kosztuje grosze, ale gdzie kupiles taki tani mech na cala sciane ?
Ja mam z galezatki tlo na bialej siatce budowlanej (oczka 0,5 na 0,5 cm)

Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 07, 2009, 17:52:18 »

mech kupiłem u mnie w akwarystycznym. Kosztował 6 zł za taką spora kulkę. Spora tzn no tak na oko jak pięść kobiety:) pokrył rowną warstwą powierzchnię 21 cm x 47 cm. Przy okazji pojawiła mi się nowa roślinka w akwa. Jeszcze nie wiem co to może być ale  jak podrośnie to gdzieś ją umieszcze:) Siatka o wymiarach 30 cm x 100 cm kosztowała chyba 1,80zł. Całość zrobiona i umieszczona w akwa. Jak coś się zacznie dziać to wrzucę zdjęcia w moim akwarium.

boggi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 07, 2009, 17:58:35 »

wrzuć może fotkę z początkowej wersji ścianki Smiley zobaczymy postępy

Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 08, 2009, 18:10:41 »

A proszę bardzo. Zdjęcie nie powala ale nie mam teraz zbytnio czasu na zabawę. Wybaczcie.

Stan na 08.04.2009

tomasz_tbg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 09, 2009, 17:46:02 »

Widzę Cardangel ze akwa ci szię rozwija ładnie, bo chyba czytałem gdzieś twoje posty o robieniu tej ścianki co masz obok siatki ;p ale tak apropo tematu, czekamy na zdjęcia jak sie to rozrośnie xD narazie jest lux  Afro pozdrawiam

P.S. pytanie do ciebie małe. To na górze akwa to jest może rzęsa wodna czy co?? ;p bo czytałem gdzieś o tym ;p
Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 09, 2009, 19:25:25 »

Tak rzęsa. Kiedyś mi się przypałętała i tak już sobie rośnie. W sumie fajna sprawa bo wyciąga z wody różne ustrojstwa a i żółwie mają co siamać:) Jakbyś był zainteresowany to mogę Ci trochę podesłać. Co 2 - 3 dni wywalam z garść bo się rozrasta i przysłania światło. A tak poza tym galatki mają z niej uciechę bo ją podżerają mimo że dostają pokram roślinny.
Co do ścianki to mech już puszcza pierwsze łodyżki. Jak postawię bimbę od nowa to powinien ruszyć pełną parą.

tomasz_tbg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 10, 2009, 21:30:44 »

hehe, ja ten koszmar przeżywałem 4 lata temu z wgłębką wodną  Afro też jej od groma miałem, ostatnio do niej wróciłem, kupie mocniejsze światło dla kabomb i myślę ze u mnie też będzie git. Ostatnio kupiłem Süßwassertang za 10 zł i przykryłem nim jakieś 16 cm2 korzenia :d (taki pomiar na oko) przyznam że roślinka fajna, ale to może w innym temacie Afro
a i do bimbrowni też może wrócę, Cheesy pamiętam co mnie ojciec o nią zjechał ;p powiedział że ryby podusze  Wściekły ale jakoś żyją Good !

pozdrawiam Cool
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2009, 19:16:33 wysłane przez tomasz_tbg » Zapisane
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 22, 2009, 14:42:13 »

ja zrobiłam w moim krewetkarium tak

i przyszyłam żyłką mech jawajski

niestety mam go za mało, bo moim planem było zakryć całą tylną szybę - może da się trochę rzadziej przyszyć mech to będzie tego więcej

a w akwarium wygląda to tak

250l towarzyskie
60l krewetki RC
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: