Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to znaczy stado ryb ?  (Przeczytany 9982 razy)
Adiz
Stały użytkownik

« : Marzec 28, 2009, 18:17:35 »

W opisach ryb czy sugestiach często podaje się jako liczbę wyjściowa dla „stada” 5-6 sztuk.
Jednak tak naprawdę jest to tylko grupa ryb i zupełnie minimalna ilość dla ryb stale wymagającej towarzystwa własnego gatunku.
Jest pewna zależność dla stada ryb : im mniejsza jest ryba tym stado większe.
W naturze liczby będą się przedstawiać następująco: od kilkunastu (nie kilku) osobników do kilkudziesięciu tysięcy i więcej.
Dlaczego tak się dzieje?
Otóż podstawową zaletą stada (i tym co sprawia że nasze stadne ryby w akwarium czują się bezpiecznie) jest ochrona przed drapieżnikami.Instynktowna.
Drapieżnik aby zaatakować ofiarę musi ją wybrać, przy szybko poruszającym się stadzie z refleksami światła odbitymi od łusek jest to naprawdę trudne.
I tylko jeden atak na kilkanaście jest uwieńczony sukcesem.
Jest to tak skuteczna metoda iż dopiero połączenie ryb, ptaków i ssaków jednocześnie atakujących w różny sposób ryby jest w stanie je przetrzebić.

Drugim niemniej ważnym czynnikiem jest zgrupowanie ryb w dużej ilości i różnej płci w jednym miejscu i czasie, a więc kiedy wystąpi okres tarła ryby się nie szukają i przy napotkaniu miejsca o korzystnych warunkach są gotowe natychmiast do tarła.
Oczywiście istnieją wyjątki : są ryby nie będące pielęgnicami , terytorialne, nie tolerujące innych osobników własnego gatunku poza okresem tarła.
Wówczas można nawet powiedzieć że stado wiąże się w ściśle określonym celu tylko na pewien czas.

Wniosek :

W praktyce zalecone ilości książkowe należy przynajmniej podwoić, bo są to wartości niejako minimalne.
Wartość ta redukuje stres wywołany małą ilością ryb własnego gatunku.
Dopiero wejście liczbowe w prawdziwe minimalne stado niweluje stres,a co więcej tak jak pisałem powyżej stanowi pewien niezbędny fundament do tarła biorąc pod uwagę liczbę osobników.
Przykład : dla neonków czy danio wartość 20 i więcej będzie oznaczała stado, wprawdzie małe,ale jednak stado.
Taka liczba w naszej praktyce oznacza naturalną rotację osobników ze względu na wiek, oraz co istotniejsze minimalizacje skutków chowu wsobnego.
Zatem podawane ilości proszę traktować tylko i wyłącznie jako wartości wyjściowe do dalszego uzupełnienia, o ile ktoś chce faktycznie obserwować zachowanie się gatunku i mieć zdrowy regularny przychówek.
Pamiętać również należy że stado wymaga odpowiedniej przestrzeni życiowej tylko dla siebie, a więc jeśli będą rośliny i inne gatunki to należy podejść do tego sumarycznie,ale rozpatrując konieczną przestrzeń życiową z zapasem dla każdego organizmu.
W tym momencie dochodzimy do kwestii organizacji zbiorników praktycznie jednogatunkowych.
Ich powstanie i zakładanie wcale nie opiera się na widzimisię, jakiejś modzie  tylko na możliwym odwzorowaniu warunków naturalnych.
W warunkach naturalnych jeśli porównamy wycinek naszego akwarium to nigdy nie spotkamy na tak ograniczonej przestrzeni wielości gatunków ryb.
Nawet na rafie koralowej.
Zatem tworzenie akwarium składającego się z kilkunastu gatunków dużej ilości i do tego z różnych biotopów jest jedną wieka pomyłką i podstawowym błędem popełnianym na „starcie”.
Dlaczego? Dlatego że biorą górę nasze preferencje, czyli to co nam się podoba a nie to czego akurat ryby wymagają.
To skutkuje możliwymi problemami i chorobami ryb, bo nie tylko parametry wody są ważne ale i dobór obsady do tych parametrów, ściśle biorąc pod uwagę wymagania gatunkowe oraz ewentualnie możliwość wspólnej egzystencji na danym wycinku biotopu.
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

Aramis śni się małym dzieciom ...

« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2009, 21:56:42 »

Bez sensu wątek.

Prosze kliknąć na  http://change.menelgame.pl/change_please/2736071/- to sprawi że stane się bogaty w grze / proszee.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2009, 23:20:23 »

Rozumiem że to ma byc mini-wyklad?  Huh Kolega nas uswiadamia, bardzo miło ale jest to forum dyskusyjne na którym się dyskutuje..proponuję koledze udzielac sie w akwa wiki Wink

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2009, 23:39:09 »

A czy ja bronie podjąc wątek i dyskusję? Odnieśc się?
Zresztą można zamknąć i wyciąć skoro to aż takie budzi kontrowersje i jest niepotrzebne, żaden problem, jedno kliknecie.
Niestety o ciąży gupika duskutować nie będe, a jest to jak można zauważyć najbardziej aktywny wątek na forum.
Ostatnio była nawet ciekawa kwestia o bólach porodowych.
I to by było w zasadzie na tyle.
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 29, 2009, 10:47:11 »

No w sumie o ciążach gupików lepiej gadać niż o tym ,,Co znaczy stado"

Prosze kliknąć na  http://change.menelgame.pl/change_please/2736071/- to sprawi że stane się bogaty w grze / proszee.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 29, 2009, 11:21:51 »

Dlaczego?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 29, 2009, 11:22:50 »

No bo bardziej się opłaci.

rudy2007
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 29, 2009, 11:32:59 »

Aramis w jakim sensie jest to opłacalne? Postów sobie nabijesz? Aż tak cię to podnieca, że napiszesz setny raz to samo, żeby mieć większą cyferkę przy nicku?
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 29, 2009, 11:38:16 »

Mówie tylko że sie jest bardziej przydatny niż o stadzie, ale nie namawiam go żeby taki znowu robić.

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 29, 2009, 13:44:50 »

O ciąży gupików jest już temat 80 stron liczący i raczej nic nowego się tam nie napisze, można co najwyżej międlić w kółko to samo. Naprawdę uważasz, że to ma większy sens?
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 14:08:58 wysłane przez matka siedzi z tyłu » Zapisane

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #10 : Marzec 29, 2009, 14:03:14 »

Adiz zgadzam się z tobą co do liczebności ryb ławicowych bo stado to jest np. bizonów,zawsze powtarzam że im więcej ryb danego gatunku ławicowego tym lepiej dla ryb i lepszy efekt wizualny. Ale nikt mnie nie słucha 10 neonów,4 sumy szkliste i tyle wystarczy bo jest im dobrze i nie przegadasz. Wielkość akwarium tez jest ważna, ja wychodzę z założenia ze im większe tym lepiej ale tu też utarł się stereotyp że w mniejszym jest mniej pracy,i akwarium 25 l jest wystarczające dla 20 ryb i nie przetłumaczysz. Nie wiem skąd biorą się takie bzdety ani kto je wymyśla ani tym bardziej jak można w to wierzyć ale niestety taka jest rzeczywistość.
Co do biotopu to mało kto zakłada takie akwaria dla jednego gatunku ryb,oczywiście mieszanie skrajnych biotopów takich jak np.Malawi czy Tanganika i do tego Azja np. bocje wspaniałe,albo murenę w słodkowodnym akwarium tylko dlatego że ma głupią nazwę murena słodkowodna wymyśloną przez jakiegoś ćmula.Jest bardzo nie właściwe z racji na odmienne parametry wody, ale niestety często tak bywa. Natomiast nie widzę nic złego w mieszaniu ryb z różnych kontynentów gdzie woda ma podobne parametry np. bocje i skalary  co z tego że nie żyją w tym samym biotopie nie gryzą się i nie widać żeby ze sobą konkurowały. Bo jeżeli tak podejdziemy do tematu to nie można mieszać też ryb z jednego kontynentu czy nawet rzeki bo jedne żyją na południu inne na wschodzie ,a jest i tak że jedne w dole rzeki inne w środku i nigdy się nie spotykają.  Chociaż biotop ten sam ta sama rzeka co nie znaczy ze nie mogą ze sobą żyć najważniejsze żeby miały dla siebie miejsce i nie konkurowały ze sobą. Albo istnieje opinia że nie można trzymać ze sobą pysi z Tanganiki i Malawi razem,ale nikt nie potrafi odpowiedzieć dlaczego parametry wody są zbliżone wygląd środowiska bardzo podobny no i ponad 90%to ryby z rodziny Cichlidae. Które wyewoluowały prawdopodobnie od pojedynczego gatunku pielęgnicy więc co stoi na przeszkodzie żeby trzymać je razem? Bo twierdzenie że to są dwa różne biotopy to lekka przesada bo różnią się minimalnie. Co do zagęszczenia to ryby w tropikach żyją często w wodach które wysychają i kilka miesięcy w roku żyją w coraz większym zagęszczeniu, rozpływają się dopiero kiedy nadejdzie pora deszczowa i wzrośnie poziom wody.Ja jedyne choroby ryb jakie miałem to tylko wtedy jak przyniosłem nowe ryby,ślimaki, rośliny nawet drewno czy wodę z innego nie mojego akwarium podczas wpuszczania ryb z wodą w której je przyniosłem, teraz stosuje kwarantanne i problem znikł jak zachoruje i ewentualnie padnie to jest odizolowana od reszty.
 A co do ciąży u gupika to ja proponuje założyć jakąś porodówkę gdzie będzie można zawieźć ciężarne samice którymi zaopiekuje się położnik bo problem jest naprawdę poważny.
Aramis jak masz pisać farmazony to nie pisz wcale.
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 19:46:37 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Doktorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 29, 2009, 14:20:01 »

Stado ryb to znaczy stado koni.
Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 30, 2009, 12:07:44 »

Drago

Jest jeden zasadniczy problem pomimo możliwości : zakup książki łącznie z zakupem akwarium jest jakąś abstrakcją.
Sprawdzałem na sieci w jednej e-księgarni i podstawowa książka kosztuje 17,5 zł (dwie do wyboru).
Paradoks : ludzie w ogóle nie czytają żadnych materiałów za to namiętnie czytają i piszą na forum.
Więc może w tym szaleństwie jest metoda aby przenosić na forum to co jest prozaiczne, może źle klikną i przeczytają przypadkiem? Kto wie, uważam że próbować warto.
Nie chodzi o to przecież aby dla spokoju wszystkich gotowali się we własnej zupie (co jak widać odpowiada jednemu tutaj moderatorowi,z delikatną sugestią aby „paszoł won z tymi mądrościami gdzieś tam sobie”), lecz pokazać im że nie trzeba ciągle łazić na czworaka i można stanąć na nogi.
Przystanąć choć na chwilę w tej gonitwie i przemyśleć, to i tak już będzie „coś”.
Wówczas to co napisałeś o łączeniu biotopów będzie świadome a nie spontaniczne.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #13 : Marzec 31, 2009, 04:44:55 »

Zakup książki ? przecież to taka strata pieniędzy, przecież można bez tego wystarczy nalać wody i ryby pływają takie jest podejście. Mam wrażenie bardzo często że w ogóle niczego nie czytają nawet forum tylko piszą dyrdymały aby pisać które nie zawierają żadnej wiedzy na temat tylko jakieś wyimaginowane wiadomosci .Żeby co kol wiek zmienić to trzeba by być Che Ernesto Guevara wiecznym rewolucjonistą, głową muru nie przebijesz choćbyś nie wiem jak walił. Utarły się takie stereotypy i prędko to się nie zmieni.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 31, 2009, 09:57:21 »

Nie wiem czy myśl o rewolucji nie jest trafna.
A gdyby zrobic tak : zamiast klikać przy rejestracji "mam powyżej...lat...zapoznałem się z regulaminem..." padało pytanie dodatkowe : posiadam podstawową książkę o akwarystyce / nie posiadam.
Nie posiada to nie wejdzie.I szlus.
Jak posiada to pilnować poziomu dyskusji i nie dopuszczać do maglowania bredni i dupereli (jakie można znleźć w posiadanej przecież książce).
Rozwiązanie proste i nobilitujące do zakupu.
Byłaby to straszna rewolucja i dyskryminacja ?  Wink
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: