Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Substrat  (Przeczytany 7552 razy)
Szczypior
Nowy
*

« : Marzec 22, 2009, 19:09:00 »

Czytałem sporo i są rozbieżności na ten temat.
Czyli jaki substrat będzie najlepszy pod żwirek kwarcowy 2-3mm do baniaczka 200l.Czy można aquasubstrate II pod ten żwirek czy lepszy będzie w takim wypadku zwykły substrat?chciałbym zaznaczyć że ziemia ogrodowa odpada interesuje mnie konkretny nawóz czy np. firma JBL ma dobry?
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2009, 19:19:18 »

Ja w swoim akwa 180l mam pod żwirem substrat Sera Floradepot. W pracy w akwarium mam substrat Tetry. Oba sprawują się moim zdaniem dobrze. Dodam, że w  pracowym akwarium nie mam ani co2 a z nawozów stosuję tylko Tetra PlantaMin przy podmianach. Takie trochę traktowanie po macoszemu ale rosliny rosną ładnie, nie mam problemu z glonami, wszystko jest ok.
W domu mam co2 i do roślin dodaję aquapotas i pg classic przy podmianach 1/2 dawki.

JBL'a substratu nie znam ale to dobra firma a i wydaje mi się, że większych różnic w składach gotowych substratów nie ma.
Auasubstate II widzę coraz częściej w pokazowych akwariach w sklepach zoo. I wygląda to wszystko bardzo ładnie.

Moim zdaniem substrat to jedno a właściwe oświetlenie, nawożenie, dbałość o parametry i szeroko pojęta dbałość o akwa to druga i istotniejsza sprawa.

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Szczypior
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 22, 2009, 19:51:16 »

No tak sporo jest tego dlatego łatwo się pogubic na początku zwłaszcza.Nie chcę popełnić błędów na początku dlatego wole się zorientować u bardziej doświadczonych kolegów.O resztę będe pytał dopiero wtedy gdy będe znał parametry wody bo wcześniej chyba nie ma sensu.
A czy oświetlenie musi być 0,5w na 1l wody bo czytałem opinie,że nie jest potrzebna taka moc bo można się przez to glonów nabawić?Jeżeli nie to jakie do 200l lub 240 baniaka?i czy konieczna jest równiez bimbrownia?
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 22, 2009, 19:54:24 »

wszystko zależy od roślin jakie chcesz mieć.

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 23, 2009, 10:59:01 »

A czy oświetlenie musi być 0,5w na 1l wody bo czytałem opinie,że nie jest potrzebna taka moc bo można się przez to glonów nabawić?Jeżeli nie to jakie do 200l lub 240 baniaka?i czy konieczna jest równiez bimbrownia?

Dobre swiatlo to podstawa. Jak masz substrat to powinienes miec i CO2 ale bimbrownia przy 200l bedzie za slaba. Konieczny bedzie zestaw z butla wysokocisnieniowa i dobrym dyfuzorem.
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #5 : Marzec 23, 2009, 12:20:03 »

Szczypior ja w swojej 200l miałem bimbrownie 2,5l i dawała radę przez pół roku a bez bimbrowni moje rośliny mimo dobrego światła marniały. Obeznie mam butlę 1,5kg ale nie widzę różnicy pomiędzy bimbrownią a butlą - tylko tyle że zacieru nie muszę robić i łatwiejsza obsługa i dozowanie Wink Inna sprawa to taka że nie miałem zbytnio wymagających roślin.

Szczypior
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 23, 2009, 19:22:43 »

A powiedzćie mi gdzie najlepiej kupić taką bimbrownię i jaka jest jej wydajność???
marcin2net
Ryby nie są tak mądre jak ci, co je zabijają, chociaż są szlachetniejsze i zręczniejsze.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 23, 2009, 19:44:38 »

Bimbrownie drogi kolego robisz samemu w  domu z  regóły:) ja tez przy swoim pierwszym akwarium miałem bimber i roslinki przy dobrym oswietleniu rosły dbrze-teraz tez mam juz butle i róznica jest tylko w  prostości obsługiwania butli a bimbrowni ( szczeze mówiąc nudziło mnie to robienie tego "zacieru")zerknij tu:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=1370.0

Moje akwarium 112 l  bardziej roslinne
12 neonów
12 gupików
3 kosiarki
GG; 1163581
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 23, 2009, 19:54:50 »

Czytałem sporo i są rozbieżności na ten temat.
Czyli jaki substrat będzie najlepszy pod żwirek kwarcowy 2-3mm do baniaczka 200l.Czy można aquasubstrate II pod ten żwirek czy lepszy będzie w takim wypadku zwykły substrat?
Taka uwaga na temat AS - tego nie daje się pod żwirek. AS to gotowe podłoże do zastosowania zamiast żwirku.
Zobacz jak to wygląda w moim akwarium.

Szczypior
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 23, 2009, 20:20:52 »

No ładnie to wygląda,a jak ma się to w takim razie do roślin?lepiej żwir z podłożem czy odrazu zażucić aquasubstrat?
marcin2net
Ryby nie są tak mądre jak ci, co je zabijają, chociaż są szlachetniejsze i zręczniejsze.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Marzec 23, 2009, 20:22:25 »

Moim zdaniem lepsze jest podłoże i zwir...

Moje akwarium 112 l  bardziej roslinne
12 neonów
12 gupików
3 kosiarki
GG; 1163581
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 23, 2009, 20:23:06 »

Moim zdaniem od razu AS bez żwiru. Ale tu już kwestia gustu - zależy kto co woli.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 23, 2009, 20:32:31 »

Jesli specjalne podloze znajduje sie pod zwyklym zwirem, to wtedy mniej mikro i makroelementow uwalnia sie do wody a rosliny pobieraja je glownie korzeniami. Mysle, ze AS jest ryzykowny, gdy nie wiemy co to rownowaga podlozowo-dwutlenkowo-oswietleniowa. Grin
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #13 : Marzec 23, 2009, 20:38:46 »

Mysle, ze AS jest ryzykowny, gdy nie wiemy co to rownowaga podlozowo-dwutlenkowo-oswietleniowa. Grin
że co???

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Marzec 23, 2009, 20:40:44 »

Myślę, że AS niewiele uwalnia do wody. Podłoże jest spreparowane tak aby trzymało mikro i makro i aby było ono dostępne w podłożu jak najdłużej.

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: