Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Substrat  (Przeczytany 7558 razy)
Szczypior
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Marzec 23, 2009, 20:41:06 »

Aha rozumiem trzeba będzie jeszcze przemyśleć wszystko.
Wracając do butli wysokociśnieniowej powiedzcie mi czy kupię taką gotową z zaworem np na allegro bo tam są tylko nic nie pisze o zaworach zwrotnych i jak dozować to co2?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Marzec 23, 2009, 20:43:05 »

Kup zestaw - butla + reduktor z zaworkiem precyzyjnym + licznik bąbelków + dyfuzor.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Marzec 23, 2009, 20:43:46 »

Jesli rosliny w odpowiedniej ilosci nie pobiora nawozow to wysyp glonow murowany. To proste jak drut. Roll Eyes
Szczypior
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Marzec 23, 2009, 20:47:00 »

Kup zestaw - butla + reduktor z zaworkiem precyzyjnym + licznik bąbelków + dyfuzor.
lA są takie gotowe zestawy czy trzeba samemu składać?i dużo tych bombelków się puszcza?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Marzec 23, 2009, 20:49:54 »

Jesli rosliny w odpowiedniej ilosci nie pobiora nawozow to wysyp glonow murowany. To proste jak drut. Roll Eyes
Z tym się nie zgodzę. U mnie glony pojawiły się (niestety) na moje własne życzenie. Nie dopilnowałem parametrów wody, nie badałem i za wcześnie zacząłem podawać nawozy. Póki nie ruszyłem z nawozami wszystko było ok. Dodać trzeba, że przy stosowaniu AS baniak jakby nie patrzeć musi być dość mocno obsadzony roślinami - niektórzy rośliniarze mówią nawet o obsadzeniu 60-70% dna przede wszystkim roślinami szybko rosnącymi lub takimi, które mają spory apetyt na mikro i makro. Z cała pewnością tak powinno być na starcie. Potem trzeba tylko pilnować PO4 i NO3 aby były w odpowiednim stosunku do siebie a mikro i żelazo podawać tylko wtedy, kiedy zacznie go brakować, co będzie widać po roślinach. A kiedy już go zacznie brakować, to podawać w mniejszych dawkach niż zalecane i patrzeć co się dzieje. To taka trochę zabawa, podobna do tego co się robi przy podłożach ADA. No bo w końcu AS ma być tańszą alternatywą dla ADA Smiley

Szczypior
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Marzec 23, 2009, 21:15:27 »

Macie może jakieś linki na taki gotowy zestaw z butlą co2??
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Marzec 23, 2009, 21:30:38 »

Ja swój kupowałem na roslinyakwariowe.pl

Szczypior
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Marzec 23, 2009, 21:37:11 »

No jest troszkę  kosztuję,ale chyba warto zapłacić i mieć takiego dopalacza.Jak to się ma do napowietrzania akwarium?i czy wzrost co2 nie będzie szkodził rybką?w opisie pisze ,że 1 bąbelek na 5 sekund czy takie dozowanie jest odpowiednie?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Marzec 23, 2009, 21:43:05 »

Ilośc bąbli na sekundę powinno ustawić się tak aby gwałtownie nie spadało ph. Na początek proponuję ustawić 2b/s. Przed rozpoczęciem podawania CO2 zmierzyć ph i kolejny pomiar kilka godzin później. Potem porównać i zobaczyć jak ph spadło.

Szczypior
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Marzec 23, 2009, 21:45:08 »

Ok dziekuje andrzejku i reszcie forumowiczów dalsze pytania będą jak odpalę to wszystko  papa
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Marzec 24, 2009, 11:21:17 »

Witam
Tydzien temu odpalilem male akwa roslinne  25 litrow na AS II i musze powiedzieć, że przynajmniej narazie wszystko jest zgodne z tym co jest napisane na opakowaniu hehe...Bylem sceptycznie nastawiony do informacji ,że ma zdolnosci utrzymywania PH na poziomie 6,5-7 i wczoraj zrobilem pierwszy pomiar i rzeczywiscie ...testy pokazuja 6,8. Poza tym wszystko idzie w dobrym kierunku, po poczatkowej kawce z mleczkiem , woda krysztal, a jako , że akwa w polowie jest na starej wodzie z duzego baniaka, z celowa odrobina detytrusu, parametry NO2-0 , NO3-5. Tu by sie przydało troche wiecej NO3...Pomyslimy...Aha swiece 6-7 godzin na dobe 2x8 wat...Zacząłem nawozić wczoraj ferro + oraz macro. Dawki mniejsze niz zalecane. Narazie zalazkow glonow nie widac...Postanowilem bardzo ostroznie podejsc do tematu i narazie cierpliwie powoli idzie do przodu.
Substrat fajnie wyglada i teraz zastanawiam sie czy na dojrzale podloze z bazaltu w moim  baniaku 240 l nie dac warstwy tegoz substratu.Widzi ktos jakies niebezpieczenstwo e tym postepowaniu w duzym baniaku?
Pozdr
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2009, 11:24:13 wysłane przez sircula » Zapisane

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Szczypior
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Marzec 24, 2009, 18:46:44 »

A przez jaki okres uwalnia on te mikroelementy?czy jest jakis okres przydatnośći?2-3lata czy coś takiego i co później?do kosza?Jak jest również z tymi nawozami pod żwir?bo kiedyś te zapasy minerałowe muszą się skończyć i co wtedy?czy nalezy zrobić restart zbiornika?wyżucając stary nawóz i dając nowy?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Marzec 24, 2009, 19:32:15 »

Szczypior - mówią i piszą, że AS jest aktywne przez nawet 20 miesięcy. Na ile jest to prawda nie wiem. Nawet jeśli podłoże "zużyje" się szybciej to i tak moim zdaniem jest lepsze niż żwirek, ponieważ jest od niego bardziej porowate co sprzyja bakteriom. Poza tym podłoże jest lekkie wagowo, co przynajmniej dla mnie jest plusem. Natomiast jakie byś podłoże nie użył to i tak prędzej czy później będziesz musiał podawać nawozy do wody lub pod korzenie. Uważam, że AS jest dobre do roślinnego baniaczka.

Szczypior
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Marzec 24, 2009, 19:40:48 »

Coraz bardziej jestem za kupnem tego nawozu  podoba mi się u ciebie w akwarium wygląd,a słyszałem,że czarne jeszcze lepiej się prezentuje.Powiedz mi jeszcze jakich świetlówek używasz,że woda ma taki niebieski odcień?słyszałem,że swietlówki o czerwonym odcieniu są dla roślin akwariowych najlepsze?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Marzec 24, 2009, 20:00:47 »

U mnie świecą:
- z tyłu Philips Aquarele
- środek - Sylvania Gro-lux
- przód Narva After GlowBlue
wszystkie po 18W

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: