Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Wkłady do filtrów (+akwarium naturalne?)
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wkłady do filtrów (+akwarium naturalne?)  (Przeczytany 6052 razy)
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Lipiec 09, 2005, 22:45:04 »

Cytat: kafarski
zwykly napowietrzacz powoduje utrate cennego dla roslin co2 wiec jest nieporzadany

Są rośliny, które przy umiarkowanym świetle nie potrzebują dużo CO2.

Cytat: kafarski
czy masz jakies akwarium bez filtra?

Teraz nie (nie licząc 100l kotnika z 2 samiczkami piękniczkowatych), ale kiedyś miałem.
Kiedyś też sporo naoglądałem się takich akwariów, które funkcjonowały całkiem nieźle. Teraz to już stanowczo rzadkość - dostępność dobrych filtrów jest o niebo lepsza.
Jednak, gdy np. miałem awarię filtra w jednym akwarium to przez miesiąc nic złego się nie zdarzyło kiedy go nie było.
A kiedy widziałem wypowiedzi (nie na naszym forum), że padł filtr i po 1 czy 2 dniach woda mętna i cuchnie to włos się jeży.

Ale żeby nikt mnie nie zrozumiał, że odradzam filtry - wprost przeciwnie, tylko powinny one być dodatkiem ułatwiającym zachowanie czystości i  utrzymanie związków azotowych na niskim poziomie.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
kafarski
Gość
« Odpowiedz #16 : Lipiec 09, 2005, 23:15:57 »

podsunales mi dobry pomysl na akwarium.bez filtra -jakas dobra pompa ganialaby wode na jakis ciemny zwirek na podlozu np.zeolit albo inny szorstki-przy duzej grubosci bylo by lepsze niz niejeden filtr.z roslin napewno Ceratophyllum -pozbylbym sie glonow wszelakich-Microsorum u mnie teraz rosnie najlepiej w 'przedszkolu' z zarowka chinska oszczednosciowka 8W taka punktowa w 30l -praktycznie ciemnica.i jakies niebrudzace ryby kasacze.aha no i jakies krewety slimaki co by syfy zbieraly na dnie.
w tym tygodniu wlasnie zapchal mi sie filtr takim fajansem po dodaniu nawozu ale dzialal drugi mocniejszy tylko o mniejszej pojemnosci i bylo oki.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Lipiec 10, 2005, 07:52:02 »

Brzmi ciekawie. Do tego na pewno czynnikiem bardzo pożądanym byłoby karmienie raz-poraz rybek oczlikami i innym drobnym planktonem.

Oczywiście podmian wody i tak nie unikniemy.

Pozdrawiam
Admin
@rti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Lipiec 10, 2005, 09:28:23 »

Hmmm........
Macie całkiem ciekawy pomysł... Smiley
Ale najpierw trzeba stworzyć tą równowagę biologiczną :/
Nie jestem przekonany czy w pierwszych tygodniach bytu takie akwarium bez filtra by sobie poradziło....

A tak apropos co do zestawu roślin i ryb.... ja bym jeszcze dorzucił sporo świderków Smiley

Pozdrawiam

www.tsa.org.pl - Strona Trójmiejskiego Stowarzyszenia Akwarystów

http://radio-rotmanka.freehost.pl - zapraszam do słuchania Smiley
kafarski
Gość
« Odpowiedz #19 : Lipiec 10, 2005, 09:47:28 »

rownowaga by sie zrobila.dac troche starego zwirku albo zeolitu z filtra - starej wody z akwarium i pomalutku ruszyc z tym.ciekawe czy naprzyklad rybki typowo roslinozerne maja tez takie szkodliwe kaku czy troche mniej?
w przyrodzie prad wody porywa przecierz czasteczki i bakterie robia reszte.w czystych rzekach brak tez glonow i innych zawiesin wiec przy odpowiednim ruchu wody powinno zadzialac
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Lipiec 10, 2005, 12:27:37 »

Cytat: @rti
Nie jestem przekonany czy w pierwszych tygodniach bytu takie akwarium bez filtra by sobie poradziło....

Jasne, lepiej kilka tygodni odczekać z samymi ślimakami, roślinami i planktonem, no i może np. dodatkiem wody z czystego! jeziora.
Przyda się też korzeń, pochodzenia też najlepiej z jeziora.

Ale jak pisałem wcześniej - to obszerny temat, ale próbować chyba warto, no i o wszelkim przerybieniu trza zapomnieć.

(Hmm, muszę nieco zmodyfikować temat, bo zeszliśmy z niego ostro  :wink:)

Pozdrawiam
Admin
@rti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Lipiec 10, 2005, 18:36:03 »

Ok Przemek wszystko pięknie ale jest jedno pytanko....

Gdzie znajdziesz mi CZYSTE jezioro?
poza tym nigdy nie wiemy jaki jest skład wody i czy naszym rybom nie zaszkodzi....

kafarski
Gość
« Odpowiedz #22 : Lipiec 10, 2005, 19:12:16 »

hej @rti przecierz po upadku komuny padlo wielu trucicieli i woda jest duzo czystsza .chocby na mazurach znam wiele miejsc gdzie woda jest 1szej klasy czystosci.tylko nie zalecam pobierania w sezonie tuz przy brzegu bo wczasowicze lubia robic to i owo do wody  :lol:
co roku przyjezdzam do Suchej Rzeczki i z pomostow widac na naprawde duza glebokosc wiec woda jest przejrzysta.
aha a napewno woda w jeziorze jest -po przegotowaniu dla pewnosci-smaczniejsza niz ta z pompy recznej takiej 10 m od brzegu.
@rti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Lipiec 10, 2005, 19:41:37 »

Niestety Kafarski ja nie mogę pojechać na mazury po x litrów wody do baniaczka SmileySmileySmiley

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Lipiec 10, 2005, 20:04:24 »

No akurat kilka km odemnie jest całkiem czyste jezioro Góreckie (z zamkiem na wyspie) - jest super tylko nie wolno się kąpać (rezerwat).

Pozdrawiam
Admin
Teo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Lipiec 21, 2005, 00:08:04 »

Ja nie czyszcze szyb z glonów zostawiam je dla głonojada. Może wygląda troche nie estetycznie ale niech się naje :lol:

160l tanga
- 5 naskalniki ozdobne
- 5 szczelinowce leleupa
- 1 glonek
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: