Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Wkłady do filtrów (+akwarium naturalne?)
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Wkłady do filtrów (+akwarium naturalne?)  (Przeczytany 6062 razy)
puci
Nowy
*

« : Październik 12, 2004, 15:16:52 »

Czy wkłady do filtrów zmieniają parametry wody ?.Chodzi mi o biologiczne [ceramika] i absorpcyjne [węgiel aktywny].Moje parametry wody to PH-7,TWW-3 i TWO-8
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 13, 2004, 00:50:50 »

Węgiel aktywny nadaje się do akwa ogólnego jak chcesz pozbyć się pozostałości po lekach, a tak czyni więcej szkody niż pomaga tam gdzie są rośliny. Dobrze ktoś na forum napisał że "węglowi aktywnemu stanowcze nie!" To pomocnik dorazny a nie stała część filtru.
puci
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 13, 2004, 17:36:48 »

A jakie wkłady stosujecie najczesciej do kaskad oprócz gabki.
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 13, 2004, 18:59:49 »

jeśli zależy Ci na wychwyceniu z wody drobinek to polecam watę perlonową lub watę polipropylenową Aquaszut (opakowanie około 2,5 l kosztuje jakieś 5 pln) jest ona w stanie zatrzymac nawet jednokomórkowe glony (m.in przy jej pomocy zwalczyłem "zieloną wodę" , dobre sie również biowłókna sery , keramzyt i ceramika (te wkłady testowałem,są na pewno inne może lepsze,ale to niech inni już porównają  Smiley  )
puci
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 14, 2004, 10:32:10 »

A co myślicie o takim zestawie w kaskadzie AquaClear gąbka potem włuknina i ceramika bio
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 14, 2004, 11:21:47 »

Ja mam od dołu watę perlonową, gąbkę i keramzyt. Czy watę się płucze, czy podmienia na nową :?:

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
nata
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 29, 2005, 14:48:29 »

Mam filtr FZN-3. Sprzedawca tego filtra powiedział zeby z jednej komory wyrzucić gąbkę i dać ceramikę. I tu zaczął się problrm bo czy mam wywalić cały wlad gąbkowy i dać tylko ceramikę czy położyć na gąbce woreczek z ceramiką czy może zupełnie inaczej? Akwarium jeszcze nie zaczęło pracować Pomóżcie
nata
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 29, 2005, 15:50:32 »

I co nikt mi nie pomoże :cry: ? Chcemy jutro podłączyć ten filtr i zacząć wlewać wodę :lol:
marcinm
Gość
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 30, 2005, 15:35:04 »

zasadniczo zalecenia do ceramiki są takie żeby najpierw dać watę perlonową
potem ceramikę, ale możesz też wstępnie dać cieńką gąbkę,
potem warstwę perlonu i na to ceramikę

mam FZN-1 i problem z wodą, ciągle cholera jest mętna,
akwarium ma 4 tyg, i nie mogę dojść do ładu.
co proponujecie zamiast gąbek.
nata
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 06, 2005, 14:59:50 »

Do jednej komory włożylismy gabkę ta co była w filtrze po kupieniu a do drugiej komory gąbkę i ceramikę. Akwarium Rozpoczęło strat 3.05. przez dwa dni woda była mętna i plama na powierzchni ( pewnie nie do końca wypłukany żwir) ale dziś zaczęło się klarować chociaż jeszcze nie jest kryształ jak wy to mówicie :lol:  :lol:
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 06, 2005, 23:14:05 »

Cytat: puci
Czy wkłady do filtrów zmieniają parametry wody ?.Chodzi mi o biologiczne [ceramika] i absorpcyjne [węgiel aktywny].Moje parametry wody to PH-7,TWW-3 i TWO-8

IMHO jasne, że odpowiednie wkłady mogą korygować skład wody - np. torf zakwaszać, piasek koralowy podnosić pH, węgiel usuwa wiele zwiazków, również pożądanych.
A generalnie jedno z podstawowych zadań wkładów o dużej powierzchni to przerabianie trujących związków azotowych na mniej trujące za sprawą bakterii tam osiadłych.

A do klarownej wody żaden filtr nie jest potrzebny jeśli panuje równowaga biologiczna i nie ma przerybienia... tak na marginesie.
Filtr powinien tylko wspomagać procesy, które bez niego też się toczą w akwa.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Lipiec 09, 2005, 12:25:44 »

''A do klarownej wody żaden filtr nie jest potrzebny jeśli panuje równowaga biologiczna i nie ma przerybienia... tak na marginesie.
Filtr powinien tylko wspomagać procesy, które bez niego też się toczą w akwa.''

To znaczy że morze być najzywyklejszy filtr z gąbką i będzie dobrze.

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"-kłucił bym się.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #12 : Lipiec 09, 2005, 14:15:49 »

Przemku wiec jak oczyscic wode i jak pozbyc sie glonow bez filtra?woda bez ruchu sprzyja glonom raczej.nie wyobrazam sobie akwa np 450 l. nawet z dwoma paletkami i bez filtra.rozwin swoja mysl bo mlodzi moga cos kombinowac bez filtrow.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Lipiec 09, 2005, 14:26:38 »

Hmm, nie powiedziałem, że ruch wody nie jest potrzebny. W tak dużym akwa jest bardzo pożądany, ale do tego wystarczyłby zwykły napowietrzacz.

Akwarium bez filtra to nie taka znowu prosta sprawa i na pewno początkującym tego nie zalecam.

Aby tzw. akwarium naturalne dobrze funkcjonowało musi być spełniony szereg warunków. M.in. bogata fauna drobnych mikroorganizmów, bakterii, rośliny, ślimaki (odpowiednie gatunki), itd.
W tym temacie możnaby napisać książkę.
W skrócie trzeba naśladować warunki panujące w naturze, gdzie przecież nie ma filtrów (przynajmniej sztucznych).

A co do glonów, to nie filtr jest od tego. Jeśli w wodzie jest zakwit (sinic?) to znaczy że totalnie brak w nim rówowagi.

W moich akwariach filtry nie usuwają glonów, bo ich po prostu tam nie ma(glonów). Oczywiście te porastające z czasem szyby i kamienie to osobna kwestia, ale najczęściej są to w pewnym stopniu pożądane glony.
Można czasem spotkać w akwariach super wyglądające krasnorosty na skałkach.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
kafarski
Gość
« Odpowiedz #14 : Lipiec 09, 2005, 15:34:30 »

zwykly napowietrzacz powoduje utrate cennego dla roslin co2 wiec jest nieporzadany.sa glony atrakcyjne ale sa tez rybki ktore je wcinaja-niestety.czy masz jakies akwarium bez filtra?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: