Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwna zawiesina  (Przeczytany 2323 razy)
wodnik-w7
Nowy
*

« : Marzec 12, 2009, 22:51:08 »

witam mam pytanko po zalaniu mojego baniaczka 60 l woda najpierw zrobila sie strasznie metna po opadnieciu mlecznej mgly (trwalo to prawie tydzien) wiekszość rosłin poprostu sie jakby rozpusciła a na tych które pszeżyły jest gęsta falujaca z pradem zawiesina koloru jasnego przeźroczysta (przypomina smarki, ble) ktora mam wrażenie nadal rozpuszcza rosliny co to moze być? proszę o pomoc
Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(

« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2009, 22:56:35 »

Piasek przed wsypaniem do akwarium powinien zostać dokładnie umyty.. gdybyś go umyl nie było by rzednej mgły ani glutków...

4 molinezje Black Molly
1 Koza
2 żałobniczki (będzie więcej)
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki
1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)

akwa 140L.
gawron.1983
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2009, 22:57:16 »

płukałeś żwir? dokładnie?
wodnik-w7
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2009, 23:16:53 »

był płukany widocznie niedostatecznie
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2009, 23:21:59 »

TA zawiesina jest na tafli wody?
Jak dla mnie to film bakteryjny. Nic takiego, w niczym nie przeszkadza co najwyzej wyglada nieestetycznie Wink

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 13, 2009, 03:46:16 »

masz tam rybki ? jesli nie to tylko usun syfek po zgniłych roslinach i nie czysc filtra a woda sama sie wyklaruje
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 13, 2009, 09:00:40 »

Zobacz tu http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=21749.0 i napisz czy to wygląda podobnie jak wyglądało u mnie. Jesli tak to w tym samym temacie masz zdjęcia z mikroskopu więc zobaczysz co to takiego jest.

wodnik-w7
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 23, 2009, 23:10:51 »

tak mniej wiecej to wygladalo i slimaki tez nie wiem z kad ale sa
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 28, 2009, 06:52:58 »

Wg mnie to były skupiska pierwotniaków. Nawet pisałem w tej sprawie do kilku znajomych i każdy z nich potwierdzał moją tezę. Nie mam jednak znajomego specjalisty od tych stworzonek. Ja zrobilem tak że każdego glutka ściągnęłem wężem a do akwa dodalem soli takiej zwykłej, kuchennej i pomogło. Na drugi dzień woda była jak kryształ. Pożniej częste podmianki i przycinka uszkodzonych roslin. W tym to jestem bezwzględny. Jeśli rośliny nie reagują na nawożenie w ciagu kilku dni a nekrozy dalej postępują to usuwam liście i po kłopocie.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 30, 2009, 21:13:27 »

Wg mnie to były skupiska pierwotniaków. Nawet pisałem w tej sprawie do kilku znajomych i każdy z nich potwierdzał moją tezę. Nie mam jednak znajomego specjalisty od tych stworzonek. Ja zrobilem tak że każdego glutka ściągnęłem wężem a do akwa dodalem soli takiej zwykłej, kuchennej i pomogło. Na drugi dzień woda była jak kryształ. Pożniej częste podmianki i przycinka uszkodzonych roslin. W tym to jestem bezwzględny. Jeśli rośliny nie reagują na nawożenie w ciagu kilku dni a nekrozy dalej postępują to usuwam liście i po kłopocie.
zalezy czego są niedobory bo nie wszystkie pierwiastki w roslinie sa mobilne wiec w niektórych niedoborach efekty dodania brakujacych pierwiastków mozna obserwowac dopiero na młodych nowopowstajacych lisciach
Przemok
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Marzec 31, 2009, 19:46:17 »

witam mam pytanko po zalaniu mojego baniaczka 60 l woda najpierw zrobila sie strasznie metna po opadnieciu mlecznej mgly (trwalo to prawie tydzien) wiekszość rosłin poprostu sie jakby rozpusciła a na tych które pszeżyły jest gęsta falujaca z pradem zawiesina koloru jasnego przeźroczysta (przypomina smarki, ble) ktora mam wrażenie nadal rozpuszcza rosliny co to moze być? proszę o pomoc
Witam
Jeśli posadziłeś rośliny zaraz po zalaniu , to mogły się rozpuścić w wyniku działania chloru z wody wodociągowej.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: