fantasy_0911
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1185 : Styczeń 07, 2009, 17:53:13 » |
|
heh...wlasnie sie wyklul jeden glonek!!  fajny jest i tak szybko plywa(pelza) mimo tego woreczka zoltkowego  sliczny jest popropstu..czekam na nastepne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
osiek24
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1186 : Styczeń 08, 2009, 13:21:09 » |
|
mam pytanie czy glonojady moga zminiac płec  bo ja miałam jakies 2 lata temu parke w akwarium i mi sie rozmnożyły  dwa razy (niestety został tylko jeden z 16)a gdy samiec zdechł samicy wyrosły strasznie długie wąsy I czy to jest możliwe???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1187 : Styczeń 08, 2009, 17:51:49 » |
|
czy glonojady mogą zmieniać płec?   ?? bo ja miałam kiedys parke glonojadów i rozmnożyły mi sie dwa razy  ale niestety przezyło kilka sztuk  a gdy zdechł samic to samicy wyrosły ogromne wąsy czy to możliwe?  ? Po pierwsze nie pisz tych samych postów i post pod postem. po drugie zbrojiki nie zmieniają płci jedyne ryby które znam to molinezje które "podobno zmieniają" płeć. Mogłeś nie zauważyć albo miałeś więcej zbrojników i Ci się pomyliło...
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
dybek1987
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1188 : Styczeń 09, 2009, 00:35:09 » |
|
Mam do was pytanie. Posiadam parkę Zbrojników Niebieskich, które kiedyś mi się wytarły(dwa razy), z ikrą nie miałem żadnych problemów. A teraz od poprzedniego tarcia minęło grubo ponad miesiąc i jak na razie nic nie ma. Ze dwa tygodnie temu samiec trochę wachlował nawet gdy był po za kryjówką(ikry wtedy jeszcze nie było), ale w pewnym momencie przestał wachlować i do tej pory tego nie robił. Wiecie może czemu nie chcą się teraz trzeć?? Wcześniej wycierały mi się za każdym razem w ogólnym, ponieważ nie mam drugiego baniaczka. Taką ciekawostkę powiem, że tarły mi się w ph 7,6(innych parametrów nie znam) teraz obniżyłem ph do 7. Mam spory korzeń drewnianą rurkę, w której samica wcześniej składała ikrę i taki woreczek do zmiękczenia wody. Mój baniak liczy 72l. A wodę podmieniam co dwa tygodnie wcześniej gotując i zostawiając na ok 24h. szukałem już w tym forum o tym, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem Byłbym wdzięczny za podpowiedź 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Retne
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1189 : Styczeń 09, 2009, 01:02:37 » |
|
ja przez 8 lat wychodowalem okolo 400 szt zbrojnika niebieskiego nic o ich chodowli nigdy nie czytając. 2 rzeczy jakie zauważyłem to lubią się trzeć gdy przez jakiś czas nie robi się podmiany wody (ze 2 miesiące) po czym podmieniam około 30-40% tak aby spadła temperatura o około 3 stopnie - być może symuluje im to deszcz po suszy i przy tym odświerzenie wody?
Druga sprawa to zauważyłem, że gustują w zmianie partnerki po 2-3 tarłach. Mam dwa akwaria i co 6-8 miesięcy zamieniam samiczkom "zakwaterowanie" - potrafi dojść do tarła po 2-7 dniach.
Poza tym samiczki powinny dosyć obficie się odrzywiać no i mieć zróżnicowane pożywienie. Stosuję na przemian tabletki ze spiruliny SERA; Płatki Tropicala: Ovo-vit, spirulina, tropical, ichtio-vit, bio-vit oraz mięso z piersi kurczaka i pożądnie sparzone liście sałaty i szpinaku (wrzucam do gotującej się wody na 1-2 minuty aż liście zrobią się lekko miękkie) oczywiście nie należy przesadzać by wody niezanieczyszczać.
Jeśli zmieniałeś wystrój to to może być przyczyną. Samce lubią mieć stałe "zakwaterowanie". Dołóż "mieszkań" - rurka, kokos, domek z "podłogą" nawet taki ceramiczny - można go obkleić np żwirem, dużą płaską muszlę opartą na małych kamyczkach lub wbitą.
W jednym akwarium samiec wybrał domek z podłogą (obklejony żwirem za pomocą silikonu akwarystycznego) a w drugim na przemian rurka i muszla wbita na płasko.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
akwa 112l rybki: 3skalary, 5danio malabarskie, 4kiryski spiżowe, 2 zbrojniki niebieskie 1jakiś z tych co rosną duże, 1pimelodellus pictus. rośliny: 17zwartka wysoka, 8lutea, 5vendti, amazonka, gąszcz valisinerii spiralis, bakopa, limnofilia bezszypułkow
|
|
|
dybek1987
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1190 : Styczeń 09, 2009, 07:53:46 » |
|
Miło, że odpisałeś Co do muszli to z tego co wiem to one zatwardzają wodę. Wystrój zmieniałem, ale jeśli dobrze pamiętam to przed drugim tarłem. Planuje kupić kokos i zrobić mu własnoręcznie kryjówkę (bo planuje w niedalekiej przyszłości kupić Barwniaki Szmaragdowe i liczę, że skorzystają z tej kryjówki  ) Co do jedzenia. Od kilku dni zacząłem wrzucać im pod wieczór gotowaną pietruszkę  wcześniej karmiłem je płatkami, tabletkami ze spiruliną i mrożonką. W sobotę przypada mi podmiana wody więc podmienię trochę więcej niż zwykle. Na początku tego tygodnia podniosłem (specjalnie dla nich) temperaturę z 26 do 28. Przy podmianie ją oczywiście zmniejszę. Mam jeszcze jedną samicę(tak mi się wydaje, bo nie ma poroża) ma 6 cm. tylko nie wiem czy nie jest jeszcze zbyt mała do rozmnażania? Co do tego kokosa gdy kupię go w sklepie i wyskrobię wszytko tak, że zostanie tylko skorupa, to przed wrzuceniem do akwa , muszę go wygotować??
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2009, 08:24:32 wysłane przez dybek1987 »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #1191 : Styczeń 09, 2009, 11:32:48 » |
|
Tą pietruszkę zmień na marchewkę bo więcej szkody z pietruchy niż pożytku.
Łupinę kokosa należy dobrze wysuszyć na kaloryferze przez kilka dni a potem wygotować w wodzie z solą.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Di_Stefano
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1192 : Styczeń 09, 2009, 12:07:35 » |
|
Światło nie musi być włączone cały czas.U mnie jak się rozmnożyły to było włączone ok. 12 h . Jeśli chodzi o podmianę wody to tez tego nie robiłem.
Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fantasy_0911
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1193 : Styczeń 09, 2009, 16:43:28 » |
|
ja swoje male gloncie juz za 2 dni bede karmil  narazie zyje 38 sztuk..  co do rozmnazania to jesli sie samiec z samica niedobierze to nic z tego niebedzie..niestety  tym co usiluja rozmnozyc te piekne rybcie radze by dokupili odpowiedniego samca lub samice i dopeiro wtedy probowali je rozmnazac;P w moim przypadku to sie sprawdzilo...ja kupowalem juz 3 razy samca do mojej samicy i dopiero ten 3 okazal sie godny jej zainteresowania.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szklana
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1194 : Styczeń 09, 2009, 16:49:12 » |
|
to fakt ja również miałem parkę która w ogule nie była sobą zainteresowana i nici z tego wyszły
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fantasy_0911
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1195 : Styczeń 09, 2009, 16:53:56 » |
|
Sprobuj dokupic innego samca..takiego zbey mial z 8 cm..i wtedy tamtego starego zabierz...przez kilka dni dobrze dawaj jesc a pozniej wymien okolo 30% wody(najlepiej zeby byla zimna ale bez przesady) samiec wtedy powinien odrazu zajrzec do kokosa i zwabic samice 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szklana
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1196 : Styczeń 09, 2009, 16:58:29 » |
|
jeżeli to się do mnie tyczy to niestety tego samca nie mam a zamówiłem mniejsze glonojadki bo w duże to ja nie chcem się bawić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fantasy_0911
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1197 : Styczeń 09, 2009, 17:07:30 » |
|
No w sumieto jest rozwiazanie...ale jak ktos kocha te rybcie to chce je rozmnozyc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szklana
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1198 : Styczeń 09, 2009, 17:14:23 » |
|
dla mnie to one się najbardziej podobają i próbowałem bardzo bardzo dużo sposobów żeby je rozmnożyć. Niestety ja nie miałem takiego szczęścia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fantasy_0911
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1199 : Styczeń 09, 2009, 17:20:26 » |
|
Musisz kupic samca u mnie w bialej sa po 8zł za takiego duzego...napewno trafisz na odpowiedniego;P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|