Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 73 74 [75] 76 77 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 701567 razy)
widget
Nowy
*

« Odpowiedz #1110 : Lipiec 30, 2008, 17:02:07 »

Welony przeżyją w temp. 25*, nie będzie im zbyt przyjemnie, ale jeżeli zapewnisz dobre napowietrzenie to przetrwają okres wylęgu. Kiedyś latem jak wyjechałem i przyszła fala upałów to woda podskoczyła mi do 28*, jak wróciłem szybka podmiana wody na kranówkę z uzdatniaczem i obniżyłem temp. Welony przeżyły i nie chorowały.
Sądzę więc, że jeśli podniesiesz temp. o 2-3*, dla dobra młodych glonojadków, na czas ich wylęgu to nie pogniewają się.
Swoją drogą chyba trudno bez chłodzenia utrzymać teraz niższą temperaturę niż 23* w akwa, a przy takiej ostatnio wylęgało mi się potomstwo glonojadów.
Pamiętaj najważniejsza dobra filtracja i napowietrzenie.
Było to na początku mojej przygody z akwarystyką więc proszę nie krzyczeć  Wink.
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1111 : Lipiec 30, 2008, 18:48:04 »

przy welonach to nie możliwe a wiec co kotnik??
Pozbądź sie welonów ...
mam nadzieję , ze chodziło Ci o tymczasowe ich przeniesienie a nie oddanie ich gdzieś - bo jeśli tak to nie wiem co to za forum skoro co 2 osoba krytykuje welony... żeby ich nie mieć w akwarium itd. , jeśli się umie o nie zadbać to w akwarium jest czysto a na pewno rzadziej spotkac takie akwarium niż np. molinezje , gupiki i neony w jednym...
 Dziękuję Widgetowi , na taką właśnie odpowiedź czekałam Smiley
basia007
Nowy
*

« Odpowiedz #1112 : Sierpień 02, 2008, 08:46:59 »

ja mam parke glonojadów, nie robie nic i już drugi raz się rozmnożyły. tylko ja nie wiem co mam dalej zrobić. Wczoraj pojawiło się 5 małych glonojadów przy filtrze teraz jak jest dzień gdzieś się podziały. nie wiem czy już je coś zjadło. Nie wiem czy jak ich nie poszukam to przeżyją, czy mam je odłowić. w moim akwarium są tylko molinezje i mieczyki i one raczej nie są rybożerne. ale nie wiem czy glonojady same nie zjadają swoich młodych.  Roll Eyes
wieśka
Nowy
*

« Odpowiedz #1113 : Sierpień 02, 2008, 20:28:52 »

staram się o glonojady tylko że nie mam korzenia ani innej kryjówki i nie wiem czy mi się to uda ??! znajomemu dzisiaj złożyły ikrę pod korzeniem i czekamy czy się coś urodzi . i jeszcze mam pytanko czy gdyby włożył tą ikrę do kotnika to czy sama przetrwa czy musi być pod tym korzeniem??? pozdrawiam serdecznie wszystkich ;-))
MichałAkwarysta
Nowy
*

« Odpowiedz #1114 : Sierpień 05, 2008, 16:37:36 »

1. Czy czym woda jest bardziej mieka to tym lepiej dla zbrojników i ich tarła?
2. Moczarka kanadyjska dobrze przyswaja węglan wapnia z wody, a wiec jak ją trzymam w akwarium to woda staje się bardziej mięka? Ze ślimakami to samo potrzebują do budowy skorupy węglan wapnia. Czyli sprawiają, że woda w akwarium jest bardziej mięka, no bo przecież ten węglan wapnia czerpią z akwarium.?
3. Jak podmieniam wode to mogę wlać taką od razu z kranu?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 16:44:05 wysłane przez MichałAkwarysta » Zapisane
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1115 : Sierpień 05, 2008, 19:01:12 »

3. Jak podmieniam wode to mogę wlać taką od razu z kranu?
Odstana np w wiadrze 24 godziny.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
wieśka
Nowy
*

« Odpowiedz #1116 : Sierpień 05, 2008, 23:21:12 »

staram się o glonojady tylko że nie mam korzenia ani innej kryjówki i nie wiem czy mi się to uda ??!  i jeszcze mam pytanko czy gdyby włożył tą ikrę do kotnika to czy sama przetrwa czy musi być pod tym korzeniem??? i czy jak wlewam wode prosto z kranu to przez to mętnieje?Huh?
widget
Nowy
*

« Odpowiedz #1117 : Sierpień 06, 2008, 14:48:30 »

@ wieśka
Proponuję przeczytać tren wątek od początku. Po kilku stronach będziesz wiedzieć wszystko co jest niezbędne o rozmnażaniu zbrojników. Znajdziesz też link do strony hodowcy, który doskonale opisuje zachowania i potrzeby tych ryb (link ten pojawia się średnio co 2-3 strony).
Dla komfortu ryb powinnaś postarać się o jakieś kryjówki mogą to być skorupy po kokosie (cena orzecha to ok. 2 pln), kawałek rury pcv lub starą ale dobrze umytą doniczkę. Glonojady w dzień zwykle lubią się ukrywać i żyją wtedy spokojniej. Po co ikrę przekładać, jeżeli będzie w bezpiecznym miejscu złożona to samiec się zaopiekuje ikrą i młodymi do czasu aż będą samodzielne. Przekładając ją możesz narazić ją na zmiany parametrów wody i/lub uszkodzenie.

Co do mętnienia wody, to ja podmieniam 20% co tydzień na kranówę i nic mi nie mętnieje. Podejrzewam, że Twój baniak nie jest stabilny biologicznie, albo masz mocno chlorowaną wodę. Poczytaj o dojrzewaniu akwarium. Spróbuj podmieniać na wodę odstaną przez 24h w wiadrze.
wieśka
Nowy
*

« Odpowiedz #1118 : Sierpień 06, 2008, 21:12:09 »

co do przełozenia ikry to ta która została pod korzeniem została zjedzona przez inne rybki a w kotniku urodziły sie 10 na 15
MichałAkwarysta
Nowy
*

« Odpowiedz #1119 : Sierpień 08, 2008, 23:40:48 »

A co z tą moczarką i ślimakami czy dzięki nim woda jest bardziej mięka?
A i jeszcze, moje zbrojniki mają 8cm samica i 9-10cm samiec, czy są już wystarczająco duże żeby złożyć i zapłodnic ikre.
A czy to normalne, że w okresie kiedy samica jest niezdolna do ciąży samiec ją goni.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1120 : Sierpień 09, 2008, 08:45:53 »

Michał przeczytaj ten watek od pozatku a na conajmniej jedno ze swych pytan znajdziesz odpowiedz.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Martusia2001
Nowy
*

« Odpowiedz #1121 : Sierpień 09, 2008, 15:30:38 »

mam około 10cm samca i  około 3 cm samice czy hest sznsa ze sie zetrą bo onjest chybazaduzy Smiley
MichałAkwarysta
Nowy
*

« Odpowiedz #1122 : Sierpień 09, 2008, 15:49:19 »

3 centymetry to napewno nie jest jeszcze zdolna do rozrodu. To jeszcze narybek, ale jak będziesz dobrze karmił to szybko urośnie i wtedy tarło będzie możliwe.
MichałAkwarysta
Nowy
*

« Odpowiedz #1123 : Sierpień 09, 2008, 19:59:36 »

A więc poczytałem, no i znalazłem.
,,Dlatego lepiej na siłę niektórych rzeczy nie godzić i tak w miekkiej woedzie nie trzymajmy ampułek i moczarki kanadyjskiej ani też muszelek a w twardej wodzie trzymajmy ampólki i moczarki pamietają że wodę trzeba podmieniać - też rezygnujmy z muszli - jest naprawdę dużo ładniejszych i lepszych rzeczy niż one'' , ale nie ma tu odpowiedzi na wszystkie moje pytania. Znalazłem tylko, że glonojady nie muszą mieć 15 cm żeby sie rozmnażać , ale nie znalazłem odpowiedzi na to czy 8cm samica i 9-10 cm samiec są już zdolne do tarła.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1124 : Sierpień 09, 2008, 20:07:04 »

ale nie znalazłem odpowiedzi na to czy 8cm samica i 9-10 cm samiec są już zdolne do tarła.
Słabo szukales. Wink Sa zdolne do tarla.
.Co najdziwniejsze grote wachlowal  5 cm nowo nabyty samiec,a samice maja tak okolo 11 cm.
oczywiscie że czekac ja tez nic nie robiłem moja samica ma 9,5cm a samiec 8cm i to był ich pierwszy miot
No właśnie u mnie miały po 8 cm jak złożyły pierwsze tarło Smiley muszą do tego dorosnąć Tongue
I kilka innych wypowiedzi ktorych nie chcialo mi sie cytowac.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2008, 20:08:53 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627

160l na ziemi!
Strony: 1 ... 73 74 [75] 76 77 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: