Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 71 72 [73] 74 75 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 699108 razy)
jankos
Nowy
*

« Odpowiedz #1080 : Maj 01, 2008, 12:14:14 »

Oczywiście Cool Jestem na tyle ogarnięty w tych sprawach, że przynajmniej to kapuje Wink

ala - opłaca się kupować te bakterie? Jak kiedyś będę PODMIENIAŁ Wink wodę, to ponownie gospodarka bakteryjna będzie mogła być zachwiana.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1081 : Maj 01, 2008, 12:52:33 »

ala - opłaca się kupować te bakterie? Jak kiedyś będę PODMIENIAŁ Wink wodę, to ponownie gospodarka bakteryjna będzie mogła być zachwiana.
raczej nie... Zwykla podmiana nie może zaszkodzić (nie wiem jak z Twoim ''ogarnięciem w tych sprawach'' ale podmianka 20% powinna być robiona co tydzień zawsze.) Ale ja bym te bakterie zakupila, _zaszczep je teraz bo ewidentnie jest coś nie tak ,a potem ich używać nie trzeba ,ale zawsze może się przytrafić jakieś choróbsko -choćby przywleczone ze sklepu -a leki zabijają bakterie i po każdym leczeniu (po usunięciu resztek leków) trzeba je zaszczepić aby wszystko bylo OK.

orzolek1989
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1082 : Maj 01, 2008, 13:06:22 »

To tak czytam, to już chyba wiem dlaczego u mnie ryby padają:( Ostatnio wkład i cały filtr ładnie wyczyściłem i zadowolony byłem, ze ładnie lśni, a tu wychodzi na to, że najlepiej go wcale nie czyścic, a jak już czyścic, to te brudy z bakteriami należy i tak do akwarium dać z powrotem. Dobrze zrozumiałem czy nie?? Bo mi właśnie od tego czasu jak wyczyściłem filtr ryby zaczęły padać:(
jankos
Nowy
*

« Odpowiedz #1083 : Maj 01, 2008, 13:16:22 »

A co polecacie dalej? Generalnie co robić by je wychować? Młode pływają w ogólnym. Karma mieszana, plus w/w tabletki. Wzbogacę ich dietę gotowaną marchewką.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1084 : Maj 02, 2008, 16:49:00 »

To co podajesz powinno im wystarczyć.Maluchy jedzą mało ,za to częściej.Możesz dołożyć im jeszcze paprykę(moje uwielbiają)gotowane brokuły,cukinię jak masz.

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1085 : Maj 02, 2008, 17:25:09 »

zbrojki bardzo ładnie jedzą banana Cool
szczególnie te małe, chodz duże też szaleją Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
jankos
Nowy
*

« Odpowiedz #1086 : Maj 02, 2008, 19:02:32 »

Dobra, dzięki jeszcze raz wszystkim.
Tracer
Nowy
*

« Odpowiedz #1087 : Maj 04, 2008, 14:15:19 »

Witajcie. Smiley
Mam parke glonojadów i już mi dwa razy złożyły ikre ale potem ta ikra znikła.
Podejzewałem samca ,że ją zjadł ale nie wiem , bo kiedyś pilnował ikry i małe były.
Teraz jest kilka jajeczek i kreci się też koło nich samica. Czy to mozliwe żeby ona je zjadała  Huh
Jajeczka są złożone pomiedzy filtrem a grzałką . Inne ryby , neonki i kiryski chyba sie koło nich nie kręćą ..
Pozdrawiam Wszystkich miłośników rybek akwariowych Smiley

jankos
Nowy
*

« Odpowiedz #1088 : Maj 12, 2008, 13:12:16 »

Ponownie stanął mi filtr i muszę go oczyścić - wymienić gąbkę itd. Jak to zrobić by znowu nie było niespodzianek w postaci padniętych młodych glonojadów?
kareena
Nowy
*

« Odpowiedz #1089 : Maj 20, 2008, 08:31:19 »

Może ktoś mi cos doradzi?

od tygodnia mam mlode glonki, karmic zaczelam dopiero jakies 24h temu, dając gotowany kalafior na noc (ikra miala 5/6 dni). nie zauwazylam by jadly wiec poprzedniej nocy (dzis) dalam wiecej kalafiora w roznych miejscach. A dzis woda metna :/ Chyba przesadzilam Tongue wyciagnelam kalafiora i podmienilam na razie 3L wody (dalam wode z głównego, potem dam kolejne 3L z kranu po odstaniu) W ogole wczesniej codziennie podmienialam 10% wody czyli te 3L z kranu po odstaniu. Może to zle?

Gloncie maja tak:

akwa 35L ale nalane jest 30L wody, mocne napowietrzanie (kamien 30cm przy tylnej scianie), filtr fan mini (zabezpieczony przed wciaganiem malych), temp 25, bazaltowy żwirek na dnie (cienka warstwa i nie przykrywa w calosci dna) 2 korzenie i kokos. W tych warunkach maluchy przeżyły jakiś tydzien ale nie wiem jak je karmic by nie zepsuc wody? Może one żywią sie tylko kokosem? Nie widziałam by sie rzucily na kalafiora. Wczoraj widziałam naraz 6 maluchów wygladały tak:
http://img229.imageshack.us/img229/2395/glonek19maj6dayze9.jpg (mysle ze mam wiecej ale 6 na pewno bo tyle naliczylam widzac naraz)

(przy okazji pytanie - czy te żółte plamki sa normalne? mama maluchów byla albinosemi nie wiem czy cos od niej przejely czy beda takie jak tatuś)
foty rodziców jak ktos chce looknac Wink
http://img164.imageshack.us/img164/5933/tatowx9.jpg - tata
http://img397.imageshack.us/img397/4111/mamawe3.jpg - mama

a akwarium wyglada tak:
http://img143.imageshack.us/img143/7861/akwacq4.jpg (poprzednio na dzien dalam te kalafiory co widac, a na noc 6 kawalkow w różnych miejscach by znalazly..)

niezaleznie od tego zawsze co dwa dni dawalam 1 tabletke dla dorosłego (na noc)

no i hmm? nie wiem jak karmic glonki by nie psuć wody? I dzis w dodatku zobaczylam mlodszego brata tych 6dniowych - miał jeszcze żółtko.
Na razie mysle o zmniejszeniu porcji kalafiora - raczej teraz beda okruszki.. tylko kalafior początkowo tonął a potem zaczął pływac - za slabo ugotowany, czy za bardzo? A moze to normalne? 
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2008, 08:48:09 wysłane przez kareena » Zapisane
kareena
Nowy
*

« Odpowiedz #1090 : Maj 21, 2008, 09:12:29 »

Widze ze nikt nie kwapi sie do udzielania rad Tongue

Ogólnie to zaczęłam dawać ogóra (wbita łyżeczka by nie pływal) i sypac troche mikrovitu (sproszkowany roślinny) a kalafiora teraz tylko rozmrażam. I tak tonie wiec poczekam, zobaczymy czy beda asie interesowac. Jesli nie to pewnie będę jednak sparzać ale na noc nie bede wkladac - max godzina... Poza tym daje po pól tabletki - zmieniam ja jak zobazce ze już sie rozpada.

a co do wody to na razie nic nie robie, dolałam troche z ogolnego, troche  kranu  i dołożyłam nowy filtr gąbkowy. Nie wiem jeszcze jak często powinnam zmieniac wodę i ile..

Mam na 100% 13 glonojadów bo tyle dziś naraz widzialam, ale sadze ze jest ich jednak wiecej. Póki co, nie zauważyłam by jakis zdechł.

zamierzam im pozniej podac jeszcze gotowana marchewkę.
adi005
Nowy
*

« Odpowiedz #1091 : Maj 26, 2008, 13:04:56 »

podszebuje pomocy mam małe glonojady ale mi popadały niewiem czemu co mam zrobić rzeby odchować chów i w jakim akwarium muszą być i czy z filtrem i czym je karmić prosze pomóście mi

EDIT:
to narybek 2 dniowy
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2008, 13:15:49 wysłane przez Seboos » Zapisane
adi005
Nowy
*

« Odpowiedz #1092 : Maj 26, 2008, 14:50:50 »

pomoże ktoś ???z radą
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1093 : Maj 26, 2008, 20:00:16 »

i czy z filtrem
Tak, z filtrem Wink.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
damban
Nowy
*

« Odpowiedz #1094 : Maj 27, 2008, 18:29:48 »

W tym temacie jest wszystko napisane wystarczy poczytać. Miłej lektury  Good !
Strony: 1 ... 71 72 [73] 74 75 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: